Van mensen die verschrikkelijk veel kennis hebben van hun vak zou je kunnen denken dat ze er al generaties lang inzitten. Wij dachten dat tenminste van Krista Peereboom, eigenaresse van Belles Dentelles in Krommenie. Totdat we hoorden dat ze uit een compleet andere branche is gekomen.

Tijd voor een gesprek met Krista om uit te vinden wat ze heeft gedaan voordat ze in de lingerie terecht is gekomen en hoe dat precies gegaan is.

Door: Dorine Kat

Krista is ‘pas’ begonnen als lingerieconsulente in 2005. Een consulente, die bij haar zou komen, moest stoppen vanwege haar gezondheid waardoor Krista de mogelijkheid kreeg om haar over te nemen. Deze consulente introduceerde haar ook bij de groothandel waar ze heel veel over het vak geleerd heeft. Eind 2008 heeft Krista de groothandel overgenomen, wat best een pittige uitdaging was.

“In één keer moet je dames bevoorraden die heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Want die zitten namelijk al 10, 20, 25 jaar in het vak. Dus het is even een andere categorie dan dat je een particulier tegenover je hebt.”

De oudere en meest ervaren consulenten en de vele informatie van de leveranciers hebben Krista verder laten groeien in de lingeriebranche. Krista zegt dan ook: “als je er de tijd voor neemt krijg je van alles en iedereen de informatie die je nodig hebt”. Ondertussen heeft zij in haar kennissenkring een borstweefselconsulent zitten waar zij de voorlezingen van bijwoont en wat haar interesse en kennis op het gebied van Mammacare (zorg voor borstafwijkingen bijvoorbeeld als gevolg van borstkanker) vergroot.

Inmiddels heeft Krista al zeven jaar haar eigen lingeriewinkel aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie, Belles Dentelles. Vele klanten weten haar te vinden vooral vanwege haar deskundigheid, grote assortiment en oprechte aandacht. Maar ze heeft niet haar hele leven al in de lingerie gezeten.

Van een mannen- naar een vrouwenwereld

Krista is eigenlijk wel pittige uitdagingen gewend. Van haar 18de tot haar 30ste heeft zij als verladingsoperator gewerkt in de haven. Ze laadde vrachtwagens, binnenvaartschepen, zeeschepen en treinwagons met meel of met olie. Dat is echt compleet het tegenovergestelde van wat ze nu doet.

In die branche werk je nagenoeg alleen met mannen. Voor Krista is het belangrijk om een beroep te kiezen waar zij met mensen werkt. Ze heeft ook aan de zorg gedacht, maar dat vond ze veel te zwaar, lichamelijk en geestelijk. Het werk dat ze in de haven deed was vooral met chauffeurs en schippers en nog meer, zoals de NS, waardoor je constant reuring om je heen hebt. Dat vond ze heel erg leuk, maar het was wel ‘rete’ zwaar werk.

“Dus op mijn achttiende had ik eigenlijk al een rugprobleem. Dat heb ik weten uit te zingen tot vijfendertig. En op mijn vijfendertigste ben ik toen geopereerd. Dat ging fout. En in 2010 ben ik voor de tweede keer geopereerd. En sindsdien spring ik inderdaad weer over hekkies heen. Ach. En heb ik ook geen pijn meer.”

Maar ze moet wel constant blijven trainen wil ze überhaupt normaal kunnen functioneren. Want in de winkel loopt ze wel de hele dag, met daarbij ook krukje op en af en door de knieën om de juiste lingerie te kunnen pakken. Dus ook dit beroep vergt nog wel lichamelijk uitdagingen.

“Alleen, weet je, een doos tillen hier is natuurlijk peanuts vergeleken bij wat ik daar moest tillen. Daar was het standaard dertig kilo. En hier is het nu, nou, vijf kilo als ik een zware doos heb.”

Uiteindelijk was Krista blij dat ze bij de haven weg kon. Niet alleen vanwege haar fysieke problemen maar het is als vrouw heel anders werken in een mannenwereld. Je werkt dan standaard vanuit een mannelijke energie. Bij een zwaar beroep met alleen maar mannen moet je jezelf wapenen tegen bepaalde vooroordelen, zoals grove taal, bepaalde mannelijke gedachten en mannenhumor. Je gaat jezelf hier automatisch op aanpassen waardoor je heel grof wordt, omdat je de mannen moet gaan overbluffen. “En dat kan ze heel goed”, zegt ze lachend.

Nu werkt ze voornamelijk vanuit de vrouwelijke energie waardoor ze meer in haar normale doen is. Ze kan wel switchen tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Dat heeft ze ondertussen geleerd. Je moet weten wanneer je ingetogen of extravert kan zijn. Negen van de tien keer komt ze naar buiten, maar bij sommige mensen blijft ze op de achtergrond. Als ze het heel druk heeft en er staan alleen maar vrouwen in de winkel, dan blijft ze in haar vrouwelijke energie met een goede dosis mannelijke. Maar komt er een man binnen die meteen bijdehand gaat doen, tja, dan zet ze die rustig op zijn nummer waar iedereen bij staat en zit ze volledig in haar mannelijke energie.

“Dit is mijn winkel, hè. Dit is mijn woonkamer. En dat is iets wat een hele hoop mensen zich niet realiseren. Dit is zo ongelooflijk privé. Maar ook voor mij. Want klanten komen bij mij binnen. En voor mijn gevoel is dit gewoon privé. Ondanks dat het werk is, is dit ook mijn privé. En natuurlijk heb ik thuis ook een heel andere privé dan dat ik hier heb. Dat is logisch. Maar dit is wel echt puur Krista wat je hier ziet staan. En ik denk dat een hele hoop mensen zich dat ook eigenlijk niet helemaal realiseren. Zeker de heren niet.”

‘Meten is weten’ of kan het ook anders?

“Eén keer is me verweten dat ik nooit meet. Nee, ik meet ook inderdaad niet. Ik meet door te kijken. Dat is hoe ik meet. Ah ja. En ik zit altijd goed. Ik heb een heel goed ruimtelijk inzicht.”

Krista vertelt dat ze graag met vrouwen werkt die ruimtelijk inzicht hebben en die ook weten wat ze kopen. Volgens haar zijn dat er echt serieus weinig. Als zij een klant binnenkrijgt dan weet ze al meteen wat voor cup zij heeft. Een leuke cup vindt zij een cup boven de G. Waarom? Omdat zij dan heel veel moet nadenken, heel veel moet rekenen en constant aan het omrekenen is. Maar er komt dus geen meetlint hierbij van pas, alles gaat op zicht. Het gebeurt regelmatig dat de klant zegt dat ze een bepaalde maat heeft, want dat heeft ze op internet gevonden of is haar verteld bij een andere zaak. Uiteindelijk loopt ze weg met een compleet andere maat beha die perfect zit.

Het is zo belangrijk om de juiste maat te hebben. Bijvoorbeeld bij zware borsten, dat is heel veel gewicht. Als je dan een te grote beha aan doet ‘klapt de boel naar voren’. Dus dat houdt in dat de rug constant belast wordt. Heel veel vrouwen met zware borsten hebben daardoor ook een knobbel in hun nek zitten. Krista verkoopt vanuit passie en wil dan ook dat de klant volledig tevreden haar winkel uitloopt. Maar wel met de juiste beha op technisch gebied, naast dat het ook volledig naar de smaak en portemonnee van de klant is.

“Eigenlijk zou iedereen naar een speciaalzaak moeten gaan om het juiste advies te krijgen. Hoeveel vrouwen lopen niet in de verkeerde maat? Dat is echt te zot voor woorden. Bij ketens moet je maar net de juiste verkoper hebben die echt alle kennis heeft. Het personeelsverloop is groot waardoor de tijd er niet is om iemand goed te trainen. Ook weten ze vaak niet wat ze precies in hun winkel hebben hangen. Ik koop alles zelf in en heb ook nog eens een veel groter assortiment.”

Toekomst rooskleurig

Voor Krista ziet de toekomst er rooskleurig uit, want anders was ze wel naar Heemskerk gegaan. Ze heeft er even aan gedacht om te gaan verhuizen, doordat de panden om haar heen aftakelden en de winkelstraat er slecht uit zag. Dat past niet bij hoe ze haar klanten wil ontvangen. De omgeving is net zo belangrijk als de uitstraling van je winkel. De winkel is gestructureerd, schoon, netjes en alles hangt (meestal) op kleur. Gelukkig komt de tea- en lunchroom van bakkerij Landsaat in september tegenover haar winkel, waardoor dat stukje straat ook weer gaat leven.  Dat duurt nog wel even, maar Krommenie raakt gelukkig de prachtige lingeriewinkel niet kwijt!

Heb jij ook zo’n bijzondere carrièreswitch gemaakt en wil jij jouw verhaal delen? Stuur dan in het kort wat je gedaan hebt, nu doet en waarom die switch zo bijzonder is naar info@deorkaan.nl.

Tekst en foto’s: Dorine Kat.