We hebben het vaker beweerd en het is een waarheid als een koe: De Orkaan drijft op haar (m/v) betrokken lezers. Tips van scherpe geesten, gedupeerde streekgenoten, trotse doeners of verwonderde kijkers zijn welkom, en we zijn blij dat we gevonden worden.
Met mensen die vraagtekens zetten, zijn we blij: discussie is een groot goed. Bijna 26.000 keer werden reacties toegelaten onder onze stukken. Maar meer dan twee keer zoveel belandde in de spam of in de vuilnisbak (54.000).
Toch zijn we nog strenger gaan modereren. Dit komt omdat we bang zijn een soort Dichtbij.nl te worden qua reacties, daar was een klein groepje anonieme reageerders voortdurend met elkaar bezig. Het droeg niet bij aan de discussie en het was niet uitnodigend voor anderen, terwijl we graag zien dat iedereen zich vrij voelt zich te mengen in een debat, of zijn of haar mening te geven.
We hebben het laatste jaar echt gemerkt dat onze inspanningen leiden tot meer dialoog waarbij gereageerd wordt op het onderwerp waarover geschreven is, en waar naar elkaar ‘geluisterd’ wordt. Toch kost het modereren ons nog veel te veel (vrijwillige!) tijd.
We zetten de regels nog eens op een rij, waarbij een groot deel getackeld kan worden als mensen die reageren een voornaam, een achternaam en een corresponderend en werkend mailadres toevoegen. Reacties hoeven helemaal niet in lijn te zijn in wat wij zouden geloven of waar we voor staan. Als onze huisregels gevolgd worden en stellingen respectvol worden onderbouwd, dan ben je welkom.
De regels op een rij
- Geen gescheld, racisme, beledigingen of persoonlijke aanvallen. Een algemene oproep om je fatsoen te houden bij discussies. GEEN reacties die uit HOOFDLETTERS bestaan (dat beschouwen wij als schelden).
- Niet off-topic of onderlinge discussies. Blijf bij het onderwerp en ga niet onderling met elkaar in discussie over zaken die niks te maken hebben met het artikel waar je op reageert.
- Niet meer anoniem reageren, dat geldt voor alle nieuwe reageerders, bij de bestaande (geaccepeteerde) anonieme reageerders gaan we afbouwen. Dus voor- en achternaam die overeenkomen met je mailadres.
- Gebruik een werkend mail-adres. De redactie moet een werkend mail-adres bij de reactie kunnen zien. Het mailadres wordt niet gepubliceerd en alleen gebruikt om over de reactie te communiceren. Wie verschillende namen gebruikt bij dat mail-adres wordt overigens door WordPress (het systeem dat wij gebruiken) als ‘spammer’ beschouwd.
- Geen eindeloze stroom aan reacties. Wie denkt op vrijwel elk verhaal te moeten reageren of zich permanent in een bepaalde discussie te moeten melden, kan beter zelf een website beginnen of actief worden op Twitter of Facebook. Kijk in het lijstje met “Recente reacties”, sta je daar al twee of drie keer bij, reageer dan even niet.
- Draag bij aan de discussie: argumenten, meningen, aanvullingen. We zijn niet dol op “zal wat gekost hebben”, “werd tijd”, “wat een eikel” en andere zogenaamd bijdehante one-liners. Die belanden vaak in de prullenbak.
(O ja, we zijn allergisch voor Waanstad, Traanstad en Schaamstad… wie dat nog een originele leuke grap vindt, moet maar een ander online plekje zoeken.)
Reacties die niet aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen, worden verwijderd, en bij herhaling wordt de reageerder op de “moderatie-lijst” gezet (alles moet dan per keer goedgekeurd worden) of er volgt een IP-ban (geen reacties mogelijk vanaf een bepaalde computer).
En we gaan mensen niet mailen als we hun reacties weigeren, we hebben wel wat beters te doen.
" Dus voor- en achternaam die overeenkomen met je mailadres."
Dat gaat in mijn geval niet werken, ik heb geen adres waar mijn naam in voorkomt.
ik denk dat ze bedoelen dat je opgegeven e-mail adres bij je eerste reactie overeenkomt met je volgende reacties, en andersom
We bedoelen precies wat we schrijven: wie een andere naam onder zijn reacties wil dan de naam die we uit het mail-adres kunnen afleiden zal ons er op een andere manier van moeten overtuigen dat het hier echt zijn of haar echte naam betreft.
Wie verschillende namen bij hetzelfde mailadres gebruikt of verschillende mailadressen bij dezelfde naam wordt overigens door het systeem zelf tegengehouden.
Top!