Volgens Zaanstad is de bouw van ruim 40 tiny houses en een molen op de Hemmes ‘een stap dichterbij’ gekomen.
De gemeente gaat samen met de Hemmesgroep en de Hemmes Alliantie een aanvraag indienen voor een bijdrage uit de Erfgoeddeal van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).
Die bijdrage zou de bouw van molen de Zaadzaaijer, een historische Zaanse padenstructuur, twee historische houtloodsen en ruim veertig tiny houses financieel ‘dichterbij brengen’. Die laatste formulering duidt erop dat met die bijdrage niet alle financiële problemen uit de wereld zijn. Via sponsoring werd al eerder geld opgehaald, als de Erfgoed Deal doorgaat
“heeft de stichting dan nog een totaaltekort van € 80.000,- voor de herbouw. Voor dit bedrag zal de stichting Hemmes Groep in de aankomende periode een beroep doen op fondsen. Indien nodig wordt een crowdfundingactie ingezet.”
De Hemmes was één van de 16 projecten waar uiterlijk in 2021 gebouwd had moeten worden. Dat ging in dit geval niet door, eerder schreven we:
“Hoe komt dat? Ten eerste is de hele Hemmes nog niet van Zaanstad, de stukken waar de hijsmannen van Schol zitten en de scheepswerf van Kramer ontbreken. Kramer wil niet weg, en voor Schol is nog geen alternatieve plek gevonden (het stuk van Zaanstad is alleen via het terrein van Schol te bereiken). Ten tweede is het bouwen van huizen in de buurt van windmolens lastig. Ten derde is de grond vervuild en ten vierde ligt het gebied in de geur- en geluidszone van grote bedrijven. Ten vijfde is er nog geen nieuw bestemmingsplan (o ja, en ten zesde is er geen geld – maar dat was er in 2014 bij de aanloop naar de verkiezingen ook al niet).
Wethouder Wessel Breunesse is enthousiast:
“De Hemmes is een historische plek in Zaanstad waar ambitieuze plannen voor zijn gemaakt door de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie. Onze aanvraag werd vorig jaar positief ontvangen door de RCE, hun verbeterpunten hebben we ter harte genomen en we zien het oordeel van de RCE met vertrouwen tegemoet. Een bijdrage uit de Erfgoeddeal zou het realiseren van ‘Molenaarserf op de Hemmes’, weer flink dichterbij brengen.”
In de plannen wordt molen de Zaadzaaijer (om elektriciteit op te wekken) gebouwd op de oorspronkelijke locatie. Ook komen er twee historische houtloodsen met daarin ruimte voor tijdelijke tiny houses en werkruimtes. Op het terrein zelf zijn ruim dertig tiny houses gepland en werkruimtes, voor een periode van maximaal tien jaar.
Ooit stonden er op de Hemmes 9 molens, op één (de Koopman) waren dit allemaal oliemolens.
Aan de noordkant van het schiereiland stonden:
De Poelsnip, gebouwd in 1689, in 1922 werd de bovenbouw gesloopt en de onderbouw in de jaren `60
De Prolpot: gebouwd in 1657 en verbrand op 18 juni 1917
De Koopman, dit was een pelmolen en werd gebouwd in 1693, in 1894 werd de bovenbouw ( kap en romp) verplaattst naar Barneveld, de onderbouw verbrandde in 1963
De Zaadzaaier:gebouwd in 1690, werd in 1938 onttakeld en de onderbouw werd in 1949 gesloopt
Op de punt van de Hemmes stond De Kogmeeuw, gebouwd in 1747 en gesloopt in 1909
Aan de zuidkant stonden:
De Oranjeboom: bouwjaar 1670, onttakeld in 1938 en restant ebrand in 1941
De Roggebloem: gebouwd in 1685 en geslooptin 1913
De Oude Zwan: bouwjaar 1722, onttakeld in 1936, achtkant in 1945 verwijderd en het restant is in 1984 gesloopt.
De Zeemeeuw: gebouwd in 1640, onttakeld in 1915, restant verbrand op 12 april 1917.
De naam Hemmes betekend buitendijks land, in de Zaanstreek had je vele hemmen, deze zijn ontstaan doordat de dijken de waterlijn niet volgden en stukken land afsneed.
Bekende hemlanden zijn De Hem, het stuk land tussen de Hogendijk en het Noordzeekanaal thv de Hempont, De Westerhem, het tegenwoordige Eiland en de Kogerhem, het terrein waar Tate & Lyle en machinefabriek Duyvis staan.
De Hemmes Groep, is een burgerinitiatief en is al meer dan zeven jaar bezig om op de Hemmes, molen de Zaadzaaijer te herbouwen. Dat doen ze vanuit hun enige drijfveer, de Zaanstreek een beetje mooier maken. De molen wordt gebouwd met leerlingen van de nieuwe opleiding Technicus Hout en Restauratie van het Regio College die in september a.s. gaat starten. De Hemmes ligt al jaren braak. De molen wordt de aanjager voor de ontwikkeling van deze prachtige plek. Daarnaast komen er 40 tijdelijke en zeer duurzame woningen in de vorm van tiny houses om een kleine bijdrage te geven aan de behoefte aan woningen.
Ah ja als mensen er blij van worden mogen ze van mij in een Tiny house gaan wonen maar ben het zeker met je eens Wout dat bijna alle nieuwbouw een Tiny house is. Neem de woningen die ontwikkeld worden in de kroon aan de provinciale weg. Die zijn 40m2 en kosten tussen de 350-400.000. Dat is net iets groter dan een Tiny house (rond de 60k) maar wel 6-6,5 keer zo duur. En dan staat daarnaast nog een mega school waar veel te weinig parkeerplekken zijn zodat ouders gillend en toeterend iedere ochtend elkaar de huid staan vol te schelden.
Denk dat je de conclusie kan trekken dat gemeente Zaanstad niet bouwt naar de behoefte van de inwoners. En alleen maar denkt aan “bouwen, bouwen, bouwen” wat helaas geen uitweg uit dit probleem is. De werkelijk oplossing zit in wat jij zegt goed bemeten woningen tegen een eerlijke en vooral betaalbare prijs!
Tiny houses - microhuisjes ter grootte van een caravan waar amper in gewoond kan worden. Dat gaat echt een mega deuk in het woningtekort maken.
Wat is dit voor waanzinnig modelbouwproject voor een fantasie openluchtmuseum/prutspark? En hoeveel ton moeten deze hutjes straks gaan opbrengen als ze toch maar niet worden afgebroken?
Ik gun echt iedereen heur stek maar niet voor niets is er een woningwet opgesteld zodat we dus NIET meer in miniscule houten krotten, kelders of alkoven hoeven te wonen, maar in menswaardige, goed voorziene woningen met genoeg ruimte om redelijk comfortabel te kunnen wonen. Ben ik de enige die het microhuisconcept als een achteruitgang ziet, met als enige winnaar de projectontwikkelaars?