In juni werd er Halleluja gejuicht door Stichting Vrienden van de synagoge Zaandam en door wethouder Natasja Groothuismink (Rosa) van Monumentenzaken omdat de oude synagoge gekocht was door de Zaanse projectontwikkelaar Wouter Lofström.
Het pand zou in oude luister hersteld worden en een waardige, passende invulling krijgen.
KPN Telecom is huurder van het witte pand aan de Gedempte Gracht 40.
De geschiedenis van het gebouw is op zijn zachtst gesteld beladen, en dat zal toch zelfs bekend zijn bij het ‘groene’ telecombedrijf dat de –K- van Koninklijk voert. KPN zit stevig in het zadel op nummer 40, heeft een contract dat alleen zij op kunnen zeggen en is voorlopig niet van plan te vertrekken.
Gisteren kregen we foto’s via Jacob Reitsma. Het praktische systeemplafond in de winkel is weg. De kwaliteit van het pand is zichtbaar geworden: de vrouwengalerij, de indrukwekkende dakspanten en de teksten. ‘Wow, wat mooi!’ is de eerste indruk….
Maar die ‘wow’ is voor wat zichtbaar werd en nooit in de eerste plaats achter een systeemplafond weggestopt had mogen worden. De tweede indruk is het KPN-groen…. En daar gaat het mis. Wat een sneue keuze…. Om je bedrijfsidentiteit te koppelen aan de geschiedenis van dit pand. Goedkoop. We hopen dat er nog wat verf overheen gaat.
De restauratie van de synagoge is een lang dossier. Het werd bv. al door burgemeester Vreeman aangekaart en stond ook in de coalitieakkoord van het vorige college en van dit college. Eerder werd ook al de gevelsteen gerestaureerd. Er zijn gesprekken geweest tussen Zaanstad, de stichting en de eigenaar over restauratie/renovatie. Na gesprekken zouden de plannen geheel duidelijk worden, wat betekent dat deze ‘ingreep’ in overleg met de gemeente is verricht.
Hieronder twee korte films die we maakten met Monumenten Spreken waarin de Zaanse synagoge voorbijkomt We verklappen alvast dat KPN geen rol speelt. Medewerkers van KPN worden wel van harte uitgenodigd om te kijken.
(De Geveltoerist bezocht de synagoge ook al eens.)
Laat ik als eerste zeggen dat ik de sentimenten begrijp die er rond deze synagoge bestaat
Wat ik echter niet begrijp is waarom deze locatie weer als tempel in gebruik genomen zou moeten worden?
Of begrijp ik weer eens iets niet en moet het gaan dienen als gedenk plek voor wat er gebeurd is in het recente verleden?
Mocht dit bebruikt gaan worden als gedenk plek voor wat er gebeurd is in de periode van Nazi Duitsland dan ben ik daar tegen en mocht het gebruikt gaan worden als plek waar Joden hun geloof kunnen belijden op een heilige plek dan ben ik daar absoluut voor
Of je nu Jood bent, of Katholiek, Protestant(in al zijn vormen), of Hindu, iedereen mag van mij zijn geloof beleiden
We moeten nu echter eens stoppen met het idee dat het verleden onze toekomst bepaalt
De Shoa is verschrikkelijk en niet te vergelijken met wat dan ook, er zijn echter vele voorbeelden in de geschiedenis waarin gelovigen vervolgd zijn, en uitgemoord. En dit op vele manieren... En dit is nog steeds actueel
Ik ben er voor dat de KPN lekker blijft zitten waar ze zitten en hoop dat ze aandacht schenken aan het verleden van dit gebouw, meer niet
Mocht het Joodse geloof een plek zoeken om God te vereren en hun oog laten vallen op deze locatie dan zijn ze wat mij betreft van harte welkom. Iedereen mag van mij een geloven wat hij(of zij) wil
Nu is het jammer maar helaas een gebouw geworden waar de commercie bepaalt wat er met de locatie gebeurd
Of gaan we nu zeuren dat de Bullekerk niet meer heilig is?
Ik ben het daar volkomen mee eens.
De Telefoonwinkels van KPN werden trouwens ooit dusdanig ontworpen dat geen schade aan bestaande ruimten/gebouwen zou ontstaan.
Een doos in een doos.
Kwaad worden om een groen muurtje klinkt opportuun.
Witkwast er overheen en klaar is Kees.
Ik vind het ook allemaal maar een beetje vreemde ophef om niets. Genoeg kerken uit de Zaanstreek verdwenen of omgevormd.
Schande dat de synagoge nog steeds niet in ere hersteld is.