Vanaf 1 januari 2024 is er een verbod van mobiele telefoons op middelbare scholen.
Xavie Elle, Jill en Sienna zijn tweedejaars leerlingen van Het Compaen in Zaandam. Zij waren vanmorgen bij De Orkaan voor een bliksemstage.
Daar maakten wij direct gebruik van: ze verlieten de redactie niet zonder dat ze een podcast opnamen. Daarin deelden zij hun mening en ondervroegen ze hun docent Duits Kenny Blaauwboer over het telefoonverbod.
Door: Xavie Elle, Jill en Sienna. Met medewerking van Kenny Blaauwboer en Merel Kan
ook in een wachtkamer bij de arts die dingen verbieden, als je bij de huisarts in de wachtkamer zit te wachten komen er soms patienten binnen zeggen geen goeden dag maar gaan zitten om meteen op de telefoon te kijken walgelijk vind ik dat en je mag er nog niks van zeggen
ik vind het zeer onbeschoft dus ook daar uit die dingen
Af je nou zo'n blaadje van de tafel pakt en gaat lezen of je telefoon pakt wat is het verschil.
Gedag zeggen doe ik altijd
Is volgens mij wel echt wat anders. Dat u nou graag gedag wordt gezegd en een praatje maakt (waar een ander bij de arts dan weer niet op zit te wachten wellicht) terwijl sommigen op hun telefoon zitten is een persoonlijke voorkeur. Op school moeten kinderen dingen leren en kunnen opletten in de klas. Constante afleiding van een mobiel zorgt ervoor dat zij niet goed kunnen leren. Daarom is een duidelijke lijn om te verbieden goed. Als artsen merken dat patiënten hun diagnosen en adviezen missen omdat zij op hun telefoon zitten zou ik mij wat kunnen voorstellen, maar in de wachtkamer mag je je best afzonderen van de andere patiënten lijkt mij.
Leuk interview! Ik zou zeggen, verbieden op school.
En tja, wat moet je doen als je geen les hebt en je bent alleen en hebt geen telefoon! Hierbij enkele opties: huiswerk maken (bah!), even boek lezen (stom!), uit het raam staren en wegdromen (lekker) . Allemaal zinniger in ieder geval dan scrollen door je timeline.