De leegstand in Zaanstad van winkels, bedrijfsruimte en kantoren is sinds 2015 sterk afgenomen. Maar aan die daling kwam vorig jaar een eind. Toen nam – ten opzichte van 2019 – de leegstand bij kantoren en horeca weer fors toe.
En in deze cijfers zitten nog niet de recente toename (MediaMarkt, BCC, Gedempte Gracht). Reden voor Zaanstad en Stadshart Zaandam om plannen te ontwikkelen om de leegstand terug te dringen. Bovendien is de verwachting dat winkelleegstand zal toenemen.
In de gemeenteraad van Zaanstad nam gister het ‘Plan van Aanpak Leegstand Zaanstad‘ waarmee “structurele leegstand onder winkels, kantoren en bedrijventerreinen” moet worden bestreden. In dat plan worden o.a. het Rustenburg, de Stationsstraat, het Ankersmidplein, de Gedempte Gracht, Rozenhof, Westzijde en de Zuiddijk als gebieden genoemd met relatief veel leegstand. De gemeente waarschuwt dat en maar een beperkte rol voor de overheid is:
“Vanuit zowel Ruimtelijke Ordening als Handhaving is de rol van de overheid bij de aanpak van commerciële leegstand beperkt. Huur en verhuur van winkels, kantoren en bedrijventerrein is immers een marktactiviteit. Bij structurele leegstand is een rol als aanjager meer wenselijk, waarbij de rol van de gemeente is om initiatieven te faciliteren en om partijen te verbinden.”
Gemiddeld was de leegstand bij commercieel vastgoed 7 procent in oktober 2020, maar bij horeca, winkels en kantoren lag dat hoger (8,5 à 12 procent) – bedrijfsruimte staat veel minder leeg (6 procent).
Makelpunt
Zaanstad wil zich concentreren op panden die langer dan 3 jaar leeg staan, en o.a. dat op proberen te lossen via transformatie (van winkels/kantoren naar wonen) met financiële steun van de Provincie die op 700 à 800 extra woningen rekenden, maar dat zal volgens Zaanstad lager uitvallen.
Zaanstad laat onderzoeken anders inrichten van de OZB of verruiming van bestemmingsplannen “kunnen worden toegevoegd aan de gemeentelijke gereedschapskist om leegstand aan te pakken.”
Ook wordt onderzocht of er een ‘makelpunt’ kan komen, “een verbindend (digitaal) platform waar ruimtebehoefte van onder andere maatschappelijke, culturele, economische initiatieven kunnen worden verbonden aan ruimtebieders.”
Pop-ups & startups
Stadshart van Zaandam ontwikkelt zelf ook plannen, onder de titel ‘Morgen in Zaandam’, moet de eenvormigheid van de binnenstad en de leegstand bestreden worden. Als schrijnend voorbeeld noemen ze het pand van Bisschoff dat al meer dan 15 jaar leegstaat. Ook de lege MediaMarkt en oude H&M pand is ze een doorn in het oog. En dat is nog niet alles:
- Waarom zouden bezoekers Zaandam verkiezen boven andere plekken in de regio?
- Allemaal dezelfde filiaalbedrijven als in elke andere stad, nodigt dat uit?
- Ik shop al een jaar met veel gemak online, waarom zou ik naar het Stadshart gaan?
- Horeca aanbod kwalitatief op de 42e plaats van de 50 grootste steden, kunnen we dat niet beter?
- Een mooie zaterdag, winkeldag in het stadshart, vuilnisbakken vol, meeuwen blij, kan dat niet anders?
Ondernemers, vastgoedeigenaren, bezoekers, bewoners en Gemeente Zaanstad hebben een start gemaakt met sessies op 21 en 22 juni. “We hebben een inspirerende visie nodig, die de betrokken partijen motiveert om met elkaar aan het werk te gaan voor een aantrekkelijker winkelgebied.”
In ‘Morgen in Zaandam’ is o.a. aandacht voor: pop-ups, startups, kunst, cultuur, en “tegelijkertijd gaat de gemeente aan de slag om zicht te krijgen op de leegstand en de betreffende vastgoed ondernemers, en die te bewegen mee te doen.”
Stadshart maakte een video (32 keer bekeken) en Zaanstad zette de presentatie van het plan op YouTube (31 keer bekeken)… dat kan beter!
De Ikea gaat godzijdank niet door. En waarom zou het? Haarlem en zuidoost is dichtbij en zo'n grote blauwe doos is geen sieraad in de omgeving. De Hornbach is aan een vervuiling aan de horizon.
Ik zou dan eerder voor kleine middenstand pleiten die elk zo hun eigen assortimentsdeel aanbiedt.
Toch erg jammer dat met name de winkelstand in Zaandam verder verloedert ! Leegstand bij de fleet. Grote winkelketens verlaten de stad. Voor grote inkopen dan maar naar Amsterdam/Haarlem/Alkmaar. En …………er komen steeds meer huizen bij ! Deze bewoners ook maar voor hun inkopen naar de omliggende gemeenten ? Niet best voor de Zaanse economie !
Voor investeerders is het helemaal niet handig om zo een pand voor minder winst te verhuren hun schrijven het liever af als een koste post is voordeliger
Laat de gemeente vooral hand in eigen boezem steken, want wie heeft met een niet te verkopen ruimtelijk beleid grote trekkers als BCC en Mediamarkt eenvoudigweg de stad uit gejaagd?! En Ikea zag het ook niet meer zitten. Hoe komt dat? Precies, de gemeente Zaanstad. Je hebt zulke grote partijen nodig om meer publiek te trekken. En als dat lukt, ontstaan er vanzelf meer initiatieven van kleinere shops en betere horeca waardoor het gezicht van de kebabboulevard (wie heeft dat niet gereguleerd?) verbeteren kan. En wat te denken van de armoedige slipenswaardige misere aan de overzijde van de sluis in het centrum. Een doorsnee winkelstraat in Istanbul doet nog gezelliger aan. Blijven herinrichten, blijven verbeteren, en grote ketens juist wel aantrekken en hun zin geven.
Begin eerst eens met de huren voor de panden drastisch te verlagen, zodat er voor meer mensen er de mogelijkheid is om een eigen zaak te beginnen.
Dan de parkeertarieven,die zijn ook veel te hoog, waardoor het winkelend publiek ook weg blijft.
En meer variatie aan aanbod, er zijn teveel van dezelfde soort winkels.
Ik dacht dat er trouwens sprake van was dat er in de nabijheid een filiaal van de IKEA zou komen, hoe staat het daar eigenlijk mee ?
Het zou naar mijn mening best weer een mooie bruisende stad kunnen worden, maar dan moeten er duidelijk een aantal dingen veranderen.
En dan zie die video's, ja, er kunnen nog wel wat koffiebarretjes bij? Er zijn er volgens mij al een stuk op vijf op de gracht geteld vanaf het station. Een Burger King in het centrum? Dat trekt alleen volk als het trek heeft, het lijkt mij geen publiekstrekker zoals een mediamarkt.
Ik zie meer heil in verlaging van parkeertarieven of de eerste 3 uur voor een euro. (voor alle garages dus ook die overpriced hermitage parking) Geef de stad weer karakter en wijzig de APV dat straatverkopers/goede doelen op vrijdag en zaterdag niks te zoeken hebben in de stad. Nee, lijken de meeste namelijk niet te begrijpen.
Wil je wat anders dan de mainstream winkeltjes dan zal de huur van de panden drastisch omlaag moeten, op de Gracht betaal je volgens Funda in Business tussen de 6.000 en 33.000! euro per maand voor een winkel.
Dat is alleen nog de winkel, daar komen nog servicekosten, GWL, bijdrage stadshart, ozb, en andere belastingen bij. Dan heb je het alleen nog over een ruimte. Dan moet je zo'n winkel nog inrichten, je moet spullen hebben om te verkopen en last but not least er moet personeel in zo'n winkel. Dus voordat je ook maar één spijkerbroek of paar schoenen het verkocht ben je makkelijk 150.000 euro verder (zonder je inkoop) Tel voor de gemiddelde handel in een winkel ook tussen de 100.000 en 150.000 euro op zit je aan 3 ton per jaar alleen al aan kosten. Deel je die 3 ton door 52 weken Betekent dat je iedere week minimaal 6.000 euro moet omzetten om uit de kosten te zijn. Je hebt dan nog geen cent winst gemaakt.
Natuurlijk is dit Jip/Janneke uitleg en is de werkelijkheid nog veel ingewikkelder. Maar ik ben van mening dat de m²-prijs voor een winkelpandje in Zaandam heel pittig is. Ik vind het ook echt knap hoe sommige zaken kunnen overleven op basis van de dunne marges. Want marges op kleding en schoenen zijn verre van fantastisch bij de niet mainstream producten.
Huren zijn veel te duur.
Ik zoek een plantje van 50/ 60 m2
Niet te betalen.
Het oude V&D PAND... zeer geschikt voor MINISO die nw is in Nederland, hij groeit al, pas paar nw winkels geopend.. Zal Zaandam weer opvullen.. BURGERKING zal ook goed staan, trekt volk.
En wat denk je van het voormalige UWV pand , hoek Rustenburg / Stationstraat. Giga pand .
Wij hebben een inspirerende visie nodig.....
Met gezond verstand kom je verder.
De Westzijde is leegstand en treurige meubelzaken. Goedkope hotels dragen ook niet bij aan straatbeeld en inkomsten.
En bouw vooral geen school op de parkeerplaats echter Dirk, zo jaag je iedereen de stad uit. Bovendien parkeren daar ook bewoners uit nieuwe appartementen.
Fijn dat Villa de Pauw nu zo mooi wordt. Een goed begin.
Ik hoorde dat er een Boxxer,een nieuwe elektronica winkel in Krommenie komt dus het leeft wel in de zaanstreek
ombouwen naar woningen. zoals het ooit was, graag. U kan daat een duit voor in het zakje doen. Huur dan natuurlijk voor een normale prijs.
Zodra je al die bovenverdiepingen(boven de leegstaande winkels dus) ombouwt naar woningen, krijg je vanzelf ook meer reuring op de Westzijde en kunnen evt horecazaakjes/start ups etc ook beter gaan lopen.
Ik wil niet telkens naar Amsterdam voor al m'n inkopen.
Je kan ook eens in Wormerveer of Krommenie proberen. Daar zijn voldoende leuke winkels.
Ik zou zeggen, verhoog de parkeertarieven, nog moeilijker voor verkeer maken. Fietsers nog verder bannen uit de stad. En focus vooral op zaken die een snelle hap bieden.
De zin "waarom zou ik nog", slaat niet alleen op online shoppen. Maar ook fysiek winkelen doe je liever elders. Qua aanbod, toegankelijkheid en sfeer. Ik zou vooral niet teveel geld er -weer- in pompen, maar focus op de oude kracht van de Zaanstreek, en dat zijn de individuele dorpen en kernen. In plaats van alleen centraal, Zaandam, te denken. Ik kom uit Zaandam, maar de andere kernen hebben allemaal hun eigen kracht.
Helemaal mee eens! Parkeren is in Zaandam belachelijk duur, daar trek je niemand mee de stad in, zelfs Amsterdam noord is goedkoper.
Amsterdam is nog veeeel duurder. Gewoon met ov de stad in komen is de oplossing, maar ja de mens is lui. Ff reizen is zo'n enorm karwei en duurt al snel veeeeel te lang. Pfff onzin dus en het milieu wil ook wat.