Tante Tee is zo’n succes dat het moet uitbreiden. De lunchroom in Krommenie, die een zinvolle en leuke dagbesteding biedt aan mensen met een achterstand, huurt nu om de hoek een pand aan het Kerkplein.
Het levert een extra keuken op, ruimte voor besloten bijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, recepties, high teas of vergaderingen én eindelijk een plekje voor het personeel om zelf te eten en even tot rust te komen.
Met één keuken en een lunchroom met dertig plaatsen en daarnaast nog cateringactiviteiten voor wie iets te vieren heeft, was het voor Tante Tee woekeren met de capaciteit. “Eén keer in de week maken we voor het Greenpeace-kantoor soep voor zestig personen. Dan zitten we soms aan de grens van wat we aan kunnen,” zegt Letty Wardenaar, voorzitter van de stichting die Tante Tee beheert en coördinator van het dagelijks werk.
“Het komt voor dat we door de drukte ‘nee’ moeten zeggen tegen aanvragen. Nou is verkopen niet ons eerste doel. Wij zijn dit begonnen om mensen een zinvolle dagbesteding te bieden. Werk waar zij plezier aan beleven en ook wat van leren.”
Tante Tee is in drie-en-een-half jaar een vertrouwd trefpunt geworden in Krommenie met gasten die regelmatig terugkomen. Uiteraard voor de gezelligheid en de kaart met gerechten die gemaakt zijn van verse, biologische en diervriendelijke producten. Elke dag zijn er werkplekken beschikbaar voor vier mensen met een achterstand. Zij werken in de bediening of in de keuken.
“Door de uitbreiding kunnen we ook meer mensen aan werk helpen. Er is zo veel vraag naar een werkplek bij ons dat we daar niet altijd aan tegemoet kunnen komen.”
Groeien in hun werk
Het succes van Tante Tee draagt ook wezenlijk bij aan het doel van de lunchroom. Letty Wardenaar:
“Als het druk is, verveel je je niet. We willen dat onze mensen lekker bezig zijn. Klanten zijn voor hun belangrijk om goed te leren omgaan met mensen, contacten te leggen en hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Je ziet hier medewerkers groeien in hun werk. Ze komen heel verlegen binnen en durven bijna niets. Na een tijdje is van die schroom weinig meer te merken. Ze gaan spontaan gesprekken aan en vinden het leuk om een praatje te maken.
De ervaringen die ze opdoen, werken ook door in de manier waarop ze met elkaar samenwerken. Ze vormen een team en werken ook als een team. Voor mensen die niet zo geschikt zijn voor de bediening, hebben we mogelijkheden om achter de schermen zinvol bezig te zijn.”
Echt werk
De medewerkers van Tante Tee kunnen hun eigen tempo bepalen en hoeven niet onder druk te werken. “Maar het is wel echt werk dat ze hier doen,” zegt Letty Wardenaar.
”Dat is het verschil met veel andere dagbestedingsactiviteiten die vaak op creativiteit zijn gericht. Bij ons hebben ze een baan. Klanten waarderen ons initiatief en hebben begrip voor het tempo waarin wij werken. Anders zouden ze niet terugkomen. Dat stimuleren we natuurlijk door veel aandacht te besteden aan de kwaliteit van onze gerechten.
Onze medewerkers gaan het dorp in om alles vers in te kopen bij de bakker, de slager en de groenteboer. Klanten moeten soms even wachten omdat we producten nog moeten kopen. We houden geen voorraad aan, omdat we zo weinig mogelijk willen verspillen.”
Tekst en foto’s (links boven het ‘oude’ pand, hierboven de nieuwe plek) van Jaap de Jong.
Goed!