Deze zomer start een onderzoek naar een ‘ongelijkvloerse kruising’ bij de Guisweg. Het idee is dat het spoor blijft liggen en er een weg onderdoor komt.
De studie duurt tot de zomer van 2021.
Dat betekent dat een tunnel nog jaren kan duren. Verkeers-wethouder Slegers beloofde eerder dat er pas meer treinen op het traject zouden worden toegelaten als er een tunnel was. NS en ProRail gingen uit van ‘uiterlijk 2018’ bij de uitbreiding van het treinverkeer. Het zou om 50 procent meer treinen gaan.
Hier de 5 belangrijkste onderdelen van het plan.
Ook zijn er plannen voor woningbouw in het gebied. Joke Geldhof, gedeputeerde van provincie Noord-Holland zegt in het persbericht van Zaanstad:
“De omgeving van het station Zaandijk Zaanse Schans heeft de potentie uit te groeien tot een aantrekkelijk gebied om te wonen en recreëren. Dat vraagt om goede bereikbaarheid. En om woningen en voorzieningen om de groei op te vangen – in het bijzonder in gebieden rondom stations.”
Omwonenden, sportclubs en bedrijven zullen “nauw betrokken” worden bij de plannen. Rond de zomer van 2019 vindt ook een informatiebijeenkomst plaats.
Bij het ministerie is nog wat geld voor het project. Eerder zette Zaanstad nog in op een tunnel onder de weg (eigenlijk een heel ondergronds spoor vanaf Zaandam).
Nauw betrokken? Het terrein was eerder (1994) onderwerp voor bouwplannen. De sportverenigingen zijn toen ook niet geraadpleegd. Naderhand zag men daarvan af toen bleek dat het terrein teveel vervuild is en "Brussel" te weinig geld beschikbaar stelde als subsidie om tot zeer diep de grond schoon te maken. Later is het Topsportcentrum gebouwd en zal zeker niet snel weer worden afgebroken. De grond is in elk geval te zeer vervuild om er zomaar woningen te laten verrijzen. Of is dit weer een actie van een wethouder die zo nodig roem wil vergaren en zich op de borst slaan? En dus zal er in dat geval ook weer geen sprake zijn van nauwe betrokkenheid. Ergens anders in de omgeving zie ik geen ruimte om een redelijk aantal woningen te bouwen, of het zou moeten gebeuren op de plek van de volkstuintjes in Zaandijk, of de begraafplaats ruimen en daar woningbouw realiseren. Goede bereikbaarheid? Fijn! Woningen en voorzieningen? Waar dan? De gedeputeerde in haar onnavolgbare wijsheid zal het weten.
In de plannen lijkt het dus om het KFC-terrein te gaan. Iets anders qua sport is daar niet beschikbaar, daarmee vallen volkstuinen en begraafplaats af. Volkstuinen zijn overigens niet heilig in Zaanstad, in Poelenburg moet een complex wijken voor woningbouw en ook twee complexen bij De Haven in Zaandam worden bedreigd.
Leuk is natuurlijk dat er nauw overleg 'zal' plaatsvinden, kennelijk is KFC er niet van op de hoogte gebracht dat hun terrein moet verdwijnen. En waar gaan ze dan naartoe? Complicerende factor is dat VV Zaandijk ook moet/wil verhuizen i.v.m. parkeerproblemen van de Zaanse Schans, die wilden eigenlijk het spoor oversteken, maar intrekken bij KFC is dus geen optie meer. Allemaal naar het Kraaienterrein?