Jan de Bruin van de actiegroep Kultuurcluster heeft bij de rechtbank een overwinning behaald in zijn strijd tegen het Cultuurcluster in Zaanstad.
De gemeenteraad van Zaanstad had zich volgens de rechtbank niet “op het standpunt kunnen stellen dat er dringende redenen zijn om geen referendum te houden over het kredietbesluit”. Het raadsbesluit daarover is vernietigd. Binnen 8 weken moet een nieuw besluit worden genomen,
Dat besluit ging over de ruim € 7 miljoen die voor de bouw van het cultuurcluster zou moeten worden uitgetrokken. De raad besloot wel een commissie te laten oordelen over zo’n referendum maar toen die commissie vaststelde dat een referendum mogelijk was, sloeg de meerderheid van de raad (coalitie en GroenLinks) een andere weg in: het besluit voor de bouw van een cultuurcluster was al genomen dus een referendum was geen optie.
UPDATE: Het referendumbesluit komt waarschijnlijk op 25 januari opnieuw in de raad.
Dat argument heeft de rechtbank nu onderuit gehaald. Het beroep van De Bruin tegen dat besluit is gegrond verklaard.
Op 16 januari verdedigde De Bruin zijn zaak bij de rechtbank in Haarlem. De Bruin krijgt de griffiekosten door Zaanstad vergoed.
Lees hier alles wat schreven over het referendum over het cultuurcluster.
beste erik, de grond van locatie figaro is nu eigendom van zaanstad en nspo is sinds kort voornemens om alle detailhandel bij de stations van de hand te doen omdat het niet meer tot de corebusiness behoort.
Waar het kultuurklutser tegen strijdt is tegen clustering van cultuur op een plek en wel de duurste m2 van zaanstad waardoor er naast een steeds duurder wordend gebouw ook nog eens ca twee miljoen exploitatietekort aangevuld moet worden. we strijden door maar de bal ligt nu bij de gemeenteraad en de discussie wordt 11 januari voortgezet.
Ik weet niet wie de baas is bij NS vastgoed maar dit berichtje van 15 jaar terug geeft een aardig inzicht over de macht van NS vastgoed
"Vastgoed is goudmijn voor Spoorwegen"
http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Spoorwegen/010320a.html
Uit het artikel, een interview met een voormalige dikke deur
"Al dat verkeer op de boulevard, daar houdt hij niet zo van. Cannes zelf is te druk voor Hans Portheine, directeur NS Vastgoed. Maar Zuid-Frankrijk bevalt hem wel. Daarom heeft hij op een paar kilometer meer het binnenland in, een eigen huisje."
"Zes jaar geleden werd het eigendom van de NS gesplitst. Alles wat onder het spoor lag, was van de staat. Wat daarbuiten lag, ging naar NS met als doel exploitatie"
"Wat houdt NS Vastgoed over, en wat gaat het concern daarmee doen?"
"NS Vastgoed houdt de locaties met erg veel potentie in eigen beheer. Samen met gemeentes gaan wij die verder ontwikkelen."
"Wat doet u met de huidige stationslocaties?"
"Samen met zeven institutionele beleggers hebben we een fonds voor stationslocaties opgericht. We verkopen die locaties aan dat fonds, waarvan NS Vastgoed voor iets meer dan de helft eigenaar is"
"Het lijkt een goudmijn."
"Ja, we hebben heel interessant eigendom"
Of het referendum er nu komt of niet, dit is waar tegen gestreden moet worden
Tegenwoordig schijnt ene Peter Mulder dikke deur van NS vastgoed te zijn en of hij een chateau in zuid Frankrijk heeft weet ik niet...
Het vervelende van zo'n referendum is , dat er te weinig stemmers en opkomst is en dus en de uitslag ongeldig verklaard wordt. Het is vechten tegen de bierkaai.
Niet als die bierkaai eindelijk eens ophoudt met tegenwerken en het referendum gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen plaats kan vinden. Maar ook dan blijft het slechts een adviserend referendum waarvan de raad de uitslag alsnog naast zich neer kan leggen...
Gefelicieterrd, Jan !
Beste redactie,
16 januari moet 16 november zijn, op 16 januari had de raad volgns mij nog geen kredietbesluit genomen.
De felicitaties voor de Kultuurklutser.