“Leerlingen uit kleren bij gokspel” kopte Dagblad Zaanstreek. De krant had het nieuws uit De Telegraaf. Dagblad Zaanstreek wordt namelijk grotendeels uit Telegraaf-nieuws in elkaar geknutseld.

“Zaanse school negeert klacht ouders” stond er. Het ging om de Hannie Schafschool waar volgens de gezond-verstand-kranten ‘seksueel overschrijdend gedrag’ had plaats gevonden.

Volgens De Telegraaf werden schoenen en een trui uitgetrokken en stonden twee jongens van 11 “binnen de kortste keren in hun onderbroek”. De kleding kon worden ingewisseld voor fiches bij een casino-spel in het kader van een Amerika-project. Ouders die klaagden zouden met een kluitje het riet zijn ingestuurd.

Op basis van de berichtgeving in de kranten van Wakker Nederland wil Harrie van der Laan van de POV donderdag 6 december een interpellatie-debat houden omdat de partij “kinderen weg wil houden bij drugs, alcohol, gokken en seksueel grensoverschrijdend gedrag.”

UPDATE: 6 december 20:00 raadsvergadering met interpellatiedebat, volg het live.

Voor de goede orde: de uitbreiding van de aanklacht met ‘drugs en alcohol’ komt bij Harrie zelf vandaan. En of gokken gestimuleerd werd in de les is nog maar de vraag, het omgekeerde leek eerder het geval. En is het uittrekken van schoenen, trui en spijkerbroek ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’?

In het feitenrelaas (hier te lezen) wordt het ruilen van kleding voor fiches in de context van de les niet bestreden, het stimuleren van gokken en seksueel grensoverschrijdend gedrag speelt zich echter vooral af in de hoofden van de Telegraaf/NHD-verslaggever en de POV-voorman.

Uit het feitenrelaas wordt ook de achtergrond van de klacht duidelijk. De klagende ouder heeft een slepend conflict met de school.

“De ouder die de melding doet, was tot voor kort getrouwd met een leerkracht van de school. Na het vertrek van de moeder heeft de vader de zorg voor de kinderen van de een op de andere dag op zich genomen. Vanwege de noodzakelijke combinatie werk en zorg heeft hij toestemming gekregen de twee kinderen van de Vrije School over te plaatsen naar Hannie Schaft. Het scheidingsproces kreeg het karakter van een vechtscheiding.

De school, directie, medewerkers en zorgcoördinator hebben allen te maken gehad met vaak schriftelijke uitingen (via de mail) van de moeder. Zo is er is eerder een mediation bij de externe vertrouwenspersoon geweest en een mediation bij de Landelijke geschillencommissie.”

Ruzie tussen exen, een vechtscheiding… en dan een beschuldiging van seksueel overschrijdend gedrag… een bekend patroon.


Terzijde, dat “vanwege de noodzakelijke combinatie werk en zorg heeft hij toestemming gekregen de twee kinderen van de Vrije School over te plaatsen naar Hannie Schaft” zal bij De Komeet in Krommenie met verbazing worden gelezen, daar worden leerkrachten die kinderen op hun eigen school hebben, gedwongen een andere school te kiezen.


UPDATE: Het team van de Hannie Schaft en twee ouders hebben brieven naar de raad gestuurd. Slechts één daarvan is openbaar gemaakt via het gemeentelijke Raadsinformatiesysteem. Een citaat:

“Graag willen wij aangeven dat wij ‘het verhaal’ dezelfde dag hebben gehoord van onze zoon. Wat was hij enthousiast! Hij had een geweldige dag gehad op school. En ook wij moesten er hartelijk om lachen want er was feitelijk niks vreemds gebeurd. Ze hebben lol gemaakt bij een afsluiting van een educatief project.

Wij hebben al 10 jaar ervaring met de hannie schaftschool en brengen onze kinderen daar met alle vertrouwen. Zij en ook wij voelen ons daar veilig. Ook met de desbetreffende leerkracht hebben wij nu voor het derde jaar ervaring en niets dan lof voor deze dame.

Wij zijn ontzettend geschrokken dat iets zo is opgeblazen en door een klacht van 1 ouder zo verkeerd in de media is gekomen. Een ouder die al in conflict was met de school bovendien.”