Ken je hem nog? Tonny-Boy Barenti Verweij, beter bekend als Tonny Verweij. De voormalige eigenaar van de fietsenwinkel Second.Bike in Krommenie, die een spoor van gedupeerden achterliet.

Een van die gedupeerden is de Assendelftse Peter Clabou. Wat voor hem begon als een zoektocht naar een betrouwbare e-bike in Verweij’s winkel in Krommenie, eindigde in een teleurstellende aankoop, een woede-uitbarsting met een hamer en uiteindelijk een juridisch conflict. Hij deed zijn verhaal aan De Orkaan.

Peter kreeg vorig jaar te maken met een klaplong en de diagnose longemfyseem. Hierdoor werd hij afgekeurd en heeft hij geen inkomen meer uit werk. Fietsen op een gewone fiets werd steeds moeilijker, en medicatie maakte het nog zwaarder. Daarom besloot hij in juni 2023, kort na de opening van Second.Bike, een e-bike aan te schaffen.

‘Dit was wel een zoektocht, want ik moet heel zuinig zijn met mijn centjes.’

Opgelicht

Tijdens een van zijn fietstochten door Krommenie zag hij een mooie e-bike in de etalage van Second.Bike aan de Zuiderhoofdstraat. Hij sprak met de eigenaar, Tonny Verweij, die hem verzekerde: ‘Peter, als er iets met die fiets is, dan krijg je je geld terug.’ De e-bike zou van 2023 zijn, tweedehands, en slechts 56 kilometer hebben gereden. Enthousiast maar aarzelend besloot Peter uiteindelijk de fiets te kopen. Hij betaalde contant, maar kreeg geen bon mee.

Na de eerste dag fietsen ontdekte Peter meteen een probleem met de e-bike. Hij bracht de fiets terug naar de winkel, waar Tonny beloofde het benodigde onderdeel te bestellen. Toen Peter de dag erna terugkwam, bleek het onderdeel nog steeds niet geleverd. In plaats daarvan kreeg hij een oude bon van Evert Bruyns Fietsen in Krommenie. Peter vond dit verdacht en besloot contact op te nemen met de fietsenwinkel.

Bij Evert Bruyns bleek dat de fiets al twee servicebeurten had gehad bij de vorige eigenaar en dat hij helemaal niet van 2023 was, maar van 2022. Ook was de kilometerstand gemanipuleerd. Voor Peter was het duidelijk: hij was opgelicht.

Het interieur van het voormalige Second.Bike-pand

Hamer

Woedend belde Peter Tonny om een oplossing te eisen, maar Tonny reageerde niet. Peter sprak zijn voicemail in met de mededeling dat hij de fiets zou terugbrengen en zijn geld terug wilde. Toen hij de volgende dag naar de winkel ging, lachte Tonny hem uit en zei: ‘Je krijgt helemaal geen geld.’

Overmand door woede greep Peter een hamer en rende Tonny achterna in de winkel. Hij benadrukt dat hij niets heeft gesloopt en niemand heeft verwond. 

‘Ik ben er ook helemaal niet trots op, maar ik ben wel gedreven tot iets.’

Peter werd gearresteerd en zat zes uur vast op het politiebureau. Op 26 februari moet hij hiervoor voor de politierechter in Alkmaar verschijnen.

Er is ook al een civiele zaak geweest over de e-bike, die in het voordeel van Peter is uitgesproken. Tonny voerde echter een turboliquidatie uit met Second.Bike, waardoor Peter ondanks de uitspraak zijn geld niet heeft teruggekregen.

Deze kwestie wordt niet behandeld op 26 februari; dan draait het om het incident met de hamer. De Orkaan zal hierbij aanwezig zijn.

Rechtszaak Orkaan

Ook voor De Orkaan is Tonny Verweij een oude bekende, niet alleen vanwege zijn praktijken, maar ook vanwege zijn juridische stappen tegen onze berichtgeving. We schreven meerdere keren over hem en zijn zaken: de fietsenwinkel Second.Bike en de webshop Juicybike.

Na onze berichtgeving over de offline gehaalde webshop ontving Orkaan-redacteur Piet Bakker dreigende appjes van Tonny Verweij.

Tonny stapte naar de rechter. Het geschil met De Orkaan draaide om vier artikelen over zijn winkel/webshop Second.Bike en drie over Juicybike. In januari eiste Verweij dat verwijzingen naar zijn strafrechtelijke verleden werden verwijderd, dat artikelen offline werden gehaald, en dat er een rectificatie kwam vanwege vermeende schending van zijn privacy, eer en goede naam.

Daarnaast wilde hij ruim € 7.000 aan medische kosten en proceskosten vergoed hebben. De rechtbank in Haarlem verwierp in mei al zijn eisen, stelde dat de berichtgeving van De Orkaan feitelijk juist was, en veroordeelde Verweij tot betaling van de proceskosten van € 1.973 waaronder ook de advocaatkosten van De Orkaan. Die heeft hij niet betaald, hij heeft via zijn advocaat gemeld dat hij inmiddels in de schuldsanering zit en daarom geen geld heeft.

Door: De Orkaan-redactie. Info: Peter Clabou en eerdere artikelen. Foto’s: De Orkaan.