Van de 750.000 toeristen die in 2018 molens op de Zaanse Schans bezochten, ging 40 procent (300.000) naar molen De Huisman. Dat is de enige gratis toegankelijke molen op de Zaanse Schans.
Maar in 2020 is het gratis bezoek voorbij: als het toeristenseizoen begint, is ook die molen alleen toegankelijk voor betalende bezoekers.
De toenemende bezoekersaantallen zorgden voor onveilige en onprettige situaties in de molen volgens Vereniging De Zaansche Molen.
De Huisman gaat exclusief open voor individuele bezoekers, groepen groter dan 10 personen worden doorverwezen naar de andere molens op de Zaanse Schans.
Het museale (productie-) deel van de molen wordt uitgebreid en het winkeldeel wordt minder. Verder worden er meer producten aangeboden die in de molens zelf worden gemaakt, zoals arachideolie, pigmenten, papier en snijplanken. Peter-Jan van Steenbergen, algemeen manager van de vereniging, zegt in het persbericht:
“Met de nieuwe opzet willen we onze bezoekers echt laten beleven hoe een specerijmolen werkt. We laten het complete productieproces zien en er wordt ook een nieuwe film gemaakt over de molen. Hiermee willen we de geïnteresseerde bezoeker verdieping bieden, zodat hij de functie en de geschiedenis van de molen ook beter leert kennen”.
Molenaar Sjors van Leeuwen (foto boven) over de nieuwe opzet:
Nu kunnen we de bezoekers echt iets vertellen over de geschiedenis van deze prachtige molen. De geur trekt mensen nu al naar de molen, maar veel mensen weten als ze de molen verlaten weinig tot niets. In de nieuwe situatie heb ik de gelegenheid om mensen meer te vertellen over de werking van de molen en het prachtige verhaal van De Huisman.”
Molen De Huisman dateert uit 1786, was oorspronkelijk een snuifmolen en ging na de Franse bezetting door als snuif- en mosterdmolen. Na 1913 was De Huisman houtzaagmolen voor onder andere de beroemde Verkade kisten. Op de Zaanse Schans is de molen gecombineerd met het binnenwerk van specerijmolen Indieswelvaren (foto onder). De Huisman is vanaf 2011 weer ingericht als specerijmolen, na jaren als mosterdmolen te hebben gefungeerd.
Foto’s: De Zaansche Molen