De Orkaan beantwoordt in de dagen voorafgaand het cultuurcluster-referendum vragen over het cultuurcluster.
Vandaag deel 5: Wat gebeurt er als het cultuurcluster sneuvelt? Eerder vroegen we: 1. Waarom een cultuurcluster?,2. Kan het referendum het cultuurcluster tegenhouden? en 3. Wat kosten voor het cultuurcluster en de kosten van het niet-doorgaan en 4. Wat kost de exploitatie van het Cultuurcluster (en hoe hard zijn die cijfers)?
Wat gebeurt er als het cultuurcluster sneuvelt? (de alternatieven)
Als het referendum morgen geen geldige uitslag oplevert met een 30 procents Ja- of Nee-uitkomst, gaat de beslissing naar de raad en de meerderheid van de raad is tegen dus komt er geen cultuurcluster. Ook als er een duidelijke Nee-uitkomst is komt er geen cultuurcluster.
Punt.
Hoofdpijndossier ten einde? Niet echt.
Twee nieuwe problemen. 1. Wat gebeurt er op de plek waar het cultuurcluster had moeten komen en 2. Waar moeten de instellingen heen die zich daar wilden vestigen?
De locatie
Eerst de locatie (De Zweed, Figaro, Cultuurcluster) aan het Stadhuisplein. Met de NS is een een ‘publiekstrekker’ afgesproken. Dat wil de NS voor de winkels en horeca die daar komt. Als Zaanstad dat niet doet, wordt dat vrijwel zeker een claim. Dus woningbouw is uitgesloten.
Wat dan wel? Congrescentrum? Hotel? Allemaal op het randje. Het Inntel-hotel heeft 160 kamers, zo’n hotel kan tienduizenden gasten per jaar aan, maar niet de 300.000 bezoeken die nu beloofd worden. Aangevuld met een congrescentrum zou het misschien een optie zijn. Maar wie gaat dat exploiteren? In dat geval moet Zaanstad op de ‘markt’ hopen. Voor zover bekend heeft nog niemand zich gemeld hoewel tegenstanders van het cultuurcluster wel dromen over Joop van den Ende…
Poppodium?
En waar komt het poppodium? Na het sluiten van De Kade en de tijdelijke plek voor Podium de Flux is dat het meest urgente probleem. Een probleem dat door de coalitie overigens al min of meer is opgelost: er komt een poppodium, met of zonder cultuurcluster. Maar waar? Noorderkerk, Oostzijderkerk, Bullekerk, O.L. Vrouw van Lourdes (M.L. Kingweg), Hembrugterrein, La Brache (de Bres), postkantoor Wormerveer, Forbostrook, de Burcht, een nieuwe Groote Weiver? Industrieel erfgoed of nieuwbouw?
En de Bieb? Daar loopt het huurcontract af, de eigenaar heeft hotelplannen voor het pand. Zelfs als het cultuurcluster doorgaat is de Bieb een tijdje dakloos.
Voor Fluxus is vooral de locatie Hof van Saenden aan vervanging toe. De muziekschool aan de Westzijde kan nog jaren mee. Net als de Klaas Katerstraat. Babel kan overal terecht en Zaanradio kan die plaatjes vanuit elke zolderkamer draaien.
Poppodium en de Bieb – een soort OBA: lezen, zalen, events… En waar moet dat komen? Tegenover het station Zaandam is nog een mooie open plek…
[slideshow_deploy id=’56589′]
Op woningbouw blijven inzetten in combinatie met iets er onder. Er is vast nog wel iets uit te ruilen met de NS. Als we een Hedwig polder (tegen alle logica in ) onder water zetten dan is er ook wel een oplossing met de NS te vinden.
Als oud raadslid en statenlid kom ik toch weer tot de conclusie dat Zaanstad en
zijn bestuurders weinig grandeur hebben. Een ontwikkeling tot een volwaardige stad blijkt telkenmale op allerlei valse gronden zoals bijv. geld te stuiten.
Bestuurders van deze mooie stad doen het zich uiteindelijk zelf aan dat wij
slechts een wormvormig aanhangsel van Amsterdam blijven.Toch heb ik hoop dat de
goede bestuurders van Rosa nu over hun eigen schaduw kunnen stappen en dan niet zo zeer als college partners doch als weldenkende bestuurders waarvoor het belang
van een goede ontwikkeling van een stad en haar burgers belangrijker is dan alleen politiek gewin. Ik wens alle raadsleden van Zaanstad een onbevoordeeld
besluit toe.
mvrgr Jan van der Wardt
Hoe kan het dat de NS zo een dikke vinger in de pap heeft?
Omdat een deel van het Inverdan project een spoor- en stationverbetering betreft, en een deel gemeentelijke projecten. Gemeente en NS/ProRail hebben dus afspraken gemaakt over en weer. Als NS vastgoed niet de beloofde verbeteringen aan het station (gebouw, maar ook bereikbaarheid met de fiets bijvoorbeeld) realiseert, kan de gemeente een claim richting NS indienen. De gemeente heeft ook dingen beloofd; o.a. een publiekstrekker daar naast het station, waar de verschillende horeca in het station die moeten huren van NS baat bij hebben. Alleen dat dreigt de gemeente nu niet na te komen, tenzij zij óf het cultuurhuis/cluster bouwen, óf een ander gebouw waar honderdduizenden bezoekers op af zullen komen.
Dankjewel, jammer dat dit is gebeurd lijkt me. De N.S moet in mijn ogen altijd zorgen voor bereikbaarheid voor iedereen, ze doorsnijden al de Zaan en al die lelijke stations die ze gebouwd hebben, die ook nog erg vies zijn en het onguur maken en de aanblik van de Zaanstreek er niet mooier op maken. Ik kan nog zo verlangen naar het oude station, met de slagboom en de man met de kroketten en de lekker koffie. NU N.S Tochthoek Zaandam bij het spoor, brrrrrrrrrrrrrrr het is dat ik niet wil autorijden ivm vervuiling, maar reizen met de trein, de romantiek is er van af.( In de Zaanstreek )
Even de naam van het programma opgezocht: Live en Puur.
Zaanradio ken ik niet zo goed, maar wel op de donderdagavond, dan is er een programma dat live de lucht in gaat, met bands en muziek uit de regio. Het wordt uitgezonden vanaf een locatie in Krommenie/Wormerveer en gasten zijn welkom en het wordt zo liefdevol gemaakt. Dat wilde ik toch even zeggen.
Het is moeilijk voor te stellen dat de kosten van het cultuurcluster (voor de bouw en het onderhoud) hoger zijn dan de kosten die het schrappen van het cultuurcluster met zich meebrengen (voor bouw en onderhoud van een alternatieve publiekstrekker, van een poppodium, van een nieuwe plek voor de bibliotheek en van delen van Fluxus, gederfde inkomsten, reeds gemaakte kosten, etc.). In elk geval lijken mij de financiële bezwaren tegen het cultuurcluster niet bijzonder sterk.
Zijn jullie ooit wel eens binnen geweest bij Zaanradio? Die kunnen echt niet vanaf zolder draaien want die hebben gewoon professionele opnamestudios.
Als ze zulke professionals zijn, waarom gaan ze er dan zo onprofessioneel mee om? Nieuws brengen ze nauwelijks, en voor plaatjesdraaien is die € 160.000 subsidie echt niet bedoeld. Voor dat bedrag kan je een prima lokaal nieuwsmedium in de lucht houden (nieuws dus, geen lokale muziekzender). In het digitale tijdperk heb je helemaal niet van die 'professionele' studio's nodig. Bij Zaanradio gaat zoveel in stenen (huur), apparatuur en overhead zitten dat er niks voor nieuws overblijft. Het bewijs daarvoor wordt elke dag geleverd, 24 uur lang op elk kanaal.