‘Druk zetten! Nu naar voren! Jaahhh!’ Het ging er zondagmiddag fanatiek aan toe in Sporthal Wormer. Er werd jeugdcompetitie Ultimate Frisbee gespeeld. Een sport die ook in de Zaanstreek steeds meer spelers kent.

Ultimate Frisbee is een teamsport binnen het frisbee. We schreven er in juni 2024 over omdat er ook in Zaandam een club frisbeeërs is begonnen met trainen en spelen.

Jeugdploegen uit Groningen, Enschede, Arnhem, Amsterdam, Veenendaal en Utrecht kwamen bij elkaar in Wormer voor wedstrijden in de indoor jeugdcompetitie. Die wordt gespeeld op vier speeldagen en in meerdere plaatsen in Nederland. Na Arnhem en Enschede was Wormer de locatie voor speeldag drie. De laatste zal binnenkort in Bennekom zijn.

In de lente en zomer is er ook een outdoor competitie. Zo vertelt Jan-Maurits van Linge van de Nederlandse Frisbee Bond (NFB).

‘We hebben teams van onder 11 jaar, die stellen we samen op de dag zelf. De ploegen onder 14 jaar en onder 17 jaar spelen echt in clubverband.’

In de zaal is het speelveld kleiner dan bij de wedstrijden buiten zegt Jan-Maurits.

‘Ja dat is een ander spelletje. Het veld is buiten veel groter, de lengte van een voetbalveld. In de zaal is het over de breedte van een voetbalveld. Je kunt andere worpen gooien, snelle worpen. Buiten heb je meer een langere “glide” nodig, dat de wind de frisbee meeneemt.’

Bij de sport wordt op alle niveaus zonder scheidsrechter gespeeld, zelfs op de EK’s en WK’s. Wanneer er een voorval is moeten de spelers er onderling uitkomen en sportiviteit staat daarbij hoog in het vaandel. Komen ze er niet uit? Dan gaat de frisbee naar de persoon die het laatst gegooid heeft en speel je gewoon vrolijk door.

‘Ze gunnen elkaar iets. Ook als de tegenstander een mooie lange worp maakt of een prachtig punt scoort klap je voor elkaar. Alle kinderen zouden kennis moeten maken met deze sport. Dan leer je dat het zo werkt.’

Dat blijkt ook als kort na deze uitspraak een frisbee verkeerd terecht komt bij één van de spelers in de onder-17 wedstrijd tussen Veenendaal en Amsterdam. ‘Gaat het?’ klinkt het gelijk van alle kanten en de jongen wordt geholpen. Gelukkig valt het mee. De spelers van verschillende teams kennen elkaar inmiddels dan ook goed, zo zegt van Linge.

‘Ze kennen elkaar goed, gooien buiten de wedstrijden allemaal met elkaar over en hebben dikke pret. Ze vallen zelfs wel eens in bij elkaars team als er een speler te kort komt.’

Uit deze pass scoorde Veenendaal (zwarte shirts) een punt tegen Amsterdam.

Intussen scoren Veenendaal (zwarte shirts) en Amsterdam (in het wit) er lustig op los. Veenendaal wint met 7-5. Dan is het tijd voor iets moois, de Spiritscore. De tegenstanders omarmen elkaar, gaan in een grote cirkel staan en geven elkaar punten voor gedrag en sportiviteit. ‘Er waren weinig calls en we kijken uit naar de volgende keer dat we tegen elkaar spelen’ zegt een meisje. Dan is de tegenstander aan de beurt en worden er nog high-five’s uitgedeeld.

Gebroederlijk wordt de wedstrijd afgesloten met de ‘Spiritscore’

Wie meer wil weten over over de frisbee-club die in Zaandam in oprichting is verwijzen we naar deze website.

Door: Edwin Kleiss.