Het fluweelpootje is een paddenstoel die je vaak in de winter ziet. In dit jaargetijde zie je relatief weinig andere paddenstoelen als je dit afzet tegen de herfst bijvoorbeeld.

Als je wat basiskennis van paddenstoelen wilt vergaren, dan kan ik je verwijzen naar eerdere artikelen hierover.

Door David Sluis

Het fluweelpootje groeit op dood hout en/of is parasitair op bomen. Zie je een boom met hem erop dan weet je één ding zeker; de boom is dood of gaat dit binnenkort. Afhankelijk van de versheid van de paddenstoel ziet hij er verschillend uit.

Op de foto hieronder een heel vers exemplaar, hij zat op een (knot)wilg. Eigenlijk prachtig om te zien. Vet glanzend en in bundels bij elkaar. Als hij wat ouder is, wordt hij bruin en verschrompelt hij langzaam:

Voor de duidelijkheid, de zichtbare paddenstoel is slechts een klein gedeelte van het organisme. Het dient voor de voortplanting. Het grootste deel van de paddenstoel zit in de boom, die hij langzaam ‘op eet’. Bomen die verzwakt zijn door andere ziekten, zoals een kastanje met bloederziekte vallen snel ten prooi aan het fluweelpootje. Naast het schoolplein van de openbare basisschool de Jagersplas (’t Kalf) trof ik zo een kastanje met bloederziekte en fluweelpootje erin. De boom moet snel gerooid worden.

Fluweelpootjes zijn een ware delicatesse, maar eet nooit paddenstoelen als je niet deskundig bent. Ze worden op grote schaal gekweekt en heten dan Enokitake. Ze worden zowel vers als ingeblikt verkocht en er worden diverse geneeskrachtige eigenschappen aan toegedicht.

Je kunt vooral genieten van de pracht van het fluweelpootje. Hij doet namelijk heel nuttig werk. Hij zorgt ervoor dat de boom langzaam weer aan de natuur wordt teruggegeven (opgeruimd). 

Groentjes!

David Sluis