Wie kent de Assendelftse voddenboer Bruin Boon nog? Of zijn collega Van Klaveren? Of Cor en Berthus Melk? Of Siem Bakker die in Westzaan en Krommenie lompen ophaalde? Vergane glorie, maar niet lang meer.
D66 (de D van Duurzaam) gaat de traditie nieuw leven inblazen. Lever je verwassen t-shirts, oude sokken en gescheurde ruitjesoverhemden in bij wethouder Sanna Munnikendam, PS-lijsttrekker Ilse Zaal, gedeputeerde Jack van der Hoek en ‘prominent’ Boris Dittrich.
Bij D66 noemen ze het ‘Doen66’ en het voddengebeuren duiden ze aan met ‘oud textiel inzamelen voor hergebruik om de circulaire economie een impuls te geven”.
De D66-tent staat op zaterdag 2 maart op de Gedempte Gracht tussen 13.30-14.30 uur. Daarna is iedereen uitgenodigd om van 15.00-16.00 in het Zaantheater het politiek café over het sluiten van de textielketen in Zaanstad bij te wonen.
(Het ‘sluiten van de texielketen’ betekent niet het einde van C&A, Zeeman of Primark, het heeft iets met hergebruik te maken.)
Sanna Munnikendam:
“Door anders met onze afgedankte kleding en ander textiel om te gaan, kunnen we veel milieuverontreiniging voorkomen en duurzamer met onze omgeving omgaan.”
Zaanstad heeft het Britse bedrijf Worn Again binnengehaald die een fabriek wil bouwen waar textiel verwerkt wordt tot grondstof. Wieland Textiles (Wormerveer) wil ook “een belangrijke schakel vormen in een nieuwe duurzame keten.”
Foto onder: Bruin-Boon of Bruin-Vod met hondenkar bij het tolhuis in Krommeniedijk. Bruin Vod, bijnaam van Bruin Boon van Assendelft (1880-1900).
Het zou geweldig zijn 'vodden' -verder gebruik - ik kom dat wel brengen ook als dt nodig is.