Het is eerste kerstdag. Wijkagent Mark Krom wordt met zijn collega’s naar Westzaan geroepen.
Hij treft een “ernstig verwarde man” aan die gaskraan al open heeft gezet. . .
Een ’trieste casus’ schrijft Mark op Twitter. De man wordt meegenomen naar het bureau, “ter beoordeling voor crisisdienst.”
Ter illustratie zet Mark foto’s bij zijn tweet: het gasstel met een kaars op de Siemens-koelkast, een stapel kleren en zakken op de grond. En een berg cassettebandjes.
Tientallen bandjes zonder hoesjes: TDK, Maxell, Sony… C90, C60. Een paar zijn voorbespeeld, maar de meeste zelf opgenomen, soms met een label of opschrift.
Verward in beeld. Cassette-bandjes – een uitvinding van Philips die in 1963 op de markt werd gebracht. Opnemen was werk voor georganiseerde geesten. Je nam platen op, of muziek van de radio, je maakte compilaties voor vrienden en geliefdes, thema-bandjes, netjes op een rij in de kast. Gelabeld, klaar om bij de juiste gelegenheid af te spelen.
Ergens is er iets heel erg misgegaan, organisatie heeft plaats gemaakt voor totale verwarring. Een verkeerde afslag genomen, chaos, kortsluiting in je kop.
Zo ziet verwarring eruit, dit was je leven… kerst 2018.
Had het niet een mooie kerstgedachte kunnen zijn dat in een dorp de naaste buren van deze mijnheer wat meer notitie hadden genomen? Een kopje koffie, een vriendelijk woord, een melding naar het wijkteam, enz. Misschien had het verhaal een andere wending genomen en was dit bericht nooit geplaatst. Een neef van mij, ergens in het land, heeft er zijn hobby van gemaakt om mensen in nood te helpen. En niet slechts met kerst.
Eenzaamheid, machteloosheid, verdriet.
Maar wij zien het niet, wij zien het niet......
Een typisch geval van misbruik van 'Social Media', zelfs door de Hermandad. Kennelijk snappen ze daar ook niet wat je wel en wat je niet op deze media kan plaatsen. De 'man met verward gedrag', (wat een goede uitdrukking van dit trieste geval), zal het niet echt fijn vinden om later over dit voorval te lezen wanneer het verwarde gedrag achter de rug is. Zeker niet omdat het door 'ome agent' geplaatst is. Hij zal zich wel twee keer achter zijn oren krabben voor er opnieuw hulp wordt gevraagd van het 'blauw op straat' wanneer nodig in de toekomst. Wat is Twitter anders dan Facebook, de vergaarbak van 'sociaal vuil'?
waarom vindt een wijkagent het nodig dit op twitter te zetten? en daarnaast is dit niet echt aardig voor de beste man, niet iedereen in directe omgeving hoeft in zijn prive meegenomen te worden, er is de man zelf vast niet gevraagd of hij hierop zit te wachten? wat als hij weer thuiskomt? wordt hij dan ineens door heel de buurt in de gaten gehouden? apart dat er niet eerder hulp geboden wordt, dit soort dingen gebeuren echt niet van de ene dag op de andere, helaas zit ik met mijn eigen kind ook al jaren op goede hulp te wachten, lijkt er niet te zijn.
Noem het zoals je wilt. Wie in zijn of haar 'mening' allerlei feiten presenteert die op geen enkele manier onderbouwd worden zal die mening niet zo snel hier terug zien, vooral niet als daarmee mensen van iets beschuldigd worden.
Het is een misverstand om te denken dat in het kader van de 'vrijheid van meningsuiting' alles geoorloofd is. Belediging, smaad en laster zijn ook in zo'n 'mening mogelijk. Bovendien is niet alleen de schrijver juridisch verantwoordelijk, maar ook het medium dat deze 'mening' publiceert.
Wie zulke fantasie-verhalen kwijt wil, kan echt wel andere plekken op het internet vinden om ze te plaatsen.
Kennelijk persoonlijk emotioneel,maar wel een boude bewering van Cor,kan hij deze vorm van doorverwijzing staven. Zo niet dan had dit niet op deze wijze gepubliceerd mogen worden.Het is nogal een beschuldiging aan het adres van van de GGZ
Het is zeker een boude bewering, maar helaas waar. Het voert te ver om op deze plaats het bewijs op te voeren, maar die gevallen zijn er.
Ik ken zelf drie gevallen waarin dat is gebeurd: verwijzen naar de Levenseindekliniek omdat er geen behandeling beschikbaar is. Van die drie gevallen leven er nog twee.
Het vreemd berichtje en dan niet zozeer het voorval zelf maar de manier waarop het ingekleurd word ...
Dit is heel triest. Zowel voor de politie als de man in kwestie: hulp is er niet en hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd als hij om hulp vraagt.
Wachtlijsten zijn - ondanks alle beloftes - langer dan ooit en patiënten in de GGZ worden naar de Levenseindekliniek gestuurd vanwege wachtlijsten en budgetten. Mag je het iemand dan in goede gemoed kwalijk nemen dat hij zich het leven wil benemen?
Btw had de wijkagent moeten weten dat het niet gaat om een verward persoon (dat is niet zijn expertise), maar om een persoon met verward gedrag.
Vind het maar een vreemd berichtje.
Degene die het geschreven heeft denkt niet echt door..:-/ en geeft even een lezing over bandjes gekopieerd van Wikipedia
Alsof iedereen die nog bandjes in huis heeft en daarmee experimenteert
en leuke dingen doet, verward of gek is ..
Overal kan wat mis gaan, ook in hele moderne huizen
Vreselijk. Zoveel pijn.
Verdrietig beeld. Maar minder zeldzaam dan vele denken. Vaak geeft dementie op jonge leeftijd een vergelijkbaar verward beeld. Eens met Jaap, hoop dat passende hulp geboden kan worden.
Jammer dat deze actie met echte foto’s geplaatst wordt door wijkagent.. ik vind dat helemaal niet integer en correct.
Zo triest dit.
Laten we hopen dat er goede, passende hulp geboden wordt.