De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.
Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…
Vandaag het woord aan: Giljam Klijn
Toen ik via het lezen van een krant uit de jaren vijftig achter het bestaan van een oorlogsmonument op de hoek van Willem Brinkmanstraat en de George Jambroesstraat in Zaandam kwam, ging ik ter plekke eens kijken. Het was er nog. Ik werd meteen door een buurtbewoner aangesproken, die de achtergrond van het monument niet kende. Die kon ik het inmiddels vertellen. En, na enig googelen bleek dat de Orkaan er in 2015 ook al aandacht aan had besteed. Zij wilden ook meer informatie en deden een oproep: ‘Wie heeft informatie over dit monument?’ Die vraag kon ik beantwoorden…
Na bijna 30 jaar bij Parteon te hebben gewerkt, ging ik anderhalf jaar geleden met pensioen. Ik nam het archief van de 16 rechtsvoorgangers, voor zover dat nog aanwezig was, mee naar huis. Ik had eindelijk de tijd me daarin te verdiepen. Meer tijd dan me lief was, toen corona de mogelijkheid van andere activiteiten belemmerde. Dat leverde interessante historische informatie op. Wat moet je daarmee, heeft dat nieuwswaarde, vraag je je dan af? Voor de Orkaan wel, bleek.
Ik waardeer het dat de redactie van de Orkaan een podium biedt aan informatie over de geschiedenis. Niet alleen de geschiedenis van de volkshuisvesting, maar ook over andere onderwerpen verschijnen er op de website veel artikelen.
Ik was al langer liefhebber van de Orkaan, vanwege de inhoud maar ook vanwege de – soms ironische toon- waarop zij de zaken behandelt. Om verkeerd geplaatste verkeersborden, moet je toch vooral lachen. Niemand plaatst deze expres verkeerd.
Ik vind het leuk dat je direct van lezers feedback krijgt op wat je geschreven hebt. Een website is voor mij een goed middel om informatie tot mij te nemen. Het gaat sneller dan via TV en als je naar de radio luistert, moet je je eerst door vreselijke muziek worstelen, voordat je wat interessants hoort. Meestal ben je dan wel afgehaakt. Ik mis wel een Orkaan app om snel door het nieuws te scrollen in verloren minuten.
Het is een maatschappelijk belang tegenmacht te ondersteunen. Macht kan niet zonder tegenmacht. Macht is nodig om zaken tot stand te brengen. Zonder macht verandert er niets en krijg je er geen parkeerplaats of sociale huurwoning bij. Ik mis soms het geluid van de macht bij de commentaren op de Orkaan website. De macht mag, of moet laten zien hoe ze belangen afweegt en beloften al dan niet nakomt. Ga de dialoog aan, niet alleen bestuurders, maar ook de ambtenaren. Laat zien, dat je van goede wil bent. Doe jezelf niet te kort. Geheimhouding van stukken helpt daarbij niet natuurlijk.
De Orkaan is met RTV Zaanstreek in een strijd verwikkeld over een uitzendlicentie voor Zaanstad en Wormerland. RTV Zaanstreek zei mij weinig, maar voordat ik iets schrijf doe ik research. Ik heb me eens verdiept in de site van RTV Zaanstreek. Daar staat informatie, maar op erg serieuze toon. Onder het kopje ‘Over de historie van deze organisatie’ las ik het volgende (inclusief twee taalfouten):
‘Weg met die slaapverwekkende opsomming van gortdroge feiten en kale cijfers. Historie kan leuk en leerzaam zijn, maar interessanter zijn(sic) hoe we nu als hedendaagse(sic) nieuwsbedrijf een rol vervullen in de Zaanse gemeenschap.’
Als je zo tegen geschiedenis aankijkt, heb ik daar weinig te zoeken. Die rol vervul je, vanwege de geschiedenis.