Het was niet het mooiste gebouw aan de Gedempte Gracht – in tegendeel zelfs – maar wel een van de opvallendste: de betonnen kolos van V&D.
Het bedrijf is definitief failliet, 8000 mensen verliezen hun baan, 63 filialen zijn dicht.
De eigenaren van de panden zijn nu aan het onderhandelen met nieuwe exploitanten. Volgens Dagblad Zaanstreek zijn H&M, Hudson’s Bay en nog een derde partij geïnteresseerd in het pand van de Amsterdamse vastgoedeigenaar Alri.
Op Facebook worden tientallen suggesties gedaan: Zara (heel vaak genoemd), Topshop, Shoeby, Mango, Starbucks, Amazone Internet, Body Shop, Lush, Sephora, The Body Shop, Riviera maison, Maccie, Decathlon, McDonalds, Urban Outfitters, Bershka, Sissy-boy, Yaya (ook ook jongerenwoningen en een dakterras worden genoemd).
Een tocht door het verleden van V&D in Zaandam, in het begin van de vorige eeuw zat de winkel op de plek waar nu de Beatrixbrug zit. Deze ansichtkaart (gemeentearchief) dateert uit 1920.
Hieronder de etage van dezelfde winkel die in 1956 gesloopt werd om plaats te maken voor de Beatrixbrug. (foto Gemeentearchief)
In 1970 wordt het nieuwe pand aan de Gedempte Gracht in gebruik genomen, met daarnaast de Rozenhof. (Gemeentearchief)
Het pand vanaf de Rozengracht, deze foto en de foto linksboven van het gesloten La Place zijn van het fotoblog Blaze in Space van Erik Esteie.)
Twee maanden voor de sluiting, december 2015.
Voor iedereen die zich verbonden voelt met V&D is er een speciale Facebookgroep opgezet: V&D - Vroom en Dreesmann - herinneringen en nostalgie. We steken elkaar een hart onder de riem door herinneringen op te halen, wat hand in hand gaat met een stukje nostalgie.
https://www.facebook.com/groups/557643317732605/
Je kunt van alles roepen, maar het zijn toch de pandeigenaren die hun plan trekken. En dat is: de meest winstgevende...
Zelf vind ik het cultuurcluster er in, met daarnaast een Foodmarkt in het Rozenhof wel een goede. Maar de bereikbaarheid is dan natuurlijk wel minder dan bij het station. Bovendien is daar al veel geld gestoken in de ontwikkeling tot nu toe.
Er kan ook nog wel een hotel bij in Zaandam, als overloop van het drukke en dure Amsterdam. Slechts 15 minuten van Amsterdam centrum.
Ik kan ook niet vinden wanneer de Rozenhof precies gebouwd is en het gekke is dat ik ook niet kan vinden wanneer dat "ruimteschip" is verwijderd. Maar wat mij betreft, slopen die hap(V&D en Rozenhof) Dan kan de markt weer doorlopen tot aan de Damsteeg en komt er een mooie open verbinding tussen de gracht en de russischebuurt.
Het nieuwe pand is misschien uit 1970, Rozenhof zeker niet. Ik gok begin tot midden jaren 90 dat winkelcentrum Rozenhof werd geopend. Helaas kan ik het niet terug vinden. Het gedeelte dat boven de ingang van de Rozenhof 'hangt' werd ook wel de maanlanding genoemd bij V&D. Zat een deel van La Place in, toentertijd. Er was nog geen afruimband, dat deed het personeel. Met een liftje ging alle afwas naar de spoelkeuken. Memories... Later is het nog even gebruikt als gewone winkelruimte, maar een succes is het nooit geworden.
Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: 1994.
Slopen dat ding en er een woontoren bouwen met een grote parkeerkelder en alleen BG nog winkels. Dan knapt die enge looproute ,bij avond, over de Gedempte Gracht ook flink van op.
Mooie plek voor een kerk
Wat er ook gebeurt met het pand, ik hoop dat de achterkant dan een keer opgeknapt wordt. Het pand is misschien niet mooi, de achterkant is zelfs verwaarloosd. Zou leuk zijn als aan de achterkant winkels komen i.p.v. alleen maar een achterkant. Er lopen genoeg mensen langs, o.a. naar de markt. Dan krijg je ook een een leukere looproute door de Rozenhof heen.
Ik deel de mening van Eelco. Het is een mooie kans om het pand een metamorfose te geven en de Rozengracht meer invulling te geven. Daarnaast moet men wellicht nadenken of dat niet de plek moet worden van de woontoren ipv van op de Rozengracht. Onder de toren kunnen dan nog winkels en horeca. Tevens behoudt je een mooi ruim stadsplein. Of Wat dacht je van het cultuurcluster daar? Door de cultuur te mengen in het winkelaanbod kun je een extra beleving creëren.
Ja, leuke plek voor een poppodium (De Fabriek, Fluxus en de Bieb niet, he, die zitten al prima). Zou een hoop geld schelen!
Trouwens, het Saentje staat ook nog steeds leeg... https://www.facebook.com/Poppodium-t-saentje-436053749889964/
Alleen een poppodium op die plek is geen goed idee. En op de plek van het Saentje komen appartementen heb ik begrepen. En een aantal panden van Fluxus voldoen volgens mijn informatie niet meer.
Jan, wat een fantastisch idee! Een poppodium in een kerk, briljant! Met nieuwe sanitaire voorzieningen.
En de organisatie van de kerk is ook enthousiast.
Wat vindt de organisatie van De Flux hiervan? Zijn die ook zo enthousiast?
Ik ben (wederom) benieuwd naar je antwoord.
De trekkers van het Kultuurklutser hebben zich georiënteerd op de mogelijkheid om het poppodium De Flux in de
Oostzijderkerk in de klauwershoek onder te brengen. Daar is door de organisatie van de kerk enthousiast op gereageerd!
Voordelen te over: vlak bij de locatie waar De Flux nu zit, parkeerruimte te over op de Burcht, midden in de culturele driehoek met het Zaantheater en Filmhuis De Fabriek en tenslotte ipv 400 plaatsen in het cultuurcluster 650 plaatsen in de kerk.
Prachtige acoustiek, catering en nieuwe toiletgroep aanwezig. Kortom een lot uit de loterij zonder al te grote investering,
Bálen! Waar moet ik nou mijn lekkere gebakjes eten ...