De 52-jarige Osman Bayraktar Birben werd tijdens de wedstrijd op zondag 10 maart tussen FC Zaandam 5 en Alkmaarsche Boys 7 onwel en overleed aan een hartstilstand.
Volgens aanwezigen zou de AED-apparatuur niet naar behoren gewerkt hebben en moest er erg lang op een ambulance worden gewacht.
Het bestuur van FC Zaandam erkent dat de AED-apparatuur niet functioneerde. FC Zaandam-speler Hakan Yilmaz die samen met Ozan Yildiz geprobeerd heeft de speler te reanimeren, meldde maandag al dat de apparatuur niet werkte. Dat is ook geconstateerd door bestuurslid René Kip die op zondag bestuursdienst had.
Vice-voorzitter van FC Zaandam Henk Ubbels spreekt over een ’trieste zaak’ en zegt ook dat bij de poging tot reanimatie het apparaat een ’technisch mankement’ had waardoor het niet kon worden ingezet.
De aanwezigheid van AED-apparatuur op sportcomplexen is overigens niet verplicht volgens een woordvoerder van sport-wethouder Slegers, maar “het wordt wel aangeraden. Ook de KNVB stimuleert de aanschaf.” De aanschaf van een AED (kosten bij FC Zaandam € 1.700) wordt overigens niet gesubsidieerd.
De Ambulancedienst Amsterdam wil niet zeggen hoe lang de ambulances erover deden om bij het complex van FC Zaandam te komen, woordvoerder Inge Meijer:
“Het enige dat we kunnen melden is dat beide ambulances binnen de gestelde norm tijd aanwezig waren. Meer informatie mogen wij niet melden omdat dit onder het medisch dossier valt.”
Wel bekend is dat de eerst melding om 12:44 kwam, daarna is ook om 12:50 nog een melding geweest van een ambulance naar de Sportlaan in Zaandam.
Michel Kuijpers, voorzitter van Alkmaarsche Boys zegt niet te weten hoe de “faciliteiten georganiseerd zijn bij FC Zaandam”. Hij stelt dat het bestuur van Alkmaarsche Boys goed contact heeft met FC Zaandam. Bij Alkmaarsche Boys is nu “alle aandacht voor de spelersgroep en de aanwezigen die bij dit zeer trieste moment betrokken zijn geweest.”
Ook op de website van FC Zaandam wordt aandacht aan het overlijden besteed: “Enkele minuten voor rust werd een speler van Alkmaarsche Boys onwel. Er is geprobeerd de speler te reanimeren maar dat mocht uiteindelijk niet baten. De verslagenheid bij alle spelers en aanwezigen was groot.”
Merhaba ben osman kardeşiyim bana neler oldugunu ve orada olan bırınden duymak ıstıyorum cok teşkur edıyorum
Osman zakte bij een corner in elkaar. Meteen is door een speler van Zaandam en Aboys adequaat gehandeld. Hij ademde nog en is toen in de stabiele houding gelegd. Toen hij ophield met ademen is hij op zijn rug gelegd. We hebben toen de aed aangesloten. Deze gaf na een korte tijd de instructie te reanimeren. Een speler van Zaandam is toen metten gaan reanimeren tot de ambulance kwam.
Uiteraard ging alles niet zo rustig als hier beschreven. Bij beide teams was veel stress. Het leek uren te duren voordat de ambulance kwam.
Ik wil de spelers van Zaandam nog bedanken voor alles wat e gedaan hebben.
Helaas is Osman overleden. We zullen hem missen.
Karel, teamlid Osman
Zo te lezen werkte de AED dus wel. Een aangesloten AED zal alleen een schok toedienen als het hart fibrilleert en dat is ongeveer in de helft van het aantal hartstilstanden het geval.
In die andere gevallen wordt er dus geen schok toegediend wat dus niet betekent dat het apparaat defect is.
Verdere uitleg:
https://www.aedvoordelig.nl/aedblog/aed-nieuws/ecg.html
En dat terwijl het complex nota bene tegenover het ZMC ligt. Ik had verwacht dat, als je dan toch een medisch noodgeval zou hebben, je het beste bij FC Zaandam of Zaanlandia kon zijn waar je uitzicht hebt op het ziekenhuis vanaf de velden. Het is zeer tragisch, en iedereen heeft natuurlijk alles gedaan om hem te reanimeren, maar het verbaast mij dat er geen ambulance direct vanuit het ziekenhuis kon vertrekken en binnen een paar minuten aanwezig kon zijn (al is dus niet helemaal duidelijk hoe lang het precies heeft geduurd).
Waar de ambulances vandaan kwamen is niet bekend. Ook dat wil de Ambulancedienst niet zeggen. Dat er twee gestuurd zijn duidt overigens wel op gebrek aan coördinatie. Over de aanrijtijd weten we alleen dat er om 12:44 en 12:50 meldingen in het online alarmeringssysteem zijn geweest. Maar degenen die 112 gebeld hebben weten precies wanneer dat was omdat dat in hun telefoon staat. En bij de aankomst moeten tientallen getuigen zijn geweest.
Selam
Bij hartfalen is het sturen van twee ambulances normaal, en geen gebrek aan coördinatie. Het gaat er om de mankracht te hebben die nodig is bij een reanimatie.
Ik beaam als oproepbaar Burger hulpverlener dat twee ambulances normaal is bij een reanimatie. vaak komen er ook 1/2 politiewagens ter plaatse.
Ik ben zelf meer benieuwd naar het falen van de AED. Mocht dat zo zijn is dat onfortuinlijk. Dan zou nalatigheid van de beheerder van de AED de reden kunnen zijn, of een daadwerkelijk defect.
Ander ding kan ook huiverigheid zijn om te reanimeren, dat is begrijpelijk. Een reanimatie kan erg ingrijpend zijn. De eerste keer dat ik een reanimatie deed, was ik ook best gespannen.
De AED deed het dus echt niet, dat is van meerdere kanten bevestigd. Blijft de vraag hoe lang het allemaal duurde.