Positief: het werk onder de ERA-flats zit erop! De vangnetten die er werden geplaatst nadat het werk in februari gestaakt werd omdat er aan de balkonkant van een van de flats een plastic opslagbox naar beneden was gegooid, zijn vandaag verwijderd.
Het gras moet alleen nog worden ingezaaid, maar dat kan met machines en het gebeurt ver genoeg van de rand.
Wellicht iets minder rooskleurig is de ingebruikname van het nieuwe warmtenet. De flats zouden in de nabije toekomst van warmte moeten worden voorzien via de omstreden biomassacentrale die op dit moment gebouwd wordt tussen het sportveld van het Pascal College en de Gouw. In mei is door de Raad van State de vergunningsverlening voor de biomassacentrale ‘on hold’ gezet…
Wij maakten vanmiddag nog wat foto’s van de vangst van het laatste restje netten. Volgens de bouwers hadden we ‘hele kasten en shit en zo… ’ gemist.
"De flats zouden in de nabije toekomst van warmte moeten worden voorzien via de omstreden biomassacentrale". Nou, vergeet het maar.
Niet alleen omdat de vergunningsverlening nu on hold is gezet, maar ook omdat die centrale helemaal niet berekend was en is om ook nog eens de ERA flats, laat staan alle andere extra aansluitingen die eveneens later aan het warmtenet zijn en nog worden toegevoegd, van voldoende warmte te kunnen voorzien.
Jaap Koppejan (mr. BioForte - de leverancier van de centrale) himself had me verteld dat daarom de gasketel van de bmc - die als backup zou moeten dienen -- nu vervangen wordt door een 3e biomassaketel die volledig mee moet draaien, maar ook dat elk van de ERA flats een flinke nieuwe gasketel gaat krijgen om (hen zelf en de rest van) het warmtenet in de extra benodigde warmte te voorzien.
Ik zou wel eens willen weten of daarmee - en vanwege het toegenomen transportverlies in een groter warmtenet - er überhaupt nog sprake is van enige energie- en (belangrijker nog) CO2 besparing t.o.v. "conventioneel" verwarmen.
Nog vreemder is dat ik nergens in het raadsinformatiesysteem of tussen de vergunningsaanvragen ook maar één document kan vinden waarin details van de gewijzigde warmtevoorziening worden genoemd. Alleen iets over luchtkwaliteit en de geluidsnormen. En dat de omgevingsdienst nu op mijn vragen zelfs ontkent dat er sprake is van een extra biomassaketel en extra gasketels.
Heeft er eigenlijk ook maar één raadslid úberhaupt bedacht dat als je een warmtenet vergroot (zelfs meer dan verdubbelt) dat er dan toch echt meer warmte (van hoge temperatuur) in gevoerd moet worden als je de daarop aangesloten bewoners tenminste niet in de kou wil zetten? Dat je dat niet redt met alleen de capaciteit en de uitvoertemperatuur van de 2 oorspronkelijke biomassketels ietsje te verhogen? En dat het niet alleen allerlei consequenties heeft voor de hoeveelheid extra weg te filteren fijnstof, maar ook voor de C02 uitstoot, de hoeveelheid aan te voeren houtsnippers, de beschikbaarheid daarvan, de geluids- en de verkeers overlast die dat bezorgt, de toegenomen kosten enz. enz?
Heeft Zaanstad zich met de keuze voor en particpant van een (al lang achterhaald systeem als een) warmtenet zich - net als Amsterdam nu de AEB niet kan leveren - enorm in de vingers gesneden?
En heel leuk van de gemeente Zaanstad om te roepen dat de bmc en het warmtenet organistorisch gesplitst zijn en dat het warmtenet niet meer de verantwoordelijkheid van Zaanstad, maar van Engie is, maar daar kopen de afnemers en het milieu natuurlijk helemaal niks voor...
Nu,gaan ze gelijk het fietspad richting ZMC weer netjes maken neem ik aan ?
Heb niks tegen omrijden hoor maar zooooo lang al ?
Mischien als ik er morgen langsrij en zie dat het helemaal klaar is ?
Zou me wat zijn voorlopig.
Dan gaat mijn droom verder, uiteindelijk gaat die houtkachel aan en dan blijkt in de winter dat die pijpen te dun zijn, ales weer open.
Foutje,bedankt ! :-)