Zie jij – ja jij! –  Angelo’s slowfood maar eens slow naar binnen te werken! 

Straks, rond 12.00 uur (pin hem er niet op vast, want ook Italianen kennen zoiets als een Zaans Kwartiertje), kan je aan de Zuiddijk nummer 91 terecht voor zon-gekust biologisch lekkers (wij zijn degenen die vannacht al met de slaapzak voor de deur lagen). 

De oplettende eter weet dat Angelo niet de eerste Italiaan is die het hoekpandje naast het (vrij afzichtelijke Zaanhotel red.)  betrekt. Vanaf 2020 kwam er (na de IJsboetiek) Il vero angelo Italiano die in december ’22 de oven overdroeg aan Luccio van Il Piccolo Angolo Italiano. 

Maar nu dus Angelo. Gisteravond troffen wij hem terwijl hij de puntjes op de -i- van Italië aan het zetten was. ‘Klaar voor de grande apertura?’ vroegen we hem (wij denken dat het ‘grote opening’ betekent). En ja, hij is er klaar voor (wij denk dat het ‘sì’ betekent). Angelo woont al wat jaartjes aan de Zaan en je mag ook Nederlands spreken.  

Angelo staat voor aandachtig eten en aandacht voor eten. Biologisch, steengemalen graan, geen pesticiden (zijn wij toevallig ook dol op!), en hij gebruikt lokaal geproduceerde producten of spul van Italiaanse presidia. De presidia zijn samenwerkingsverbanden van producenten met een geschiedenis: bijvoorbeeld vissers, herders, wijnbouwers die duurzaam (eerlijk!) blijven produceren. 

Wel, wij kunnen het allemaal voorkauwen (dat doen wij in dit geval met liefde), maar als je het interessant vindt, dan kan je het ook aan Angelo vragen. 

We wensen dat Sott’Olio langer meegaat dan haar voorgangers.

Door: Merel Kan, Ola Kwiatkowska en Kimberley Kat, tip: Simone Ronchetti, info Angelo en Orkaan-archief