Herpes, gonorroe, hiv, genitale wratten, hepatitis B, syfilis, chlamydia… als je sex hebt zonder condoom kan je het zomaar oplopen. En, misschien the day after al, of pas als je een branderig gevoel krijgt, zou het kunnen dat je zeker wil weten dat je niks hebt opgelopen.
Een test is dan een heel goed plan. Niet alleen omdat je een SOA door kan geven, maar ook omdat sommige infecties permanente schade kunnen toebrengen aan je organen, of omdat het je vruchtbaarheid aantast.
Goed, dit was het gezellige deel van dit artikel.
Een van de Orkaankrachten vond het, met reden, tijd voor een test. Hij (m/v) belde de GGD Zaanstreek-Waterland om een afspraak te maken bij het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG). Natuurlijk kan je ook bij je huisarts terecht voor een test, maar de drempel is lager bij de GGD. Omdat het voor mensen onder de 25 jaar gratis is en omdat het anoniem zou kunnen (Bij je huisarts zit je de volgende keer misschien met onschuldige zaken als bijvoorbeeld RSI-klachten aan de rechterhand).
Helaas ging het feest niet door. Onze collega werd door een bandje afgescheept:
‘Er is geen arts beschikbaar voor onze SOA-kliniek bij de gemeente Zaanstreek-Waterland. Daarom zijn wij deze weken gesloten.’
Bij navraag werd duidelijk dat dit al zeker een half jaar zo is.
De mensen die tóch een SOA-test of een consult willen inplannen worden doorgestuurd naar hun huisarts of de GGD in Amsterdam. En wanneer het CSG in gemeente Zaanstreek-Waterland weer open kan gaan is een raadsel:
‘We hebben helaas te kampen met een personeelstekort, dus we weten niet wanneer het Centrum weer actief zal zijn.’
Tip voor de GGD
Op de website van de Zaanse GGD vinden wij geen vacature voor een SOA-arts. Adverteren via De Orkaan is daarom een goed idee: de vacature voor een koster voor de Protestantse kerk in Zaandam werd vlot ingevuld nadat ze bij ons adverteerden. Hun slogan ‘een baan met diepgang’ zou eventueel herbruikt kunnen worden?
Door: Remi Kerkhoven & Merel Kan. Foto De Orkaan
Zo is er steeds meer sprake van een verarming van de medische voorzieningen. Natuurlijk is de huisarts een mogelijkheid, maar dat de drempel voor een bezoek aan de eigen arts hoger ligt dan voor een pijnlijke knie is duidelijk. Het risico bestaat dat men doorloopt met klachten en daarmee zichzelf of anderen serieuze problemen bezorgt.
Goh zeg, tijdens corona had de GGD anders personeel zat, zelfs toen het allang voorbij was nog.
Maar goed, eigenlijk is daar de huisarts voor toch ?
Die heeft gewoon geheimhoudingsplicht hoor....trouwens, zijn we nou nog steeds zo preuts ?
tsssss, onder het motto: (help soa's de wereld uit) richt een soa-teststraat in!
ps
Men hoeft zich toch niet te schamen tov de huisarts voor een kadootje dat je van iemand hebt ontvangen.