GroenLinks en D66 Oostzaan hebben schriftelijke vragen gesteld over een publicatie van de omgevingsdienst waaruit blijkt dat het terrein aan het Noordeinde 59-65a ernstig is vervuild. Op de grond ontwikkelt Kalliste 27 woningen die voor een groot deel al verkocht zijn.
De Omgevingsdienst heeft het over ernstige verontreiniging met zware metalen. Er zou met spoed gesaneerd moeten worden omdat:
‘.. bij het huidige gebruik (wonen met tuin) van de bodem er, met name voor jonge kinderen, onaanvaardbare risico’s aanwezig zijn.’
D66 en GroenLinks willen onder meer van het college weten of bekend is hoe de verontreiniging is ontstaan, of er ook gemeten is in omliggende grond, of de schadelijke stoffen zich kunnen verspreiden en of de toekomstige bewoners op de hoogte zijn.
Kalliste Woningbouwontwikkeling B.V. is van plan een bodemsanering uit te voeren.
Waar de rotzooi vandaan komt is voor de huidige situatie niet van belang: het moet schoon en gezond zijn naar maatstaven anno 2023. De kosten is een ander dingetje: de vervuiler betaalt, zegt de politiek, dus dan weten we dat. En dat er op andere delen van de gemeente wellicht of zeker geen schone grond is, staat los van deze discussie. En omdat het ergens anders niet goed is, is dat geen argument om het nu wel te accepteren. Gewoon opruimen en schoonmaken, voordat er een woon- en speelfunctie gegeven wordt. En wat de politiek in het verleden accepteerde staat ook los van hetgeen je nu constateert. En als huidige raadsleden kritisch zijn, dan is dat terecht: immers zij hebben een controlerende functie op het college en dus ook indirect op de ambtenaren, die het beleid/gedachten van het college uitvoeren.
Ketjen daar kwam geen zooi vandaan. Daar kwam hoegenaamd geen afval vandaan. NDSM, ADM, Verschure en vuilverbranding, De Boer en Moes de kabelverbrander bij gemaal Buiksloterdijk, daar kwam vuil vandaan om op te hogen en dammen te maken en sloten dempen. En waar heeft GroenLinks het over. Twiske Zuid is gebouwd op 15 meter diep gif. GroenLinks vond het geen probleem Cees Diepeveen wethouder Noord nu Utrecht. Stalen damwand erom heen. nonwoven poetsdoek erover en een meter zand, bouwen maar. Klaar is Cees Diepeveen. Groen links laat groen links liggen. geen aardbeien of groente uit eigen tuin, geen zandbak voor kinderen en openbaar groen in betonnen cub bakken. Adriaan Loosjes straat en zijstraten zijn helemaal gebouwd op gieterij afval.
Gezondheidsrisicos wuift de overheid vaak weg. Veelal pas na jaren openbaart de elende zich. De bestuurders geven dan niet meer thuis. De omgevingsdienst, de adviseur van de gemeente is duidelijk. Mi nu eerst grondig saneren met spijkerharde garanties en dan pas verder. En natuurlijk alle kopers en bewoners transparant en volledig informeren. Wat vroeger leek te kunnen, is achterhaald
volgens mij was de gasfabriek waar later garage Welgraven was en nu de brandweergarage...
Klopt vorige week stond er nog een oude foto van de Kerkstraat op facebook daar op was het hekwerk boven op de gas fabriek zichtbaar
Toen ik mijn huis ging bouwen aan het Noordeinde moest ik bodemonderzoek laten doen. Ernstige bodemverontreiniging (cadmium, koper, nikkel, minerale olie, PAK, lood, zink, koper) boven de streef en interventie waarde. Gemeente achtte het geplande bodemgebruik, wonen met tuin, niet urgent voor sanering vanwege het ontbreken van risico’s voor de mens
Waarschijnlijk verbouwen want het huis stond er al.
Ik denk weet het niet zeker, dat D66 en Groenlinks geen echte Oostzaners in hun partij hebben. Vraag aan de oudere bevolking en echte Oostzaners. Het hele dorp is vervuild, met sintels van de Hoogovens en spul van Ketje. En nu komt men voor dat kleine stukje grond o,o,o het is vervuild. Ik ben samen met andere kinderen op gegroeid in de doktersbuurt, als men praat over vervuiling dan was en is het daar wel. Heb er zelf samen met andere in gespeeld, als er weer een wagen met div. kleuren gedumpt werd.
Siem, ik denk niet dat het sintels van de Hoogovens zijn maar van de gasfabriek die van 27 januari 1913 t/m 6 september 1931 in bedrijf is geweest.
Deze gasfabriek stond aan en ten noorden van de huidige Kerkstraat ongeveer t.h.v. de fietsenwinkel van Dral.
Leuk geprobeerd, Bert om Oostzaan als oorzaak te noemen. Gasfabriek Oostzaan kan in die periode tot 1931 nooit zoveel sintels hebben geproduceerd dat ik 50 jaar later nog twee keer 5 kuub kon kopen, inclusief glas, spijkers, kroonkurken en noem maar op. Allemaal netjes geleverd door onze lokale sintelboer regelrecht vanuit de vuilverbranding Amsterdam, toen gelegen aan de Asterweg……
Ik denk dat Louis gelijk heeft dat de sintels afkomstig zijn van de vuilverbranding, dat verklaart de zware metalen die in de bodem zitten.
Hoogovenslakken kunnen het niet zijn want die zijn veel te schoon en de meeste zware metalen hebben een veel lager smeltpunt dan ijzer.
Als er PAK in de bodem zit kan het wel weer van de oude gasfabriek afkomstig zijn want PAK zit o.a. in steenkoolteer dat een restproduct was van een gasfabriek. Uit 1000 kg steenkool kwam ongeveer 50 kg steenkoolteer en ook nog eens 100 kg ammoniakwater.
Bert, er kwam ook veel van de vuilnis verbranding uit Amsterdam noord vandaan, ik zal er wat centen gevonden hebben tussen de sintels zo ook nu en dan een lepeltje.
Beste Bert, deze sintels kwamen echt van de hoogovens. Remmetje Vels zal er wat ladingen opgehaald hebben. En misschien kwam er een wagentje aldaar vandaan dat spreek ik niet tegen.
Daarvoor hoef je geen "echte" Oostzaner(Zaandammer,Krommeniet,Wormen,Zaandijker ,enz) te zijn. Iedere sloot die vanaf 1900 is gedempt is een potentiele vervuilingsbron.En dat geldt nagenoeg voor geheel Nederland.