Krommenie is binnenkort wellicht een monument rijker. Zaanstad onderzoekt of Villa Zonnehoek aan Zonnelaan 1 als gemeentelijk monument kan worden aangewezen.
Eerder dit jaar ontstond er commotie over het pand omdat eigenaar Odion het wilde slopen. Die plannen kunnen voorlopig – en waarschijnlijk permanent – de ijskast in.
Zaans Erfgoed zette de Zonnehoek op de lijst van panden die mogelijk gemeentelijk monument zouden kunnen worden. Bezorgde buurtbewoners riepen via een online petitie (1.834 keer getekend) op het pand te behouden. Marc Wit (CDA) stelde er vragen over aan B&W. ROSA steunde actie voor behoud op haar website. De Orkaan schreef ook over de acties wat een stroom van reacties opleverde.
De villa op de hoek van de Weverstraat was ooit de villa van de familie Kaars Sijpesteijn. Daarna werd het een dagverblijf voor geestelijk gehandicapten en kreeg het de naam ‘Zonnehoek’. Eigenaar Odion vindt het niet meer van deze tijd en wil nieuwbouw op de plek.
Linoleum
Kaars Sijpesteijn is vooral bekend van de linoleum-fabriek (later: Forbo) die in 1899 begon. Volgens het Kadaster werd het huis aan Zonnelaan 1 in 1933 gebouwd. Architect was Klaas Jonkheid (1893-1986) uit Heemstede.
Het onderzoek over de monumentale waarde van het pand wordt voorgelegd aan de Adviescommissie voor Welstand en Monumenten Zaanstad (AWMZ). Daarna neemt B&W een besluit over het al dan niet aanwijzen van het pand als gemeentelijk monument aldus de woordvoerder van wethouder Natasja Groothuismink (ROSA).
In juli 2022 is de eigenaar van het pand geïnformeerd met het voornemen tot aanwijzing van villa Zonnehoek als gemeentelijk monument. Omdat er nu ‘voorbescherming’ op het pand ligt, mag het pand niet zonder vergunning worden afgebroken, verstoord, verplaatst of in enig opzicht worden gewijzigd aldus Zaanstad:
“Deze regel is bedoeld om te voorkomen dat tijdens de aanwijzingsprocedure eventuele beschermingswaardige elementen verloren gaan. Deze voorbescherming geldt totdat het college een besluit heeft genomen over het al dan niet aanwijzen van het pand als gemeentelijk monument.”
In 2016 maakte AG NOVA architecten al een plan voor Odion voor nieuwbouw, daarin was nog wel plaats voor de originele villa (zie onder).
Dus er is een Commissie Welstand en Monumenten en ook nog een afdeling Erfgoed gemeente Zaanstad ?
Kan dat nou niet in één kantoortje zitten ?
Wat zal het allemaal kosten voordat er ook maar iets besloten is.
@Henk Elzenga
De gecombineerde commissie Welstand en Monumenten heeft inderdaad (al geruime tijd geleden) aan B&W geadviseerd om de villa aan te wijzen tot gemeentelijk monument. Dat is precies wat de commissie doet: ze adviseert B&W. Daarbij neemt ze een geheel eigen standpunt in dat uitgaat van het (potentiële) monument.
Het is dus zeker niet zo dat de afdeling Erfgoed van gemeente Zaanstad of wie dan ook de commissie iets kan 'laten besluiten'. Ook al werken de commissie, de afdeling Erfgoed en Z.E. goed samen.
Dit wilde ik toch even gezegd hebben.
Daarnaast is het niet zo dat de aanwijzing tot gemeentelijk monument een verplichting tot restauratie met zich meebrengt zoals lijkt te worden gesuggereerd. Het wordt wel lastiger om een monument op een ongewenste manier te verbouwen of zelfs te slopen. Een aanwijzing tot monument is ook geen garantie tot ongewenste ontwikkelingen vanuit het monument. Zoals de genoemde locatie 'Weversend'.
Gemiddeld genomen kunnen we er trots op zijn dat er zoveel waardering en aandacht is voor monumenten in Zaanstad. Niet in de laatste plaats vanuit de bevolking en alle erfgoedkundige verenigingen.
Christiaan Homburg
Burgerlid AWMZ (namens Zaans Erfgoed)
Wat ben ik blij en trots op het feit dat ‘mijn’ Ver. Zaans Erfgoed met ondersteuning van Rosa
en wellicht de ‘gemeentelijke erfgoed-ambtenaren’ het AWMZ laten besluiten dit pand als
Gemeentelijk monument te bestempelen! Geweldig!
Als je al bedenkt hoe er is gereageerd op het feit dat het uitvaartcentrum op Padlaan 1 een
monument aan het zicht onttrekt, moet je er niet aan denken om het pand met zo’n rijke
historie op de Zonnelaan te laat slopen. Al kost dan de restauratie een paar centen,
de mensheid kan niet zonder historie en zeker niet zonder beeldbepalende historische panden! Nogmaals een groot compliment aan de initiatiefnemers!
Henk van de Leur is nooit fotograaf van De Typhoon geweest. Wel van De Zaanlander en later Dagblad Zaanstreek.,
Jazeker. Het is jammer dat het zo een slechte invulling heeft, als u daar op doelt. Sommige glas in lood delen zijn gelukkig wel nog aanwezig.
Met respect voor geschiedernis en dorpsaanzicht, moet de villa behouden blijven. Het plan van AG NOVA is in mijn ogen een prachtige verbetering op de huidige situatie met appendix aan de zonnelaan en het door de rotary geschonken paviljoen. Het andere plan, zonder de villa, is klap in het gezicht van de Krommeniers. Odeon beslaat al meer dan genoeg panden in Krommenie. Het minste wat ze kunnen doen is hier begrip voor te hebben.
Bent u weleens binnen geweest?
ja, en alles kan gerepareerd/gerestaureerd. het feit dat Odion er jaren niets aan heeft gedaan, maakt niet dat zo een prachtige blikvanger nu tegen de grond moet. U woont er duidelijk niet vlakbij.