De stichting Surant, gespecialiseerd in re-integratie van (ex-) gedetineerden met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond, gaat helpen bij het aanpakken van de overlast in het Veldpark.
Het zal vooral om individuele begeleiding gaan. Een aparte opvanglocatie voor de Veldpark-groep is er nog nog niet, maar ‘daar wordt aan gewerkt’ aldus burgemeester Hamming die bij aftrap van het project sprak, hij hoopte daarbij vooral op (financiële) steun van het rijk.
Het feestje op de locatie van Surant aan de Penningweg in Zaandam werd muzikaal omlijst door een band van ‘ervaringsdeskundigen’ uit het Veldpark zelf. Hamming bedacht daarbij dat overlast op deze manier ook op een constructieve manier ingezet kon worden.
De aanpak van de overlast moet op verschillende manieren gebeuren aldus de burgemeester, niet alleen met handhaven en opjagen: “Dat is niet de oplossing.”
Hamming dankte POV-raadslid Harrie van der Laan die suggereerde om met Surant te gaan praten. Deze samenwerking was volgens Hamming een eerste stap in de goede richting bij het Veldpark. Samenwerking met Handhaving, de wijkmanager en ook het Leger des Heils was belangrijk volgens Hamming.
Dew Koesal van Surant: “we kunnen geen wonderen verrichten, maar samen kunnen we er wel heel wat van maken.”
Lees hier ons dossier Overlast Veldpark. Hier meer informatie over Surant.
Foto boven: Dew Koesal, Jan Hamming en de band bij de aftrap van het project. Onder: Hamming houdt toespraak, Handhaving blijft op de achtergrond. Daaronder nog meer foto’s.
Het verbaasd me zeer dat niemand op het initiatief van de heer Van der Laan gereageerd heeft.
Toch zal het mij niet beletten mijn mening hierover te geven. Als ik het goed begrijp is st. Surant ingeroepen om de mensen die zich bezig houden met criminaliteit en zij die overlast bezorgen in het veldpark perspectief te bieden. Het idee om een inloopruimte voor gebruikers te realiseren zal beslist niet het gewenste resultaat opleveren, omdat er geen rekening wordt gehouden met de groepen die geen overlast bezorgen, maar toch volgens de buurtbewoners intimiderend overkomen. Zolang er geen ruimte gerealiseerd is voor de grote groep, zullen zij het park als alternatieve ontmoetingsplek blijven gebruiken. De gemeente moet nu eindelijk ophouden erom heen te draaien en te zorgen dat de doelgroep in het geheel weer over haar eigen ruimte kan beschikken. Het lijkt mij een beter idee als st. Surant vanuit die ruimte zou opereren. Zo zouden meer mensen die afstand tot de arbeidsmarkt hebben bereikbaar worden voor st. Surant. Ik verzoek de gemeente de wet na te leven en hun juridische fouten gemaakt bij st. Surbeza te herstellen in plaats van in de doofpot te stoppen. Om te zorgen dat er weer een sociaal onderdak komt voor de zwaar benadeelde zwarte gemeenschap in Zaanstad in plaats van er mee weg proberen te komen.