Welcome To The Future is al een paar jaar weg uit het Twiske. Maar het Recreatieschap Twiske-Waterland wil in samenwerking met Oostzaan en Landsmeer een nieuw festival organiseren. Het zou een tweedaags evenement met maximaal 22.500 bezoekers moeten worden dat dit jaar al tussen juli en september zou moeten plaatsvinden.

Het Recreatieschap en Oostzaan willen wel, Landsmeer zegt van niets te weten, Hart voor Twiske is mordicus tegen.

‘Wij zoeken een ervaren organisator die een uniek festival kan ontwikkelen en realiseren op het gebied van cultuur, dance, pop, theater of een andere verrassende invulling,’ staat op de website van het Recreatieschap Twiske-Waterland. Het evenement moet plaats gaan vinden op evenemententerrein ‘De Hogelkamp’, ten zuidoosten van het recreatiegebied binnen de gemeente Landsmeer. Volgens de criteria moet het een aanvulling vormen op het Lentekabinet.

Twiske-Waterland vindt dat er behoefte is aan een nieuw evenement. Han Bruggink, programmamanager van het Twiske, verklaart:

‘Binnen de Metropoolregio Amsterdam is behoefte aan evenementenlocaties. Als recreatieschap staan wij voor recreatie in een groene en waterrijke omgeving, waarbij zeker ook festivals daarvan onderdeel zijn. Deze evenementen dienen niet alleen aan te sluiten bij de actuele behoeften en verwachtingen van evenementbezoekers uit de Metropoolregio, maar moeten ook bijdragen aan de levendigheid van het gebied.’

Geluidsdagen

Ook Oostzaan ziet een nieuw festival wel zitten. ‘Wij staan open voor een festival,’ luidt hun reactie. De gemeente heeft in totaal drie toegestane geluidsdagen, waarvan het Lentekabinet er twee gebruikt. Binnen de overige geluidsdag, samen met de twee geluidsdagen die Landsmeer toegewezen krijgt, moet een nieuw festival worden ontwikkeld:

‘Oostzaan is in het algemeen bestuur van Twiske-Waterland akkoord gegaan, nadat een evaluatie heeft geleid tot aanscherping met betrekking tot geluid, het maximale aantal deelnemers en natuuronderzoeken.’

De gemeente Landsmeer is duidelijk verrast door het nieuws. Een receptiemedewerker vertelt:

‘Je bent niet de eerste die hierover belt. In het gemeentehuis wist eigenlijk niemand dat we hieraan zouden meewerken. Op dit moment kunnen we er niets over zeggen.’

Absurd

Een dergelijk festival heeft een omgevingsvergunning nodig, die verleend moet worden door Landsmeer. ‘Het is absurd dat er een nieuw festival komt. Die vergunning gaan we keihard aanvechten,’ vertelt J. Berkhof, secretaris van Stichting Hart voor het Twiske. De stichting is van mening dat het broedseizoen en de natuur worden verstoord door grote evenementen. Eerder heeft Hart voor het Twiske zich al ingezet tegen het Lentekabinet en Welcome to the Future (WTTF).

Twiske-Waterland benadrukt op de website dat dit nieuwe festival buiten het broedseizoen wordt georganiseerd: tussen het laatste weekend van juli en het laatste weekend van september. Toch vindt Arnout-Jan Rossenaar, ecoloog bij Staatsbosbeheer, deze periode ruim genomen.

‘Wil je echt zeker zijn dat je geen vogels stoort, dan zou je het festival pas op 1 augustus moeten organiseren. Dan zijn de meeste vogels vertrokken. Maar sommige soorten kunnen zelfs in augustus nog een leg hebben.’

Quickscan

De gekozen periode voor het festival is vastgesteld door Twiske-Waterland zelf. ‘Het is zo dat het overgrote deel van het vogelbestand van het Twiske in principe broedt tussen 15 maart en 15 juli,’ vertelt Bruggink. Om er zeker van te zijn dat er tijdens het festival geen vogels broeden moet de organisatie een quickscan uitvoeren. Dat is een verplicht onderzoek waarbij een ingehuurde, particuliere ecoloog kort voor het evenement onderzoekt welke gevolgen een festival kan hebben op het omliggende natuurgebied.

Festivals in het Twiske zijn al langer onderwerp van discussie. Landsmeer kondigde een aantal jaar geleden aan de regelgeving rondom evenementen flink aan te scherpen. In 2022 besloot de gemeente zelfs festivals in het recreatiegebied af te schaffen. Welcome to the Future moest daardoor weg.

Dit strengere beleid bracht Landsmeer in conflict met Oostzaan, Zaanstad en Purmerend. Deze drie gemeenten dragen financieel gezien namelijk meer bij, maar hebben weinig invloed op de beslissingen van Landsmeer. Het vertrek van WTTF veroorzaakte een gat van 80.000 euro in de begroting van het Twiske, maar vanwege de eenzijdige keuzes van Landsmeer sprongen de andere gemeenten financieel niet bij.

‘Open staan’

Een jaar later kwam Landsmeer terug op deze beslissing. In een brief aan het Recreatieschap Twiske schreef de gemeente weer open te staan voor festivals in het recreatiegebied. Wel was nog onduidelijk hoe groot zo’n festival mag zijn.

Ook het Lentekabinet ondervond weerstand. De stichting Hart voor het Twiske heeft de organisatie meerdere keren voor de rechter gedaagd. Tot nu toe zonder succes: het evenement ging steeds door. ‘We geven niet op. Ook dit jaar doen we er alles aan om het festival te stoppen,’ aldus Berkhof.

Door Sascha Timmerman. Met informatie van Hart voor het Twiske, Twiske-Waterland, Het Parool, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming, gemeente Landsmeer en eerdere berichtgeving op De Orkaan. Foto: Archief van De Orkaan.