OFC bekert zo goed als zeker verder. De ploeg van Dave Derlagen won zaterdagavond met 3-2 van Ilpendam en staat na twee poulewedstrijden op zes punten. Na een solide eerste helft maakte de vierdeklasser het zichzelf in het tweede bedrijf nog heel moeilijk, maar werd de overwinning uiteindelijk toch over de streep getrokken.

Het was Ilpendam dat onder het genot van een avondzonnetje het best uit de startblokken kwam. Vrijwel direct na de aftrap braken de gasten vanaf links door en volgde er een teruggetrokken voorzet. Waar een Ilpendams been in eerste instantie nog over de bal maaide, kreeg de uitploeg, door de chaos in de achterhoede van OFC, alsnog de mogelijkheid tot schieten. De eerste poging van de wedstrijd trof echter geen doel.

OFC herpakte zichzelf daarna sterk en nam de wedstrijd in handen. Voor de thuisploeg betekende de eerste kans wél meteen een goal. De aanval die aan de openingstreffer vooraf ging, was by far de mooiste van het duel. De uitstekend spelende Yahfari Sinester was de spil in het schouwspel dat de eerste goal van OFC inleidde. Jarno Walberg was uiteindelijk de man die het laatste zetje mocht geven.

Ilpendam leek de stand enkele minuten later meteen weer gelijk te trekken, maar een afstandsknal van de gasten trof de lat. Voor OFC het sein om de duimschroeven weer wat aan te draaien. Tot de rust gaf de Oostzaanse achterhoede, onder leiding van aanvoerder Senna Khairi, eigenlijk niks meer weg. Zelf bleef de thuisploeg wel kansen creëren, waardoor het, na de korte Ilpendamse opleving, wachten was op de 2-0.

De voorsprong werd verdubbeld na ongeveer een half uur spelen. Een afstandsschot van Koen van Prooijen kon niet klemvast gepakt worden door de Ilpendam-goalie, waardoor OFC’er Tim Zwanepol de bal voor het binnenkoppen kreeg. Zwanepol zette de ruststand op het bord. Geen vuiltje aan de lucht, voor de thuisploeg.

Tweede helft

Derlagen wisselde in de rust flink door. De trainer zou na de wedstrijd aangeven dat hij de beker als een verlenging van de voorbereiding ziet. In een nieuwe samenstelling kwam zijn ploeg echter opnieuw slap uit de kleedkamer. Nu herpakten de mannen van Derlagen zich niet na enkele minuten maar duurde de mindere periode eigenlijk de hele tweede helft. De slordigheid van de openingsfase was in één klap terug, waardoor Ilpendam er weer in begon te geloven.

Zeker toen tien minuten na rust de aansluitingstreffer binnenviel. Lex Verwoerd trof met een lage schuiver knap doel. Het deed OFC niet wakker schudden, ook na de 2-1 bleven de gasten in de tweede helft beter voetballen aan de Twiskeweg. Het gaat ver om te zeggen dat de 2-2 in de lucht hing, maar Ilpendam maakte wel degelijk meer aanspraak op een treffer dan de tegenstander die ze in de eerste helft nog weggetikt had.

OFC kreeg rond minuut zeventig wat meer controle, vooral omdat de krachten wat vloeiden bij Ilpendam. De wedstrijd leek opnieuw te gaan kantelen, totdat Verwoerd zich er weer mee ging bemoeien. Voor de nummer elf van Ilpendam betekende zijn tweede kans zijn tweede goal. Net toen het duel uit dreigde te gaan als een nachtkaars, werd alles uit het niets weer even helemaal op scherp gezet.

Maar zoals gezegd, eigenlijk was het wel op bij Ilpendam. En dat had zijn weerslag op de slotfase van het duel. De uitploeg had geen kracht meer om door te drukken en kwam na een knappe kopbal van Robin Willekes opnieuw op achterstand. Na de goal hield OFC het vol, een echt slotoffensief van Ilpendam kwam niet meer van de grond. Wel werd de boel langs de lijn nog even flink opgestookt. Het slot van de wedstrijd werd ontsierd door krankzinnig gedrag van supporters langs de lijn, die uiteindelijk net niet met elkaar op de vuist gingen.

In gesprek met OFC-trainer Derlagen ging het na afloop gelukkig weer over voetbal. De eindverantwoordelijke houdt gemixte gevoelens over aan de prestaties van zijn ploeg:

“De tweede helft waren we echt een stuk minder dan de eerste, waarin ik ons, op de eerste minuten na, redelijk vond. In de tweede helft haalden jongens hun niveau niet meer, we hielden de bal niet meer in de ploeg. Als je dat een fase doet, dan wordt het heel lastig. Maar goed, het is fijn dat we de minuten hebben kunnen verdelen onder de jongens die er zijn.”

Door: Hugo Heinen.