Zo’n twee weken geleden troffen wij een tussen wal en schip geraakt gezin in hun caravan tegenover Station Wormerveer.
Het gaat om Simon Blanken ‘van de wagen’, zijn doodzieke vrouw Corina en hun 17-jarige dochter Willemijn die al te veel school heeft gemist.
Er is geen plek voor hen, maar ze bestaan en Corina heeft niet lang meer te leven. Woensdag troffen we een lege plek in Wormerveer. Het bleek dat het gezin is ondergebracht in een flat van het Leger des Heils Krommenie. Goed nieuws?
We zochten ze op in hun nieuwe stulpje (na het filmpje typen we verder):
De voorzieningen in Wormerveer werden onverwacht weggetrokken. In de toiletwagen zaten alle spullen nog (medicijnen, contactlenzen, kleding van Willemijn etc..). Mail van de casemanager:
“Hallo Simon, De douchecabine staat in Nieuwland op Breezijde 25. Daar kan je je spullen ophalen en daar kan ook de sleutel retour.”
Nieuwland ligt 88km verderop.
Het gezin Blanken is blij met hulp en steun, en Simon geeft regelmatig aan dat hij beseft dat er veel mensen voor hen in de weer zijn, maar ze verlangen naar rust. Daarbij proberen ze ook voorbij het aanstaande overlijden van Corina te kijken. In de voorwaarden tot acceptatie van deze flat staat de volgende bepaling:
“Indien uw vrouw komt te overlijden heeft u 4 weken de tijd om de woning van het leger des heils te verlaten. In dit geval zal er mogelijk ook een tweede gezin in de woning komen wonen en dan moet de hond elders ondergebracht worden.”
Simon is begonnen met schoonmaken van de flat, en we constateerden dat dit hard nodig is: de afwas van de vorige bewoner stond nog op het aanrecht, in de koelkast/vriezer groeide er van alles, in de badkamer zit schimmel, de ramen zijn al lang niet gedaan, het balkon stond vol afval etc.…).
Corina sterft het liefst op wielen, en het kampje waarop de familie staat ligt dichtbij. Daarnaast zou het goed zijn als Willemijn, die steun heeft gekregen van De Brug en een stageplek heeft gevonden om te werken aan een toekomst, uitzicht heeft op rust met haar vader en haar hond.
Gemeente
De gemeente laat weten al veel voor het gezin te hebben gedaan en de voorzieningen in Wormerveer te hebben afgesloten, pas nadat de familie in de overbruggingswoning geplaatst was. Daarbij zullen de spullen die in de douchecabine stonden worden opgestuurd.
Er is feitelijk geen woongeschiedenis in Zaanstad (voordat ze verhuisden naar België was hun laatste woonplaats Rotterdam), maar door de nijpende situatie is er veel tijd gestoken in het vinden van een passende oplossing. Er werd een plan van aanpak gemaakt, maatschappelijk opvang geregeld, maar er is een eigen verantwoordelijkheid en er zijn geen plekken meer vrij in Zaanstad.
De woning in Krommenie is normaal geschikt om meer gezinnen in op te vangen. Die is nu vrijgemaakt voor alleen dit gezin in verband met de ziekte van mevrouw. Echt maatwerk dus. Ook stelt de gemeente dat de woning wel degelijk is schoongemaakt.
Naast het Leger des Heils heeft onder meer het wijkteam intensief contact met de familie. Zij kijken, net als bij andere inwoners van Zaanstad die hulp nodig hebben, welke ondersteuning het gezin nodig heeft en kan krijgen.
Er zijn nu geen woonwagenplekken, maar er wordt gewerkt aan een actualisatie van het woonwagenbeleid. Maar mocht dat leiden tot extra plekken, dan zullen daar mogelijk meer (Zaanse) gegadigden voor zijn. Sociale huurwoningen zijn zeer schaars en er zijn heel veel Zaankanters, ook met schrijnende verhalen, die op woonruimte wachten.
De familie kan hier hetzelfde doen als iedereen, inschrijven bij WoningNet, reageren op vrijkomende woningen, eventueel urgentie aanvragen. Als het gezin niet precies weet hoe ze dit moeten aanpakken, kunnen ze daarvoor ondersteuning vragen.