De werkgroep “Assendelft bouw Moskee?” roept via een flyer bewoners van Assendelft op om de vergadering van het Wijkoverleg Assendelft op 14 april in het Wapen van Assendelft te bezoeken en daar hun mening over de plannen voor de moskee naar voren te brengen.
De werkgroep weet dat de moskee weliswaar niet op de agenda staat, “maar we hebben de rondvraag nog!”
De ideeën van de werkgroep zijn helder. Ze begon als een Facebook-groep die informatie over de bouw van de moskee met de naam “Assendelft bouw Moskee?” maar de profielfoto werd al snel veranderd in “Nee Geen Moskee in Assendelft”. Ook de tekst van de flyer laat weinig ruimte voor onduidelijkheid:
“Wilt u geen Moskee aan de Rode Ring/Omweg in Saendelft Oost in Assendelft? Wilt u geen toestroom van 2400 moslims, die: het wegennet van het Dorp Assendelft volledig zal laten dicht slibben? Het parkeerprobleem zal vergroten; de overlast vergroot van en door ‘hangjongeren’.
De werkgroep heeft ook een alternatief: ruimte “voor onze Marokkaanse Moslim medebewoners in Buurthuis De Kaak of A3, in gebruik te nemen door de Stichting Kleurrijk Saendelft voor activiteiten als huiswerkbegeleiding, sport en spel, Arabische- en Koran les.”
De werkgroep zegt op haar Facebook-pagina dat twee mensen uit de werkgroep zijn gestapt omdat hun naam bekend is geworden en er sprake was van serieuze bedreiging. Hun bezwaren tegen de moskee zijn
- dat de Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft niet de waarheid spreekt over hun plannen (moskee of cultureel centrum?),
- dat er al een Marokkaanse moskee in Koog aan de Zaan is,
- dat de moskee omstreden fondswervers inzet,
- dat de 2500 bezoekers van deze moskee voor verkeersoverlast en parkeerproblemen gaan zorgen, en
- erfpacht een achterhaald systeem is.
De politiek bemoeit zich inmiddels ook met de zaak, de PVV (minder! minder!) roept op naar de vergadering te komen:
Wilt u geen Moskee in Assendelft? Kom dan het wijkoverleg op 14 april a.s. in het Wapen van Assendelft om 20.00u pic.twitter.com/JTgBGwSOsI
— PVV Noord-Holland (@PVVNH) 10 april 2015
De Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft heeft ondertussen een brief aan de raad geschreven waarin zij de publiciteit betreuren: “Wij vinden het heel erg jammer dat het op deze manier is gepubliceerd. Vervelend omdat het om onze buren gaat. Die dit niet verdiend hebben om op deze manier geïnformeerd te worden.”
De Stichting stelt dat haar voornaamste activiteiten de begeleiding van jongeren betreft, zowel in het onderwijs als daarbuiten. Ze heeft gesprekken gevoerd met de afdeling grondzaken van Zaanstad over het kavel aan de Omweg Saendelft Oost. “Doel is een ontmoetingsruimte te creëren en het laagdrempelige gebruik daarvan te mogen maken.” De gebedsruimte voor moslims zou ongeveer 30% van het totale oppervlak van in beslag nemen. Over een moskee wordt in de brief niet gesproken.