Het cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Holland heeft tijdens een serie doorzoekingen in Noord-Holland 5 verdachten opgepakt. Alle verdachten zijn afkomstig uit Zaandam. Het gaat om 2 minderjarigen en 3 meerderjarigen (31, 41 en 47 jaar).
Cybercrime is een algemene naam voor verschillende criminele activiteiten op het internet en in e-mailverkeer. De politie kwam de verdachten op het spoor na analyse van data in een lopend rechercheonderzoek. Op maandag 15 en dinsdag 16 januari vonden de doorzoekingen van twee verschillende woningen in Zaandam plaats.
De minderjarigen deden zich voor als vertegenwoordigers van een bedrijf en verkregen zo onder valse voorwendselen inloggegevens van mailaccounts en crypowallets. Ze worden onder andere verdacht van witwassen en computervredebreuk. De meerderjarige verdachten wordt verweten dat zij aan deze misdrijven hebben bijgedragen door het illegaal verkregen vermogen te maskeren.
De politie heeft verschillende luxegoederen en cryptovaluta in beslag genomen. Het onderzoek loopt nog.
Met de bekendmaking van de vijf aanhoudingen wil politie Noord-Holland het belang van aangifte doen benadrukken. De data van aangiftes geeft de politie nieuwe inzichten en genereert bewijslast om cybercriminelen op te sporen.
Tekst: Redactie De Orkaan, Bron en foto: Politie.nl
ik snap het niet helemaal geef zondag morgen op het politiebureau aan dat zaterdag avond mijn pinpas is gestolen en ik aangifte wilde doen en ook dar ze 3x achter elkaar in 5 minuten een groot bedrag geprint hebben bij AH op rosariumplein krommenie en heb daar gevraagd of ze de beelden willen bewaren voor de politie tot mijn grote verbazing kan ik pas over 6 dagen aangifte doen en op de rest werd ook niet gereageerd helaas dus
Het zou overigens voor de burger prettiger en voor de politie effectiever zijn, wanneer de politie begrijpelijker gaat aangeven wanneer een tip of een aangifte wèl of juist niet in behandeling genomen wordt en een verzoek niet onbeantwoird blijft liggen "omdat de prioriteiten anders gezet worden"!