Vandaag kwam Zaanstad als ‘bijna ongezondste’ grote gemeente van Nederland uit de bus (vooral het gebrek aan groen werd Zaanstad aangerekend). Als pleister op de wonde* plantte wethouder Wessel Breunesse vandaag drie (symbolische) bomen op het Stadhuisplein.
De bomen (de valse christusdoorn of Gleditsia triacanthos) zijn niet in de grond geplant, maar hangen met metalen veren in een transparante constructie. Breunesse:
“Deze drie bomen staan voor mij symbool voor de verdere vergroening van Zaanstad. Daar zet ik me de komende jaren ècht voor in, want onze inwoners verdienen een kwalitatieve, groene leefomgeving. Het vergroenen vraagt om creatieve oplossingen omdat we in Zaanstad een forse woningbouwopgave hebben èn het in de openbare ruimte ook onder de grond ‘druk’ is, met bijvoorbeeld leidingen. We moeten dus op zoek naar inventieve manieren om te vergoenen.”
Het ophangen van de bomen gebeurde naar aanleiding van een motie van ROSA en GroenLinks waar om één boom op het Stadhuisplein werd gevraagd (ze kregen er drie!). Breunesse:
“Wij willen als Gemeente Zaanstad vergroenen: meer bomen en struiken en meer biodiversiteit in de stad. Een groenere omgeving maakt onze woonomgeving robuuster voor de gevolgen van klimaatveranderingen. Het is goed voor onze gezondheid als we meer groen in onze buurt hebben. In de begroting 2023 – 2026 hebben we vier miljoen euro extra opgenomen om die vergroening te betalen.”
* Het boomhangen was uiteraard al eerder gepland; dat vandaag ook het Arcadis-rapport over de gezondheid van grote steden uitkwam, was toevallig (maar toeval bestaat natuurlijk niet).
Jan Leguijt maakte de foto’s voor De Orkaan.
Drie bomen, drie bomen? Wij zitten hier op de Jonge Arnoldusstraat al 3 (drie) jaar op 3 bomen te wachten. De inbox 'Meldpunt' van de gemeente Zaanstad stroomt inmiddels over van de verzoeken en herhaal-verzoeken om deze (bruut) verwijderde bomen weer aan te planten. De 'boompjes in a basket' zijn leuk bedacht, maar bomen hebben een heel andere groei wijze, met zijn allen bij elkaar (wordt ook wel bos genoemd0 en dan vrijuit kunnen groeien en vooral communiceren. Van dat laatste heeft de gemeente Zaanstad geen kaas gegeten.
Ben trouwens wel benieuwd of de heer Wessel Breunesse hier persoonlijk (en niet via een lakei) de zaak kan verduidelijken en liever nog zelf een schop ter hand neemt en de bomen hier komt planten. Maak ik er wel een mooie foto (incl. 50 woordenfotogedicht) van voor in de Orkaan.
ze stoppen gewoon met onderhoud van de groenvoorziening dan komen de bossen vanzelf. kijk maar naar de slootkanten in de wijken.
Verderop bij Oudenaren Schadebedrijf zag ik dat er minstens zes gezonde bomen zijn gekapt. Symboolpolitiek dus.
Het bedrijventerrein rond Oudenaren krijgt een andere bestemming. Het wordt een woonwijk. Met vele tientallen bomen. Veel meer dus dan het handjevol bomen dat nu heeft moeten plaatsmaken. Hoe zonde ook dat dat is gebeurd (ik mis met name die mooie appelboom tegenover Oudenaren).
Zo gaat dat. Hier in Gouda wordt enthousiast gemeld op de voorpagina van het dorpsblad dat een wethouder zes bomen geplant heeft, en een aantal pagina's verder wordt terloops vermeld dat er kapvergunning voor honderd bomen verleend is.
Nee hoor, Zaanstad gaat een symbolisch bos planten...
( vrij naar het onzichtbare ijsje : Ernie en Bert ).
En nou niet meer massaal overal zomaar tientallen bomen kappen. Dank!