Er is al veel over gezegd en geschreven: de twee asielpontons die aan de Gerrit Bolkade en in de Wim Thomassenhaven moeten komen te liggen. Maar is de toekomstige ligplaats wel echt de Gerrit Bolkade? De weg waaraan de pontons moeten komen te liggen, heet voor het grootste deel namelijk Kanaalkade. Bezoekers van de ligplaats van de pontons worden met regelmaat afgezet bij het logistieke bedrijf Bruins Veem.

Volgens Bruins Veem gebeurt het bijna op dagelijkse basis: werklui die het terrein van Bruins Veem oprijden of bezoekers die er met de taxi worden afgezet. Vervelend, aangezien ze eigenlijk een paar honderd meter (hemelsbreed) verder moeten zijn om op de juiste plek te komen. De juiste locatie is namelijk een stuk van de Gerrit Bolkade dat niet aangesloten ligt aan de rest van de Gerrit Bolkade, en laat dit stuk dan ook nog eens niet te voet te bereiken.

Het lezen is misschien al even verwarrend als het zoeken naar de juiste plek, onderstaand kaartje brengt licht in de duisternis (onder het kaartje tikken we door).

De tweedelige Gerrit Bolkade. Aan de onderste blauwe lijn moeten de pontons komen te liggen (het rechtse deel van de Gerrit Bolkade loopt dood). Bron: Apple Kaarten-app.

Kadaster

De kaart van het Kadaster brengt enige duidelijkheid. De pontons zijn al zichtbaar op de kaart (zie onderstaand) en hebben huisnummer 100 en 102 gekregen. Deze adressen zijn geldig geworden op 6 augustus 2024. De gemeente erkent dat er verwarring was over de toekomstige ligplaats van de pontons, omdat het adres niet op de navigatie kon worden gevonden. Met het genomen huisnummerbesluit is dit probleem volgens de gemeente ‘hopelijk’ verholpen. Zodra de pontons er daadwerkelijk liggen, is het probleem volgens de gemeente sowieso verleden tijd:

‘’Zo gauw de boten er liggen, kan er geen verwarring meer over ontstaan waar ze liggen langs de Gerrit Bolkade, ze zijn namelijk nogal groot.’’

De rechthoekige vlakken in het water zijn de adressen van de asielpontons. Bron: BAG Viewer van Kadaster.

De Orkaan heeft aan de gemeente de vraag gesteld waarom dit stukje Gerrit Bolkade heet en niet Kanaalkade. Omdat dit wat uitzoekwerk vereist, vullen we dit bericht later aan.

Zie hier ons hele dossier over de asielpontons aan de Gerrit Bolkade.

Gerrit Bolkade – hier loop je vast als de navigatie volgt (Google Streetview)

Update 22/8: Mysterie opgelost!

Het uitzoekwerk op de vraag waarom het zuidelijkste deel Gerrit Bolkade ook daadwerkelijk de Gerrit Bolkade heet kostte wat tijd, maar vandaag ontvingen wij antwoord van de gemeente. Ooit waren de twee delen Gerrit Bolkades namelijk één. Zie onderstaande luchtfoto uit 2007.

Volgens de gemeente heet de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) bij de nummering van de ligplaatsen voor de boten de straatnaamgeving aangehouden, zoals formeel vastgesteld. In 2008 is de situatie veranderd en werd de Gerrit Bolkade gesplitst door de aanleg van de Cornelis Bruijnzeelweg. Zie onderstaande luchtfoto uit 2008.

Door: Rick Nieborg info: Kadaster, Zaanstad en Bruins Veem, foto boven: Rick Nieborg. Kaartjes: Kaarten-app van Apple (1) en BAG Viewer van het Kadaster (2); afbeelding onder van Google Streeview.