“Als de leden van het hoogste orgaan van de gemeente hun eigen regels niet naleven, hoe kan dan van de Zaanse inwoners verwacht worden dat zij zich wel keurig aan de regels houden?”
Deze vraag stelt waarnemend burgemeester Ruud Vreeman in een brief die hij afgelopen donderdag aan de raadsleden zond.
Bij de raadsvergadering van 16 februari werd met een overweldigende meerderheid van 22 stemmen tegen en 3 voor het voorstel om een referendum over een extra krediet voor te Cultuurcluster te organiseren verworpen. Dit kwam omdat – ondanks waarschuwingen van voorzitter/burgemeester Vreeman – de oppositie besloot de zaal te verlaten op het moment dat er gestemd moest worden. Alleen ROSA bleef zitten en stemde voor. (correctie-update: ook oppositiepartij GroenLinks bleef zitten, zij stemden tegen het referendum)
In de brief die Vreeman nu stuurde (pdf), concludeert hij dat raadsleden die weggelopen zijn, het reglement van orde hebben overtreden maar vooral een slecht voorbeeld hebben gegeven.
Op basis van de gemeentewet worden raadsleden geacht te stemmen. De raadsleden die weggelopen zijn, hebben het reglement van orde overtreden, maar er is meer:
“Er is ook de voorbeeldfunctie van de gemeenteraad. Als de leden van het hoogste orgaan van de gemeente hun eigen regels niet naleven, hoe kan dan van de Zaanse inwoners verwacht worden dat zij zich wel keurig aan de regels houden? Ik roep u daarom op in het vervolg uw oordeel te laten horen door middel van stemming in plaats van weglopen. Ik ben dus van mening, dat u niet alleen de regels heeft overtreden, maar ook het verkeerde voorbeeld heeft gegeven.”
De SP had al eerder op haar website tegen deze voorstelling van zaken stelling genomen:
“We liepen weg bij de stemming – niet bij het debat, integendeel! – omdat we met deelname aan die stemming zouden hebben meegewerkt aan het wurgen van de democrate in de raadszaal.
Het ging over een bewuste poging van de collegepartijen (…) om het referendum over het dure Cultuurcluster te blokkeren. Daartoe dienden PvdA, D66, ZOG, ChristenUnie en helaas ook GroenLinks, vlak voor het begin van de vergadering een amendement in om het referendumbesluit te veranderen. Er zat een toelichting bij van zes kantjes, en raadsleden van de oppositie hadden geen tijd gehad het vooraf te lezen of te beoordelen.”
Aart Molenaar (DZ Molenaar) is niet onder de indruk:
“Ik trek me er niet teveel van aan. Het was een collectieve actie van de oppositie-partijen om aan te geven dat de college-partijen spotten met de democratie.”
Foto boven van burgemeester Vreeman uit de raadsvergadering van 16 februari.
Dat deed Vreeman ook niet. In het oude gemeentehuis mocht men niet roken. Was daar een keer op bezoek. Kwam hij toch rokend zijn kamer uit.
Tuurlijk wel Njet roepen maar niet het lef hebben om te stemmen. Want ook al zou het 22-17 zijn geweest dan had dat wel in de boeken gestaan. Maar ja we weten het wel laf en gauw wegkruipen. Maar ik heb van de Njet schreeuwers nog geen alternatief gezien.