Nadat begin 2017 de sloper hele en halve straten in de Russische Buurt en de Rosmolenbuurt in Zaandam met de grond gelijk maakte, zijn er 50 nieuwe huizen verrezen op de lege plekken.
De terugkeer van bewoners in de beide buurten wordt donderdag 19 juli gevierd door Parteon in aanwezigheid van de kersverse ‘woon’-wethouder Songül Mutluer.
In totaal zijn er 54 woningen gesloopt en 50 nieuw gebouwd: 27 in het Kakesblok in de Rosmolenbuurt en 23 in de Russische Buurt.
De oude woningen zijn gesloopt omdat ze in een te slechte staat verkeren. Alle oud-bewoners kregen in 2016 andere woonruimte aangeboden en konden op verzoek terugkeren.
In januari 2017 werden de plannen door Parteon aangekondigd. In maart 2017 werd gesloopt in het ‘Kakesblok’: Kopermolenstraat 13 t/m 35, Herderstraat 8 t/m 36 en Taanmanstraat 1 en 3. Dit filmpje maakten we destijds:
In april 2017 werden de Heemskerckstraat en Barendszstraat en een deel van de Tolstoistraat in de Russische Buurt met de grond gelijk gemaakt.
In oktober 2017 rapporteerden we over de voortgang in de Tolstoistraat.
De bijeenkomst is op donderdag 19 juli van 16.30 tot 18.00 uur in de Barentszstraat in Zaandam.
Nou nou, Nico. Jij weet wel goed waar je het over hebt he?
Je woonde zelf in een van de woningen die gesloopt zijn?
Deze woningen waren helemaal afgeleefd en op.
Het is vaak een rekensommetje van wat zijn de kosten voor groot onderhoud en wat zijn de kosten voor platgooien en nieuw bouwen.
Oude woningen zijn vaak gehorig, moeten worden geisoleerd en geschilderd of de kozijnen en deuren moeten worden vervangen, keuken, toilet en badkamer moeten worden opgeknapt, de CV installatie moet vaak vervangen worden, niet alleen de ketel maar ook de buizen en radiatoren en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.
De in het artikel genoemde woningen waren technisch helemaal op dus nieuwbouw is de meest logische keuze.
Onzin, de panden stonden prima op hun fundatie, in tegenstelling tot de panden met palenrot bv. oa. in de waddenbuurt.
Daar wordt onderhouden ipv. gesloopt en ze zijn erg gewild.
Plechtig vergaderen in de raad over duurzaamheid maar prima gebouwen laten slopen.
In NL zijn duizenden goede huurwoningen gesloopt terwijl voor woningzoekers de huizen onbetaalbaar worden. Wanbeleid en wanbeheer.
Wat mankeerde precies aan de oude woningen,
hoeveel koste de herbouw en wat zijn nu de huren?
Geen gebabbel maar echte info graag.
Waarom zo negatief? Ik weet niet of je er wel eens langs hebt gelopen? Die panden vielen van ellende uit elkaar en voldeden absoluut niet aan redelijke wooneisen anno 2018. Het blijven sociale huurwoningen met gemiddelde luxe, dus de kosten zullen niet gigantisch zijn geweest.
Ben blij dat die buurt onder hande wordt genomen, samen met de ondermijningsaanpak.
Uit het artikel over de sloop stond dit:
"Parteon gaat in de Rosmolenwijk en Russische buurt in Zaandam 54 woningen slopen. Daar komen 50 sociale huurwoningen voor terug.
De huidige oude woningen worden gesloopt omdat ze in een te slechte staat verkeren."
Waaruit die 'slechte staat' bestaat weet ik dan niet, maar huren zouden dus binnen sociale huurwoning grenzen moeten zijn.