Vanaf vandaag – 11 juli – zijn de subsidieregelingen van gemeente Zaanstad voor Maatschappelijke Initiatieven & Vrijwilligers(organisaties) en voor Matchfunding gewijzigd.

Voor beide regelingen is de ‘Algemene subsidieverordening Zaanstad 2018’ vervangen door de ‘Algemene Subsidieverordening (ASV) Zaanstad 2023’.

De wijzigingen hebben we per regeling voor je samengevat.

Wat verandert er?

Bij de subsidieregeling Maatschappelijke Initiatieven & Vrijwilligers(organisaties):

  1. Een subsidieaanvraag wordt getoetst op de ‘opgaven van de stad’. Dat waren al kansengelijkheid, duurzaamheid, gezondheid, veiligheid, economie en verstedelijking. ‘Leefbaarheid’ is daar nu aan toegevoegd.
  2. Bij de kosten waarvoor subsidie kan worden gekregen en bij subsidievaststelling zijn twee wijzigingen:
    • Toegevoegd: van het subsidiebedrag mag maximaal 10% worden gebruikt voor de kosten voor eten en niet-alcoholische dranken.
    • Gewijzigd: per maatschappelijk initiatief kan een bedrag van maximaal € 3.000,- worden gegeven. Een aanvrager kan voor meerdere initiatieven geld krijgen. Maar (bij elkaar opgeteld) met een maximum van € 3.000,- per kalenderjaar.
  3. Er zijn drie veranderde eisen voor de aanvraag:
    • De ‘initiatiefpagina’ moet 6 weken vóór de aanvangsdatum van het initiatief online op het initiatievenplatform staan. Verderop in dit artikel vind je een uitleg over het initiatievenplatform ‘Voor je Wijkie’ en de initiatiefpagina.
    • Een aanvraag voor een subsidie moet minimaal 6 weken vóór de aanvangsdatum van het initiatief ingediend worden (Voorheen was dit 10 weken).
    • Een ander lid dat toegevoegd is: het college kan in aanvulling op de subsidieaanvraag offertes opvragen ter onderbouwing van de begroting. Dit doen ze als, naar het oordeel van het college, de aangevraagde bedragen niet reëel zijn. Of als het niet in redelijke verhouding staat tot de duur, het bereik en het te verwachten effect of resultaat van de activiteit.
  4. De weigeringsgronden (12 stuks) zijn opnieuw geformuleerd.
    • De laatste weigeringsgrond heeft te maken met de viering van het Sinterklaasfeest. Hiervoor is nog een extra toelichting bijgekomen. Vanaf 2023 subsidieert het college namelijk alleen Sinterklaasfeesten die in lijn zijn met de landelijke intocht die georganiseerd wordt door de NTR (publieke omroep). Met deze lijn wordt bedoeld dat de Pieten bij de landelijke intocht roetveegpieten zijn, doordat ze door de schoorsteen gaan, de handschoenen en maillots van de Pieten afgestemd zijn op de kleurstelling van het Pietenpak, het haarwerk varieert van lang, krullend, steil tot kort en dat de Pieten geen gouden oorringen dragen en geen rode lippenstift op hebben.

Voor je Wijkje

‘Voor je Wijkie’ is het initiatievenplatform van de gemeente om maatschappelijke initiatieven aan te melden of te vinden. Hier kan je ook toegang krijgen tot financiering en hulp. En je kan er campagnes voeren voor geld of vrijwilligers (Matchfundingcampagnes). Voldoe je aan de voorwaarden en weet je welke regeling jij wilt, dan kan je hier de initiatiefpagina aanmaken.

Voor de subsidieregeling Matchfunding zijn er wijzigingen bij de volgende onderwerpen:

  1. Begripsomschrijvingen
  2. Subsidiabele kosten en hoogte subsidie
  3. Melding, aanvraag en besluitvorming

Per onderwerp zijn er vele wijzigingen. Klik hier voor een volledig overzicht.

De oude subsidieregelingen Maatschappelijke Initiatieven & Vrijwilligers(organisaties) en Matchfunding zijn nog wel van toepassing voor ingediende aanvragen om subsidie, verleende en vastgestelde subsidies die vóór 11 juli 2024 plaatsvonden.

Hier kan je de nieuwe subsidieregelingen vinden: subsidieregeling Maatschappelijke Initiatieven & Vrijwilligers(organisaties), subsidieregeling Matchfunding

Door: Dorine Kat. Bron: website Overheid.nl en website voorjewijkie.nl. Foto: archief De Orkaan