Toen je vacantie nog met een c schreef, buitenlandse reizen voor bijna niemand waren weggelegd en de fiets het belangrijkste vervoermiddel was, gingen Zaankanters vooral in eigen provincie op vakantie.
Wijk aan Zee, Bakkum en Egmond waren populaire bestemmingen. En dat zijn ze nog steeds. Waarom naar Aruba, Thailand of Kreta als de mooiste stranden ter wereld om de hoek zijn?
Vakantie betekende vroeger vooral vakantie in een tent of huisje – of in een merkwaardige mengvorm: het tenthuisje. Behalve op kampeerterreinen in de duinen werd ook op het strand van Egmond en Wijk aan Zee gekampeerd. In Egmond waren er ook ‘vacantiekolonies’ waar bleekneusjes uit de grote stad op krachten konden komen.
De komende dagen ansichtkaarten op De Orkaan van de ‘Zaanse Noordzeekust’. Ze komen uit het familiealbum van Orkaanredacteur Piet Bakker. De oudste ansichtkaarten dateren uit het begin van de vorige eeuw.
Molen
Vandaag de molen in Egmond aan den Hoef. Mijn opa Gerrit Groot stuurde die op 14 augustus 1912 naar zijn ouders aan het Hazenpad in Zaandijk. De kaart (uitgave van Wed. H. J. Belleman in Egmond aan Zee) werd op dezelfde dag afgestempeld in Koog aan de Zaan.
Hier alle Zaanse kust-vacanties.
In 2017 werd de molen van Berkhout door ons in zijn geheel gerenoveerd, maar was er jammer genoeg geen genoeg geld meer voor een staart en wieken. Het restaurant werd in januari 2019 gesloten en de molen werd inmiddels omgebouwd tot recreatie woning met behoud van alle monumentale details. Voor meer informatie: https://www.molenbijzee.nl/
Op deze foto zie je de spoorrails liggen van de stoomtrein die vanuit Alkmaar naar Egmond a. Zee reed. Volgens mij is die verbinding in de begin jaren 30 opgehouden te bestaa. V.w.b. de molen:Dit was/is een meelmolen geweest en gelegen aan de Egmonderstraatweg. Ik heb deze molen nog werkend gezien. De toenmalige molenaar/eigenaar was Jaap Berkhout die het gemaalde in jutezakken met eigenvervoer afleverde bij de klanten. Ik denk dat het einde jaren 50 begin jaren 60 is geweest dat die aktiviteiten stopte. De molen bestaat nog steed, helaas zonder de wieken en is thans ingebruik als horecagelegenheid met de molenstenen als toegangstrap.