De opvolger van Dichtbij is live. De site heet (voorlopig?) Zaandam Vandaag. Op Vandaag staat nu vooral veel 112-nieuws.
De positie van de De Zaankanter en De Krommenieër wordt ‘heroverwogen’.
De huis-aan-huisbladen De Zaankanter en De Krommenieër werkten in het verleden ook samen met de Dichtbij-website. Op site wordt ook vermeld ook dat de contacten via huis-aan-huisblad De Zaankanter lopen.
De site bevat veel 112-nieuws. Iin onderstaand voorbeeld meer dan de helft, met één bericht zelfs twee keer, en voorzien van de bekende stock-foto’s. Ook staat er nieuws op dat eerder in de andere regionale media heeft gestaan. In de toekomst moet er meer samengewerkt worden met de huis-aan-huisbladen.
In Amsterdam gaat Vandaag De Echo heten, dus daar houdt de lokale site dezelfde naam als het huis-aan-huisblad.
Positie huis-aan-huisbladen ‘heroverwogen’
De positie van de huis-aan-huisbladen is overigens omstreden. Uit de plannen die eind juli bekend werden gemaakt, werd al aangekondigd dat de positie van de huis-aan-huisbladen “heroverwogen” zou worden.
Afgelopen maandag is het personeel op de hoogte gesteld van de plannen. Eerder werd aangekondigd dat het bij TMG-sales (advertentieverkoop) 75 mensen moeten vertrekken. Daar zitten de 40 commerciële medewerkers die nu voor de huis-aan-huisbladen werken nog niet bij.
Bronnen bij het bedrijf hebben tegenover De Orkaan bevestigd dat er wel degelijk plannen zijn om niet 75 maar 115 FTE’s af te stoten bij sales, wat een halvering van de totale commerciële afdeling zou inhouden.
Onrust over de plannen
Bij de werknemers van de verschillende titels is er grote onrust ontstaan over de plannen. Gevreesd werd dat TMG een groot deel (of zelfs alle) huis-aan-huisbladen wil afstoten.
Volgens TMG-woordvoerder Martijn Jonker is dat “perninent onjuist”, er zouden nog geen concrete plannen zijn voor een nieuwe ontslagronde, maar, zo stelt hij “alle scenario’s blijven open”.
Omdat er 20% bezuinigd gaat worden bij TMG, zijn forse ingrepen bij de huis-aan-huisbladen en de dagbladen zeer aannemelijk. De techniek achter de nieuws sites is van het Utrechtse DUIC. Dit bedrijf nam in Utrecht ook het huis-aan-huisblad over.
Samenvoeging van redacties
De centrale redactie in Alkmaar van de dagbladen verhuist naar Amsterdam, terwijl ook andere regio-kantoren gaan sluiten. Vanuit het Telegraaf-hoofdkantoor in Amsterdam zal al het niet-regionale nieuws voor de dagbladen worden gemaakt. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van nieuws van Telegraaf en Metro. Verdere samenvoeging van redacties aan de Basisweg (Telegraaf-hoofdkantoor) is een optie die besproken wordt.
Morgen, donderdag 25 augustus, praten Raad van Bestuur en de ondernemingsraden over de plannen.
De naam Zaandam Vandaag is wat verwarrend, Zaanstreek Vandaag was beter geweest. Op de site staat namelijk ook nieuws uit andere Zaanse plaatsen. Dichtbij gaat in de loop van september helemaal verdwijnen in deze gebieden (in Brabant gaat men wel door), via die website wordt je doorgelinkt naar Vandaag.
Hier komen de Vandaag-edities:
Zaanstreek Vandaag is het actualiteiten programma dat al vele jaren een vaste plaats in de programmering van Zaanradio inneemt. Als de TMG deze naam voor hun nieuwssite had gebruikt, zou dat ook heel verwarrend zijn geweest.
Wij zouden zeggen: goed opletten, de site is nog 'Beta' dus er kan van alles veranderen.
Wie de naam 'Zaandam vandaag' bedenkt als hij 'Zaanstreek vandaag' moet bedoelen, is in ieder geval geen Zaankanter...
Veelzeggend inderdaad. Kennelijk geheel buiten de regioredacties om in elkaar gezet.
De zinnen 'De naam Zaanstreek Vandaag is wat verwarrend. Op de site staat namelijk ook nieuws uit andere Zaanse plaatsen' zijn wat verwarrend...
aiiii... verbeteren we... er stond "Zaanstreek Vandaag" was beter geweest.