TCI Compiti, een opleidingsinstituut voor ’taaltrainingen Nederlands aan Anderstaligen’ met een vestiging aan de Peperstraat in Zaandam, wordt genoemd in een artikel van de Volkskrant over fraude van taalscholen.

De opleiding, een van de grootste in Nederland, zou met Mediamarkt-cadeaubonnen cursisten ronselen. Ook zouden nieuwe cursisten commissie krijgen voor anderen die zij aanmelden.

Het geven van commissie blijkt uit Whatsapp-verkeer tussen Mohamad Saryoul van TCI Compiti en een undercover-journaliste van de Volkskrant.

Het cadeau geven van Mediamark-bonnen aan nieuwe cursisten zou zijn “om lesmateriaal te kopen. Vanwege corona zijn nu alle lessen online.” Van deze praktijk was echter ook al sprake voor de coronacrisis. Volkskrant:

“Oprichters Margot van Bragt en Wael Shaker van TCI Compiti beweren dat er geen cadeaukaarten worden verstrekt, maar dat studenten wel een laptop in bruikleen kunnen krijgen.”

Wael (of Waiel) Shaker is niet onomstreden, zijn taalschool ‘Taalhorizon’ werd eind december 2019 gesloten vanwege klachten van studenten en ongeoorloofde cadeaus bij inschrijving. Volgen Shaker doet TCI Compiti “alles volgens de regels”.

Zakenpartner Margot van Bragt meldt na een eerste gesprek met de krant dat Shaker “al een jaar geen bestuurder meer is bij TCI Compiti en niet meer is betrokken bij de dagelijkse leiding.”

Dat laatste lijkt in strijd met de waarheid, Shaker staat nog steeds prominent op de website van TCI Compiti als ‘faculty’ (staf) samen met Van Bragt terwijl ook zijn Linkedin-profiel zijn betrokkenheid bij TCI Compiti (vanaf 2016 tot nu) duidelijk maakt.

Shaker was eerder ook eigenaar van ‘ABC-taal’ (Follow the Money) waar cadeaubonnen gebruikt werden om cursisten te trekken. Zolang er geen geld van DUO (studiefinanciering) voor gebruikt wordt, is dit overigens toegestaan.

De cadeaubonnen van TCI Compiti zijn overigens een kleinigheid vergeleken met de praktijken van andere taalscholen. Daar wordt in een aantal gevallen helemaal geen les gegeven maar het cursusgeld dat door de overheid via DOU aan de cursist wordt gegeven, verdeeld tussen cursist en taalschool zonder tegenprestatie. TCI geeft wel echt les. Controle bij taalscholen is zo goed als afwezig. De kans op fraude is groot.

Op 1 januari 2021 wordt de nieuwe inburgeringswet ingevoerd. Dan wordt de gemeente verantwoordelijk voor het inburgeringstraject, inclusief het taalonderwijs.

Lees ook:

Convenant

In december 2019 tekende Margot van Bragt namens TCI Compiti samen met wethouder Natasja Groothuismink het ‘Convenant Kwaliteit en Inburgering‘ (zie foto hieronder). Deelnemers moeten een certificaat van Blik op Werk hebben, dat bezit TCI inderdaad.

UPDATE: Jos Kerkhoven van DZ heeft vragen over de affaire aan B&W van Zaanstad gesteld naar aanleiding van deze publicatie. De fractie van Democratisch Zaanstad maakt zich “ernstige zorgen over de situatie” en vraagt of het college al eerder al op de hoogte van de praktijken van TCI Compiti was en zo ja, wat ermee is gedaan:

  • “Is het college voornemens onderzoek te laten verrichten naar het geschetste over deze ‘partner-in-de-stad’ in de genoemde artikelen? Zo nee, wat vind het college van de geschetste handelwijze van TCI Compiti?
  • Is het college met ons van mening dat er onderzoek moet komen naar soortgelijke “partners” in de stad?

Kerkhoven vraag ook hoe het college vanaf 2021 haar rol in deze zaak wil vervullen omdat zij dan verantwoordelijk is voor het inburgeringstraject en het taalonderwijs. De vragen worden beantwoord tijdens het vragenuurtje voorafgaande aan de raadsvergadering van donderdag 28 mei om 19.00 uur.

groothuismink bragt tci taalscholen


Bronnen: artikel Volkskrant, website en Facebook TCI Compiti, Linkedin Waiel Shaker, website Zaanstad, eerdere berichtgeving De Orkaan, website Blik op Werk en Follow the Money.