Het aantal meldingen dat Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland in 2023 registreerde steeg fors. Niet alleen ten opzichte van 2022, maar ook in vergelijking met eerdere jaren. In 2023 ontving Discriminatie.nl 166 meldingen over ongelijke behandeling en intolerantie. Een jaar eerder waren dat er 131.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2023 van de afdeling Zaanstreek Waterland van Discriminatie.nl (de nieuwe naam voor Bureau Discriminatiezaken).

In 2014 en 2021 waren er wel meer klachten maar dat ware ‘stapelmeldingen’ die allemaal de zelfde aanleiding hadden (in 2014 over de ‘minder minder’-uitspraken van Geert Wilders. In 2021 waren er erg veel corona-klachten).

“Deze incidentele uitschieters buiten beschouwing latend heeft Discriminatie.nl (voorheen Bureau Discriminatiezaken) nog nooit in de ruim 28 jaar van haar bestaan zoveel meldingen in behandeling genomen als in 2023.”

Polarisatie

Sinds 2017 is er in de regio Zaanstreek-Waterland een constante toename van het aantal meldingen. Ook landelijk neemt het aantal meldingen al jaren toe. Volgens de Zaans-Waterlandse afdeling van Discriminatie.nl is de meest waarschijnlijke oorzaak “de toegenomen verharding en polarisatie van de Nederlandse samenleving.”

Bij klachten over ‘seksuele gerichtheid’ was er een ruime verdubbeling van het aantal klachten. Ook was er een stijging bij het terrein ‘openbare ruimte’ die veelal bekladdingen en bedreigingen betreffen. Zo werd duidelijk dat opvallend vaak LHBTIQ+-uitingen in de publieke ruimte werden vernield, veelal Regenboogbankjes en -vlaggen (foto boven).

De stijging van het aantal discriminatiemeldingen komt voor het grootste deel uit de regio Waterland: “met name Purmerend (van 30 meldingen in 2022 naar 54 in 2023) en de gemeente Waterland (van 8 naar 14) kenden een flinke percentuele toename. Op de derde plaats kwam Zaanstad (van 70 naar 80).”

Door Piet Bakker. Bron: persbericht en jaarverslag Discrinimatie.nl. (foto: in brand gestoken regenboogvlaggen bij Westerkoog).