ZVV Zaandijk is het seizoen solide gestart. Op Sportpark Kalverhoek had de ploeg van Christopher Manuputty geen kind aan de eerste tegenstander in de districtsbeker; ZCFC. Hoewel de thuisploeg een goede voorbereiding draaide, waren ze duidelijk minder dan de gasten. De wedstrijd eindigde in 0-2.

Het was zaterdag een bekerduel der vijfdeklassers. Eentje uit de zaterdagcompetitie, ZCFC, en eentje uit de zondagcompetitie, Zaandijk. De KNVB koos voor wat betreft het tijdstip daarom voor een middenweg: zaterdag 17:00 uur. Bij een ondergaand zonnetje kon het stempel ‘Zomeravondvoetbal’ prima op de wedstrijd geplakt worden. Vooral ZCFC kwam pover voor de dag. Zaandijk was met name in de tweede helft slordig.

Het werd een wedstrijd met veel kansen. Al na vijf minuten was de eerste mogelijkheid daar. De uitploeg brak na een slordigheidje op middenveld van ZCFC door. Vanaf links kreeg Zaandijk de kans om de score te openen, maar de poging ging voorlangs. Nog geen minuut later ontstond een zelfde soort situatie. Weer verloor ZCFC de bal op het middenveld en weer kon Zaandijk met twee passes gemakkelijk door de verdediging heen snijden. Een gebrek aan controle bij het eindstation van de aanval voorkwam dat de score alsnog vroeg werd geopend.

ZCFC wakker, zou je denken. Zeker toen linksbuiten Huub Kokelenberg na een goede steekbal van Ruben Wooldrik een enorme kans kreeg om zijn ploeg tegen de verhouding in op voorsprong te zetten. De afwerking was één op één alleen niet perfect genoeg. Het bleek een zeldzame opleving, waar de mannen van Damiën Prinsen geen energie uit konden putten. Dat er een flink aantal basisspelers afwezig was hielp daarbij niet. De openingsfase van Zaans Oranje was al met al pover.

De Zaandijk-goal die niet kon uitblijven viel na ruim een half uur spelen en kwam van de voet van Collin van der Vaart. Een middenvelder van de uitploeg draaide zichzelf knap vrij en verschafte zich zo de ruimte om vanaf een meter of twintig uit te halen. Zijn inzet was de ZCFC-goalie te machtig. We gingen rusten met 0-1.

Tweede helft

Even leek de thuisploeg de tweede helft de vorm uit de voorbereiding terug te vinden maar het bleef bij één goede aanval direct na de aftrap. Voor kansen was ZCFC vooral afhankelijk van fouten van Zaandijk. En die werden in de achterhoede nauwelijks gemaakt. In de tweede helft was het eerste momentje voor ZCFC er pas na ruim een uur spelen. Er werd een zeldzaam foutje gemaakt door Zaandijk-keeper Martijn Teeuwen, die een van zijn middenvelders te kort inspeelde. ZCFC-spits Tom Luckfiel kwam tot een knappe poging, maar zag zijn inzet net over gaan.

De momenten voor de goal van Zaandijk waren spaarzaam

Ondertussen had Zaandijk al meerdere kansen gehad om het duel in het slot te gooien. Met de grootste kansen werd keer op keer te slordig omgesprongen. Zomeravondvoetbal, ook in de tweede helft. Een vroegtijdige beslissing kwam er uiteindelijk nog wel, na tachtig minuten spelen. Omdat een echt slotoffensief van de thuisploeg niet van de grond kwam, bleef Zaandijk kansen krijgen. Na een prachtige vrije trap op de lat, bleef de bal in Zaandijks bezit en werd het in de rebound dan eindelijk 0-2 via Kiet Mandjes. Daar bleef het zaterdagmiddag bij.

Maakte ZCFC het Zaandijk zo makkelijk of maakte Zaandijk het de tegenstander zo moeilijk? ‘Ik denk een beetje van beide’, reageert Zaandijk-trainer Manuputty na afloop.

‘Het ligt in onze kracht om druk te zetten en de bal snel in een vroeg stadium te veroveren. Dat lukte in de eerste helft heel goed. Zij kwamen er bijna niet aan te pas. In het vervolg moeten we alleen veel zuiniger zijn. Zeker in de tweede helft. We hadden er minstens vier kunnen maken en dan loop je nog verder uit. Maar goed, een overwinning!’

Staat de degradant van vorig jaar er aan de vooravond van het seizoen in de vijfde klasse zo goed voor als de uitslag doet vermoeden?

‘We zijn heel veel jongens kwijtgeraakt. Een man of zeven, acht. Dat moeten we nu opvangen met jeugdspelers. Dat is wennen. Wat onze doelstelling is? We moeten zo snel mogelijk terug naar de vierde klasse. Dat moeten we niet onder stoelen of banken schuiven.’