Onderaan het bericht van de Provincie Noord-Holland staat: “Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen.”

Zes weken na publicatie (op 9 september) is het 21 oktober. Dan heeft de Provincie nog een paar weken nodig om de bezwaren te behandelen. Rond 1 november heb je misschien wel antwoord.

Antwoord waarop?

Op je bezwaren tegen de verkeersmaatregelen op de N203 en N246 ter hoogte van de brug Krommenie. Die maatregelen houden onder meer in dat het verkeer over één weghelft wordt geleid, dat het 30 km wordt tijdens het werk en dat er een afrit wordt afgesloten. Het levert volgens de Provincie ‘ernstige verkeershinder’ op.

Het werk dat begon op 1 september is trouwens af op 1 oktober. Dus tot 21 oktober bezwaar maken (en op 1 november uitsluitsel krijgen) is zinloos. (Het besluit is al op 24 augustus genomen maar de Provincie heeft er ruim twee weken over gedaan om het te publiceren.)

Handtekeningen

Volgens de woordvoerder van de Provincie moet nadat het verkeersbesluit is genomen, in dit geval op 24 augustus, een aantal mensen een handtekening zetten. In de vakantieperiode duurde het iets langer dan gebruikelijk tot de laatste persoon een handtekening had gezet. Daarna wordt het besluit ter publicatie aangeboden. En dan duurt het bij de Provincie altijd standaard vijf werkdagen voordat het besluit openbaar staat.

Dat het werk in september gedaan zou worden was begin dit jaar duidelijk. Maar op welke manier het werk uitgevoerd gaat worden is in de maanden daarna met de aannemer uitgewerkt. Daarna is overleg geweest met nood- en hulpdiensten, politie en gemeenten.

“Om handhaving op het naleven van die verkeersmaatregelen eenvoudiger te maken, vroeg de politie om zo’n verkeersbesluit te nemen.”

De provincie stelt dat een verkeersbesluit meestal alleen genomen wordt als het werk langer dan vier maanden duurt. Omdat het hier om een maand werk ging, was het nemen van een verkeersbesluit geen verplichting. Een soort ‘extraatje’ op verzoek van de politie dus. Want de bebording was sowieso al in orde.

Kortom: een soort van overbodig verzoeknummer met een zinloze bezwaarprocedure.

Door Piet Bakker. Bronnen: Provinciaal blad van Noord-Holland, Provincie Noord-Provincie en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: De Orkaan.