Vandaag zijn de tien Chinese watercipressen (Metasequoia’s) die op het Verkadeterrein aan de Provincialeweg stonden, herplant naar drie locatie’s in Zaandam.
Zeven bomen kwamen in het groene grasveld voor het Zaanlands Lyceum aan de Vincent van Goghweg, twee in het Volkspark in Oud-West en één in een groenstrook langs het spoor bij de Hoornselijn.
De herplant is een gevolg van samenwerking tussen GROENzaans (o.a. Monique Zonneveld en Jolanda Hoogendoorn) omwonenden en gemeente Zaanstad. Een besluit voor herplanting van zoveel grote bomen is nog niet eerder gevallen. Wethouder Wessel Breunesse was aanwezig bij de herplant op de Vincent van Goghweg en gaf aan zeer blij te zijn met dit besluit. Hij sprak zijn lof uit over de vasthoudendheid van GROENzaans.
De monumentale bomen stonden op de lijst om gekapt te worden omdat op het Verkadeterrein de komende jaren 470 woningen worden gebouwd. In het ontwerpplan was geen plek meer voor de bomen.
De bomen zijn zo’n 50 jaar oud en ooit aangeplant door Verkade zelf. In de omliggende buurten, de ‘Atletiekbuurt’ en Oud-West, en op het fabrieksterrein zelf, zie je deze soort bomen op diverse locaties terug. Ze zijn door hun hoogte en bijzondere bladvorm bijzonder in het straatbeeld maar ook erg waardevol gezien hun hoge CO2-uitstootcompensatie.
GROENzaans hoopt dat in de toekomst vaker bomen herplant kunnen worden en ziet dit project zeker als een voorbeeld voor vergelijkbare herplant projecten.
Door Caroline Boone.
Wat een fantastische samenwerking!
Dat is goed nieuws! ik hoop dat ze goed aanslaan!
Klopt, dat is een hoop geld, maar zie het in perspectief: wat kost die nieuwbouw van die hele wijk? Reken het dan eens om naar een prijs per gerealiseerde woning.
En het boomkapitaal van zo'n boom (toch al snel 20k-30k) blijft behouden.
Mensen leven langer in de nabijheid van grote bomen.
bv. "In wijken in de stad waar grote bomen staan, gaat minder medicatie over de toonbank. De inwoners lijden er minder aan depressies of hart- en vaatziekten."
https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/oude-grote-bomen-brengen-je-tot-rust-en-jonge-boompjes-doen-dat-veel-minder
Dag Sam,
Klopt helemaal. Daarom begon ik mijn tekst met 'Heel fijn en goed voor de natuur'.
Heel fijn en goed voor de natuur. Maar ook een dure zaak.
Bij ons in de buurt werd een paar weken geleden een nieuwe boom gepland nadat enkele jaren geleden door een storm een boom was omgegaan.
Los van de vrachtwagenchauffeurs die een gat kwamen graven, aarde kwamen weghalen of brengen of de boom kwam brengen, stond, dankzij drie werkers die continu aanwezig waren, de boom na 5 uur! Het totaal aantal werkuren voor 1 boom bedroeg dus minimaal 15 uur + de uren van de af- en aanvoerders.
Klopt, dat is een hoop geld, maar zie het in perspectief: wat kost die nieuwbouw van die hele wijk? Reken het dan eens om naar een prijs per gerealiseerde woning. En het boomkapitaal van zo'n boom (toch al snel 20k-30k) blijft behouden. Mensen leven langer in de nabijheid van grote bomen. bv. "In wijken in de stad waar grote bomen staan, gaat minder medicatie over de toonbank. De inwoners lijden er minder aan depressies of hart- en vaatziekten." https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/oude-grote-bomen-brengen-je-tot-rust-en-jonge-boompjes-doen-dat-veel-minder