De gemeente Zaanstad heeft online een lijst met stembureaus gepubliceerd. In vergelijking met de vorige verkiezingen verdwenen er een paar stembureaus maar er kwamen ook nieuwe locaties bij.
Ook in Het Stadsblad werd een lijst met stembureaus gepubliceerd. Maar dat is dus een andere lijst: sommige stembureaus komen niet voor op de officiële site van Zaanstad, terwijl enkele nieuwe stembureaus ontbreken.
Volgens Zaanstad heeft het Stadsblad de lijst van vorig jaar gebuikt (“wij hebben die lijst niet aangeleverd”).
“Controleer je stemlocatie voor de verkiezingen” schreven we eerder vandaag. De stembureaus zijn niet identiek aan die van vorig jaar. Op sommige plekken (Havenbuurt, Zaandam) was bijvoorbeeld helemaal geen stembureau meer. Orkaan-lezer Erik Schouten meldde dat via Twitter. Na onze publicatie reageerde mede-Havenbewoner Erik Schaap: “In de verkiezingsspecial in het Zaans Stadsblad van 9 maart staat het stembureau aan de Havenstraat dan weer wel vermeld. Verwarrend.”
Dat klopt dus. Maar niet alleen verwarrend. Ook een groot probleem als mensen ergens staan en niet kunnen stemmen. Dat is in Zaandam bijvoorbeeld zo bij de Havenstraat (waar volgens het Stadsblad wel en volgens de gemeente niet gestemd kan worden), bij Wibautstraat (idem) en de Van Meverstraat (idem).
In Koog aan de Zaan kan er volgens het Stadsblad niet in Parkzicht worden gestemd terwijl dat volgens Zaanstad wel mogelijk is.
In Zaandijk ontbreken in het Stadsblad SchatRijk (Rooswijkplein 10) en Evean Guisveld terwijl daar wel gestemd kan worden. In de gymzaal aan de Fortuinweg kan dan weer wel volgens het Stadsblad gestemd worden terwijl dat in de praktijk niet het geval is volgens Zaanstad.
In Wormerveer noemt het Stadsblad de Acht Staten (Warmoesstraat 48) ten onrechte niet terwijl er twee plekken opstaan waar geen stembureau is (Goudastraat en Anemoonstraat).
In Krommenie is er een verkeerd adres bij CBS de Evenaar gegeven.
In Assendelft ontbreekt Schoolgebouw ICBS Octant & OBS Ayundo (en staat BUKO er ten onrechte in). Ook de gymzaal Kreekrijklaan 2 wordt ten onrechte genoemd.
In Westzaan ontbreekt de Kroosduiker terwijl er een stembureau aan de Kerkbuurt ten onrechte instaat.
De juiste informatie is dus op de website van Zaanstad te vinden.
UPDATE: Op de website van Rodi/Stadsblad is inmiddels een correcte lijst gepubliceerd (maar er is ‘vergeten’ te melden dat ze zelf onjuiste informatie gepubliceerd hebben). Zaanstad deelt de juiste informatie over de stembureaus extra via sociale media.
De juiste informatie staat ook op het huis aan huis verspreide overzicht met kandidaten. Op het stembiljet staat dat je daar kunt kijken Op het stembiljet zelf staat geen bureau