Niet iedereen maakt makkelijk vrienden, daarom is het handig dat je ze kan kopen.
De Orkaan doet af en toe een suggestie. Daar zijn vrienden voor.
Vandaag: Agathepark in Krommenie
De Participatiesamenleving, de Doe-economie, Van Zorgen voor, naar Zorgen dat… oude wijn in nieuwe zakken. Het ontstaan van het Agathepark in de crisisjaren ’30 zou verplicht studiemateriaal moeten zijn voor onze wethouders.
Het park in Krommenie werd aangelegd als werkgelegenheidsproject. Een sigarenboer had de plek voor 3000 gulden van boeren gekocht en geschonken aan de gemeenschap. Linoleumfabrikant Kaars Sijpestijn zat krap in het werk, maar hij wilde zijn personeel niet ontslaan. Daarom liet hij hen het park aanleggen, terwijl hij uit eigen zak 45000 gulden bijlegde. Als dank werd het park naar zijn vrouw Agathe vernoemd. De gemeente verleende alle steun.
Anno nu spotten wij in het park opa’s en oma’s met of zonder kleinkinderen, hondenbezitters (waarvan sommigen hun hond niet schijnen aan te lijnen), hangkinderen, hangouderen, wandelaars en vogelliefhebbers.
Vanaf eind februari komen ook vlinderspotters aan hun trekken. De actieve vrijwilligers en vrienden van het park hebben namelijk geïnvesteerd in een prachtige vlindertuin. Om zeker te weten dat die tuin bewoond gaat worden hebben ze bij de Vlinderstichting Koolwitjes besteld.
Voor het onderhoud is de gemeente verantwoordelijk, maar voor aanvullingen als de volière, de hokken, de vlindertuin en nieuwe aanplanting is geld nodig. De vrijwilligers (7 in totaal), zijn er bijna elke dag en houden het park levendig en leefbaar.
Een website hebben de vrienden van het park niet, maar je kan je vriendschap betuigen door je aan te melden bij de secretaris Gerda Ribbers (gerda.ribbers@versatel.nl). Je kan ook gewoon geld overmaken naar: NL96INGB0009434258 Elk bedrag is welkom.
De foto’s komen van de beeldbank website van het Gemeentearchief Zaanstad. Daar staan er nog veel meer.
Het eerste park was het meest verzorgde deel van het Agathepark, het tweede park over de brug was in mijn beleving minder aantrekkelijk omdat er weinig was te beleven.