Komkommerweken bij De Orkaan! Gister de Klaprozen, de dag ervoor het Harig Wilgenroosje, vandaag de Braam!
De braam is dus VERBODEN. Je mag hem niet plukken. Nooit. Nergens.
Wie met een emmer bramen wordt betrapt kan tot € 4000 boete krijgen wegens ‘stroperij’. (Een ’tupperware’-bakje schijnt gedoogd te worden maar het professionele werk wordt keihard aangepakt. Met de huidige burgemeester gaan wij dat risico niet nemen.)
Bovenstaande foto hebben wij dan ook niet gemaakt, hij zat in ons archief, is van jaren geleden, we vonden hem op internet en kregen hem toegestuurd van een anonieme onbekende waarvan we het mailadres kwijt zijn.
(Dit gezegd hebbende: de bramen zijn vroeg dit jaar, de berm langs de spoorlijn en zandgronden zoals het voormalige Verkadeterrein – hebben we gehoord – staan er vol mee.)
UPDATE, BREAKING!!
In het Noordhollands Duinreservaat mag in je in augustus dus WEL plukken.
Kan er iemand vertellen - waarom - je geen bramen mag plukken, of lees ik er over heen?
Stroperij , STROPERIJ;
Het moet niet gekker worden....
Stropen is toch hazen vangen in strikken ofzo? Of schieten. Vogels plukken ook bramen. Ik denk dat de wetgever ze ziet vliegen. Laten we het daar maar op houden.
Mijn 13 jarige hond is verzot op bramen. We gaan naar een geheime plek. Ze plukt ze zelf en riskeert ook krassen op haar neus. Maar die bramen, ze zijn er al twee weken. Eerst wat zuinigjes, vond hondje. Of dit alles was, vroeg ze.
Maar ze is ziek, dat weet ze niet. En toch gaan we om de dag naar de geheime plek, zij rukt de braamjes er met haar tandjes af, joepie! En nee.....ik krijg geen braam van haar. Ik pluk ze ook niet zelf. Kan een hond een bekeuring krijgen?
Misschien redt ze de operatie, misschien niet. Och, ze geniet nog zo.
Oud nieuws: vorig jaar was dit midden in komkommertijd trending op een aantal media, waaronder de (het zal ook niet ...) de Telegraaf.
Maar het gaat om wildplukken en dat valt onder stroperij. En zo is het volgens art. 314 WvS ook niet toegestaan om klei, bagger, ongesneden veen, te veld staand gras, enz., enz. mee te nemen.
Je eigen tuin valt daar dus buiten.
Oud nieuws? De bramenfoto’s zijn kakelvers!
Dit lezende ga je jezelf dan toch afvragen waarom je een aantal jaren geleden je bramenstruik uit je (eigen) tuin verwijderd hebt. Dan dringt meteen een volgende vraag zich op: kan de gemeente of enig andere instantie je een boete opleggen als je je bramen van je eigen struik plukt die op jouw eigen grond (in je eigen tuin) staat?
Voer voor juristen!