Februari 2017 start de verkoop van het Hembrugterrein aan ‘de markt’: “uniek HEMbrug gaat in de verkoop” aldus de tekst op de website van het Rijksvastgoedbedrijf.

De nieuwe eigenaar mag zich uitleven om er een ‘bruisend woon-werk gebied’ van te maken. Woningbouw is ook in het bosgebied mogelijk*. (zie update)

Het Rijksvastgoedbedrijf zal het terrein in één keer in zijn geheel op de markt brengen, waarbij bestaande huurders het eerste recht hebben op koop van hun eigen pand.

Om de toekomstige eigenaar tot grote hoogte te inspireren werd er een verkoop-filmpje gemaakt.

 

Voor het terrein zijn inmiddels ook ‘gebiedspaspoorten’ gemaakt waarin de verschillende delen beschreven worden met de eisen voor bouw op dit gebieden.

hembrug-paspoort

Woningbouw en het bouwen van bedrijfsruimte mag tot 180.000 m2 Bruto Vloer Oppervlak (BVO). Daarvan mag 2/3 aan woningbouw worden besteed. Het zou volgens eerdere plannen om 1000 woningen gaan.

In de meeste gebieden mag tot 12 of 15 meter hoog gebouwd worden, maar in gebied 7 is een “hoogteaccent wel mogelijk tot 30 meter.”

In het bosgebied (8b) mag gebouwd worden tot 15 meter hoog, maar ook het bosgebied 8a kan:

“kleinschalige bebouwing een belangrijke toevoeging zijn. Nieuwbouw in gebied 8a is mogelijk als exclusieve kleinschalige woningbouw (eventueel aangevuld met andere functies, zoals bijvoorbeeld horeca) van hoge kwaliteit.”

Wat er precies met ‘kleinschalig’ wordt bedoeld is niet geheel duidelijk, wel dat het om een kwart van het bos gaat, de maximale bouwhoogte is 4 meter:

“De bouwvelden inclusief ontsluiting mogen niet meer zijn dan 25 % van het totale oppervlakte van het gebied.”

* UPDATE: volgens Marjorie Verhoek van de gemeente Zaanstad is de passage over het bebouwen van 25% van de oppervlakte van het bos (gebied 8a) ten onrechte in het document ‘Gebiedspaspoorten Hembrugterrein’ terecht gekomen. In een nieuwe versie van het document dat in de loop van zaterdag op de website van de gemeente werd geplaatst ontbrak dan ook de bewuste passage. Verhoek: “in het bos 8a mag niet gebouwd worden.”

“We hebben ooit eens alle varianten bos uitgezocht, wat zou er stedenbouwkundig gebeuren met het bos als er toch wat bebouwing zou mogen. Dat hebben we toen negatief beoordeeld, en eruit gehaald. Het is mijn menselijke fout dat die alinea er nog bij staat.”

Het bos met behouden worden, er mag niet (maar toch ook wel) gekapt worden:

“Kappen van het bos is niet toegestaan, maar op basis van een goede ruimtelijke onderbouwing zal soms noodzakelijk zijn om bomen te kappen, omdat er soms kavels zullen worden uitgegeven.”