Zondagochtend om 02.52 werd door twee (jonge) mannen een bladkorf op straat gesmeten aan de Westzijde. Een beetje baldadigheid kan geen kwaad, zullen ze hebben gedacht. Maar zo’n stalen bak, midden in de nacht, is niet te zien en dus erg gevaarlijk. Een uur later was het al raak: iemand knalde met zijn fiets tegen de korf en viel, met letsel als gevolg.
‘Wij voelen ons hier sowieso niet veilig. Het is triest dat dit gebeurt’, stelt een buurtbewoner na het zien van de beelden. Volgens deze bewoner is er iedere vrijdag en zaterdag in de ochtend veel overlast van jongeren die tussen 01.00 en 05.00 uur uit het centrum naar huis fietsen, wat veel geluidsoverlast met zich meebrengt. ‘Er is totaal geen toezicht aan de Westzijde en er wordt veel te hard gereden’.
Het vastzetten van de bladenkooi is geen optie, omdat ‘de bladenkooi dan niet geleegd kan worden en het doel van de bladenkooi is ook dat deze door de hele buurt gebruikt kan worden,’ stelt Zaanstad in reactie op het voorval. Verder wordt benadrukt dat de korf ‘verplaatsbaar’ moet zijn, zodat deze aan de behoeften van de buurt kan voldoen.
Juist de buurtbewoners hebben om een bladenkooi gevraagd, maar de gemeente vindt dat ‘vandalisme niet te voorkomen is.’ Dit keer is het een bladenkooi; de volgende keer kan het een kliko zijn. Onzin, vindt de betrokken buurtbewoner. ‘De bladkorven zie je in het donker niet, kliko’s wel.’
Zie hieronder hoe de ‘heren’ te werk zijn gegaan:
Door: Nick Boeske. Info: Zaanstad en buurtbewoner. Beeldmateriaal: De Orkaan.
Dat is het mooie van de Orkaan...altijd die feitelijke en inhoudelijke reacties op het artikel....😉
gelukkig woont u niet aan de Westzijde en bent u er niet tegaan gefietst
Wij zetten de bladkorf meestal vast met een tyrib.
Tegen verplaatsingen en rotzooi.
Dat is inderdaad veel beter, om vouw de bladkorf om een lantaarnpaal of verkeersbord.
U bedoelt een "tie wrap"?
Wat kan jou dat nou schelen, als het maar vast zit
Nee een tyrap
https://www.kortpack.nl/nl/blog/hoe-sterk-zijn-tyraps-precies
"Volgens Onze Taal is tiewrap de officiële Nederlandse schrijfwijze[1], en zo staat het woord ook in het Groene Boekje van de Taalunie[2]. Het woord wordt ook wel geschreven als tie-wrap, tyrap, tie-rap of tie-rib.
Tie-wrap (letterlijk: bind vast - wikkel) is een letterlijke beschrijving van wat het product doet, maar het wordt ook gespeld als Ty-Rap,[3] de merknaam van de oorspronkelijke producent, Thomas & Betts. Die naam staat op hun bandjes; andere fabrikanten gebruiken andere namen. Het woord tiewrap is dus een voorbeeld van merkverwatering, het gebruik van merknaam als soortnaam (eponiem). Voor het samenbinden met deze bandjes wordt ook wel het werkwoord tiewrappen gebruikt.[4]" https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiewrap