De strijd rond Gaza, de Palestijnen en de Israëlische inval wordt ook via paal-stickers in de Zaanstreek gevoerd. Ergens zagen we al een Palestijnse vlag terwijl deze #ReturnTheHostages (Hamas = ISIS) in Oostzaan (hoek Kolkweg – Zuideinde) werd gespot.
Wachten voor een stoplicht, een oversteek, een zebrapad, een veerpont… Iedereen staat daar korter of langer voor een paal, een geliefd object voor plakkers, stickeraars, activisten, guerilla-marketeers…
Wij letten elke donderdag niet op het langsrazende verkeer maar op de paal zelf, een cultuurhistorische verkenning van de Zaanse wildplakpraktijk.
Hier alle tot dusver gepubliceerde palen.
Sta je ook wel eens voor paal en wil je dat met ons delen? Mail de foto met beschrijving naar info@deorkaan.nl.
Door Piet Bakker (foto genomen in Oostzaan).
Hamas en ISIS worden vaak in één adem genoemd, maar ze zijn niet hetzelfde. Hier is een opsomming van enkele belangrijke verschillen:
Doelstellingen: Hamas is voornamelijk gefocust op de Palestijnse nationale bevrijding en het verzet tegen Israël, terwijl ISIS een wereldwijd kalifaat wil vestigen zonder specifieke nationale binding.
Ideologie: Hoewel beide groepen islamitisch zijn, heeft ISIS een meer extreme interpretatie van de islam die leidt tot gewelddadige acties tegen een breed scala aan groepen, inclusief andere moslims.
Geografische focus: Hamas is voornamelijk actief in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, terwijl ISIS actief was in grote delen van Irak en Syrië en aanslagen heeft gepleegd wereldwijd.
Tactieken: ISIS staat bekend om zijn brute geweld en publieke executies, terwijl Hamas zich meer richt op guerrillaoorlogvoering en raketbeschietingen.
Internationale relaties: Hamas wordt politiek en financieel ondersteund door Iran, terwijl ISIS door vrijwel alle landen als een terroristische organisatie wordt beschouwd en geen officiële steun ontvangt.
Conflict met elkaar: Er zijn daadwerkelijk gevechten geweest tussen Hamas en ISIS, vooral in de Gazastrook en de Sinaï, wat aantoont dat ze fundamenteel verschillende entiteiten zijn1.
Deze punten benadrukken dat, ondanks enkele oppervlakkige overeenkomsten in tactieken, de twee groepen verschillende doelen, ideologieën en methoden hebben.