Christelijke basisschool De Tamarinde gaat verhuizen. De kinderen gaan begin volgende week, wanneer de kerstvakantie is afgelopen aan de tijdelijke gebouwen aan de Panneroodstraat.
Vlak voor de kerstvakantie werd er verhuisd van de Jonge Arnoldusstraat naar de nieuwe locatie. Als de nieuwbouw klaar is, keert de school terug naar de oude plek.
Hessel Kraaij beschreef de geschiedenis van school voor De Orkaan en laat ook een voorproefje van de nieuwbouw zien.
Op 22 december was de laatste schooldag voor de Tamarinde aan de Jonge Arnoldusstraat 37 in Zaandam. Ruim 85 jaar heeft dit markante schoolgebouw in de Burgemeestersbuurt als lagere- c.q. basisschool dienst gedaan. Na de kerstvakantie zal met de sloop van het gebouw worden begonnen, om plaats te maken voor vervangende nieuwbouw voor deze school.
De school werd in 1930 gebouwd door bouwbedrijf Van Sante met op de steiger Willem Gras, Kees Sol, Dirk de Jager en Piet Bergwerf (onder). De bouw en inrichting van de school kostte indertijd fl. 95321,97. Op 4 december 1930 werd het gebouw officieel in eigendom overgedragen aan het bestuur van de Vereeniging voor Christelijk Volksonderwijs in Zaandam, waarvan Theo van Boven, Folkert Visser en Johannes Dorjee de bestuursleden waren. De school kreeg de naam School voor Christelijk lager onderwijs Koningin Julianaschool.
De Koningin Julianaschool was de tweede school van de Vereeniging voor Christelijk Volksonderwijs in Zaandam. De eerste school was de Prinses Beatrixschool aan de Klaas Katerstraat in Zaandam, het pand waarin nu FluXus is gevestigd.
In 1954 kregen beide scholen er ook een kleuterschool bij. De Prinses Ireneschool aan de Klaas Katerstraat en de Prinses Marijkeschool aan de Pieter Pauwstraat. Deze laatste kleuterschool zou 25 jaar dienst doen. Daarna verhuisde de kleuters naar een noodlokaal op het schoolplein van de Koningin Julianaschool.
De meeste oud-leerlingen kennen de Koningin Julianaschool vooral als de school van meester G. van der Meij. Deze markante persoonlijkheid was hoofd der school van 1957 tot en met 1983.
Bij de invoering van de Wet op het Basisonderwijs in 1985 werden de Koningin Julianaschool en kleuterschool Prinses Marijke samengevoegd tot de Christelijke Basisschool De Regenboog. Deze school fuseerde met de Chr. Basisschool Tamarinde, zodat nu de naam Tamarinde op de gevel prijkt.
Na de kerstvakantie zullen de leerlingen van de school aan de Jonge Arnoldusstraat les gaan krijgen in noodlokalen aan de Panneroodstraat. Aan de Jonge Arnoldusstraat zal dan een nieuwe school gebouwd worden.
1974-1979...Leuk om die foto van meester van der Meij weer eens te zien. Rookte die niet sigaren in de klas ?
Hoe vaak ik wel niet de klas uitgestuurd werd en bij meester van der Meij voor straf in de hoek moest staan...
Gouden herinneringen !
1947 - 1953 heb ik op deze school gezeten. Ik ken het zoals op die bovenste foto. Groetjes Froukje Boere-van der Wal
Van 1964 t/m 1971 zat ik op de koningin Julianaschool en dus in de 6e klas bij dhr. van der Meij, hij kon altijd heel leuk vertellen maar dat deed hij ook bij de lessen om zo op een leuke manier de les over te brengen. Ooit liep ik naar school in de regen en daar kwam hij aan op z'n Solex en mocht ik bij hem achterop.
Van 1954 t/m 1960 op deze school gezeten. Dus gestart met dhr. Meijer als hoofdonderwijzer. Al vrij snel kwam dhr. vd Meij in beeld. Goeie herinneringen aan die persoon ondanks dat hij streng was. Tijdens de gymles speelden we vaak slagbal op het plein. Degene die het lukte om de tennisbal bij Schenk de groentezaak aan de overkant van de straat naar binnen te slaan kon rekenen op een ijsje !
Van 1959 tot 1966 heb ik op de Koningin Julianaschool (later Tamarinde) gezeten. Al die tijd was van der Meij hoofdonderwijzer. Later zijn hij en zijn vrouw vrienden van mijn ouders geworden en kwamen we bij elkaar op verjaardagen. Hij was qua uiterlijk en zijn manier van optreden zeker een markant persoon. Zijn vrouw heb ik ook leren kennen. Een super protestantse, deftige, pedante, blonde Friezin uit Leeuwarden met een zwaar Leeuwards accent. Ze had de pest aan alles en iedereen met een donkerder huidskleur dan Sneeuwwitje. Hoewel hij nogal streng overkwam, was Van der Meij best een aardige persoon. Zoals ik hem en zijn vrouw inschatte, had hij thuis echter weinig te vertellen.
Mijn grootvader (F.G. Meijer) is hoofd van deze school geweest. In 1955 heeft hij een toespraak gehouden i.v.m. het 25 jarig bestaan en omdat hij zelf destijds te ziek was om aan de festiviteiten deel te nemen is deze toespraak op band opgenomen. Ik heb deze band in bezit en geconverteerd naar een audiobestand.
Heeft iemand belangstelling voor deze historische opname?
Het is weer een architectonisch hoogstandje!!!!! Past ook zo mooi in dat oude buurtje. Jaren geleden grote moeite gedaan om nieuwbouw woningen een beetje oude stijl te geven, wat overigens aardig is gelukt, om vervolgens er weer een gedrocht van een gebouwtussen te zetten. Wat een prutswerk!